Virksomheder frygter ekspertforslag: - Det er fuldstændigt uholdbart

Flere eksperter vil have nærkontakter til at isolere sig. Men virksomheder på stribe kan blive tvunget til at lukke ned.

Isolation af nære kontakter til smittede bør genindføres, mener flere eksperter – uden at skelne mellem varianter og vaccinestatus.

En af dem er Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme og overlæge på Rigshospitalet.

- Omikron er i hastig vækst. Hvis vi ikke gør noget, vil den vækst forventelig fortsætte, og flere og flere vil udsættes for smitte i en kort tidsperiode – og så er der nogen, der bliver syge, og den vil sprede sig op gennem generationer, siger han til TV 2.

Han bakkes op af andre ekspertkollegaer, der mener, at der er seriøs grund til at overveje at indføre visse restriktioner igen. Det har han og andre eksperter sagt til Politiken.

Virksomheder bange for at lukke ned

Men det forslag er "stærkt bekymrende" for de små og mellemstore virksomheder.

Det vil nemlig ramme mange virksomheder uforholdsmæssigt hårdt, forklarer Jakob Brandt, der er administrerende direktør i SMV Danmark.

- På små arbejdspladser er du faktisk nærkontakt til alle dine kolleger, siger han.

Det betyder eksempelvis, at en frisørsalon eller et pakkecenter med fem ansatte risikerer at sende alle hjem og holde lukket, hvis en medarbejder smittes med coronavirus.

- Det er fuldstændig uholdbart, at vi er i en situation, hvor vi kan risikere at lukke hele virksomheder ned og sætte dem i karantæne i en uge, siger han.

"Enormt store konsekvenser"

SMV Danmark bakkes op af Dansk Industri.

- Det kan have enormt store konsekvenser, siger Emil Fannike Kiær, der er politisk direktør, til TV 2.

Han er bange for, at et krav om isolation af nære kontakter kan lægge store virksomheder som for eksempel slagterier ned.

Derfor opfordrer han politikerne til at vente og nøje se på effekten af de restriktioner, der netop er blevet indført, samt konsekvenserne af dem, de overvejer at indføre, før de dykker ned i værktøjskassen med coronarestriktioner igen.

- Det bliver en smule enøjet, når eksperter kun snakker ud fra et sundhedsperspektiv. Vi skal også kigge på økonomien, på produktionen og hele samfundet, siger han.

- Det bliver en smule enøjet, når eksperter kun snakker ud fra et sundhedsperspektiv. Vi skal også kigge på økonomien, på produktionen og hele samfundet, siger Emil Fannike Kiær, der er politisk direktør i Dansk Industri.

Modforslag om hjemmetests

I stedet har SMV Danmark og Dansk Industri et forslag om at udbrede hjemmetests til alle og ikke kun skoleelever.

I forsøget på at holde smitten nede kan nogle skoleelever og ansatte på skolerne nemlig teste sig selv derhjemme i juleferien, så de kan møde nytestede ind efter ferien.

Og det kan nemt overføres til danske virksomheder, mener de to interesseorganisationer.

- I stedet for at man skal isoleres, hvis man er på en arbejdsplads med en kollega, der er smittet, kan man tage en hjemmetest, før man tager på arbejde, siger Jakob Brandt.

Han peger på en ny analyse fra SMV Danmark, der viser, at samfundet kan spare over en halv milliard kroner alene i december, hvis medarbejderne havde hjemmetests i stedet for at benytte de lyntests, der flere steder er betingelsen for at kunne møde på arbejde, i skole eller i daginstitution.

Statens Serum Institut sagde til TV 2 i november, at man ikke er afvisende over for ideen om hjemmetests, men at kvaliteten nok ikke er høj nok til, at de kan bruges i coronapasset.

Sundhedsmyndigheder er bekymrede

Imens når coronasmitten nye højder herhjemme, og med det følger en stejlt stigende kurve i antallet af smittede med Omikron-varianten.

Statens Serum Institut (SSI) skrev mandag i en risikovurdering, at Omikron vil blive den dominerende covid-19-variant allerede i denne uge.

Tirsdag var der fundet 8314 smittede med coronavirus det seneste døgn. Det blev dermed anden dag i træk, at vi så det højeste antal smittede i Danmark under pandemien.

- De danske sundhedsmyndigheder er bekymrede, og det er de internationale sundhedsmyndigheder også, sagde direktør i SSI Henrik Ullum til TV 2.