Nye coronatiltag bliver overvejet, siger Heunicke

Omikron er en ny epidemi i epidemien, lyder det fra sundhedsministeren.

Epidemikommissionen er i øjeblikket ved at vurdere, om der er behov for nye tiltag på baggrund af de seneste dages høje smittetal og spredningen af Omikron. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et skriftligt svar til TV 2.

- Regeringen og sundhedsmyndighederne arbejder i døgndrift for at håndtere situationen, og Epidemikommissionen vurderer i øjeblikket, om der er behov for nye tiltag, der kan lægge en dæmper på udviklingen, skriver Magnus Heunicke.

Meldingen kommer samme dag som de daglige smittetal endnu engang har sat rekord. Onsdag lød smittetallet på 8773, mens der var fundet 1512 nye Omikron-tilfælde. Samtidig viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI), at Omikron 11. december udgjorde 15,6 procent af de positive coronaprøver.

Situationen kræver en hurtig omstilling af vores epidemiberedskab

Magnus Heunicke (S), Sundhedsminister

Mens Omikron dag for dag udgør en større del af epidemien, kræver det forberedelse og "robustgørelse" i Sundhedsvæsenet, lyder det fra Magnus Heunicke i det skriftlige svar. Det har ikke været muligt at få uddybende kommentarer fra ministeren.

- Med omikron har vi fået en ny epidemi i epidemien. Situationen kræver en hurtig omstilling af vores epidemiberedskab og en robustgørelse af vores hospitalskapacitet, når indlæggelsestallene forventeligt stiger.

Tiltag virker, men der er brug for mere

Det tyder på, at Omikron de seneste dage har spredt sig i et nogenlunde stabilt tempo, efter at tilfældene de første to uger blev fordoblet hver anden dag. Det siger lektor med speciale i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet Viggo Andreasen, der dog mener, at der er behov for flere tiltag, hvis udviklingen fortsætter på samme måde.

- Hvis jeg bestemte, ville jeg indføre lidt flere restriktioner for at sikre, at udviklingen bliver ved på den her måde. Det er rettidig omhu at træde lidt mere på bremsen, siger Viggo Andreasen til TV 2.

Af mulige tiltag nævner Viggo Andreasen blandt andet muligheden for sætte flere begrænsninger på store selskaber og øge kravene til, hvornår man skal bære mundbind.

Han understreger samtidig, at der fortsat er mange usikkerheder forbundet med de seneste smittetal for Omikron. Blandt andet fordi SSI's daglige Omikron-opgørelser mangler akkurate tal fra de forrige tre døgn.

Epidemikommissionen, som lige nu ser på nye mulige tiltag, er nedsat af sundhedsministeren og har repræsentanter fra sundhedsmyndigheder, politiet, kommuner, regioner og fire ministerier. Alle medlemmer kan ses her.

Jul kan blive smittens fest

Onsdag sagde Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at han forventer en mere almindelig jul i år, end den danskerne oplevede sidste år. Her lød anbefalingerne, at man skulle nynne rundt om juletræet, synge udendørs og dække julebordet med to meters afstand mellem hver gæst.

Mens Søren Brostrøm ser frem mod en mere almindelig jul, så er professor Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved Oxford University mere påpasselig.

- Jeg synes, det er gode nyheder, at der bliver overvejet nye tiltag. Fordi det, vi ved om Omikron, er, at den er så meget mere smitsom end Delta. Vi er nødt til at huske på, hvad vi gjorde sidste jul, siger Astrid Iversen til TV 2.

Grundet den aktuelle spredning af Omikron forudser hun, at danskerne er nødt til at tage ansvar for, hvordan de mødes og peger blandt andet på, at flere kirker sidste år lagde hus til superspredningsbegivenheder.

- Her til jul tror jeg, vi bliver nødt til at tænke meget over, hvor mange vi mødes med, hvordan vi mødes, og om man kan være udendørs? Kan vi gøre tingene lidt anderledes?