Pressede overlæger: Der skal ske noget nu

Læger på flere sygehuse byder regeringens melding om en "robustgørelse" af sundhedsvæsenet velkommen, men det bliver en udfordring, lyder det.

Overlæger på landets sygehuse er ikke i tvivl.

Der skal ske noget nu, mener de.

- Vi står i en enormt sårbar situation, og vi mangler simpelthen hænder konstant, siger Nina Weiss, der er overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital.

Onsdag aften oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Epidemikommissionen i øjeblikket vurderer behovet for nye tiltag i kampen mod spredning af Omikron.

Mens Omikron dag for dag udgør en større del af epidemien, kræver det forberedelse og "robustgørelse" i sundhedsvæsenet, lød det i et skriftligt svar til TV 2 fra Magnus Heunicke.

Meldingen efter endnu en dag med rekordhøje smittetal. Således blev der onsdag registreret 8773, mens der var fundet 1512 nye Omikron-tilfælde.

Samtidig viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), at Omikron 11. december udgjorde 15,6 procent af de positive coronaprøver.

Konkrete løsninger

Nina Weiss, der foruden lægegerningen også arbejder som professor på Københavns Universitet er ikke i tvivl om, hvordan sundhedsvæsenet skal "robustgøres".

Helt konkret peger hun på to områder, der bør styrkes hurtigst muligt.

- En robustgørelse skal ske ved, at vi sørger for, at der er hænder til at udføre den opgave, vi står over for. Derudover er det rigtig vigtigt at fastholde det personale, der er derude i øjeblikket, siger hun.

Overlægen og professoren foreslår blandt andet et fastholdelsestillæg samt en generel forbedring af løn- og arbejdsvilkår, der skal gøre det attraktivt for nye medarbejdere at søge mod sundhedsvæsnet.

Ikke så omstillingsparate som før

Et andet sted i Region Hovedstaden, hvor man mærker presset af antallet af syge med corona er på Bispebjerg Hospital.

Her arbejder Christian Wamberg som overlæge, og han mener, at opgaven om at omstille sundhedsvæsnet er vanskeligere nu end ved tidligere bølger.

- Det er vanskeligere at omstille os nu, end det har været i tidligere bølger, fordi vi ikke har så meget mandskab at tage af, siger han.

På hospitalet allokeres medarbejderne til de afsnit, hvor patienterne er flest, men situationen er ikke holdbar, lyder det.

- Der er et stort pres på hospitalspersonalet, og man kan jo sætte spørgsmålstegn ved, om der i løbet af de seneste 10 år er blevet prioriteret rigtigt i forhold til kapaciteten på hospitalerne, men der hvor vi står nu, må vi arbejde med den opgave, der foreligger, og det er at hjælpe danskerne bedst og sikrest gennem den her pandemi.