Krænkelser på arbejdet

Kondomer delt ud til TV 2-seminar - direktør bad medarbejdere klappe hende bagi

Bestyrelsesformanden kalder goodiebags med kondomer for tåbelige, men har fortsat "fuld tillid" til TV 2s topchef.

Endnu en sag med beskyldninger om en seksualiseret kultur har onsdag ramt TV 2.

Her beretter Ekstra Bladet og Fagbladet Journalisten om et TV 2-seminar tilbage i 2017, hvor deltagerne fik uddelt såkaldte goodiebags, som blandt andet indeholdt kondomer.

Seminaret fandt sted på Comwell Hotel i Roskilde og blandt deltagerne var medarbejdere fra TV 2s programafdeling, programplanlægning og marketingsafdeling.

På seminaret var der om aftenen lagt op til både fest og overnatning.

Også TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, deltog. Hun var på daværende tidspunkt indholdsdirektør på TV 2.

Ifølge Ekstra Bladets og Journalistens kilder skulle Anne Engdal Stig Christensen i en tale til medarbejderne have sagt, at ingen skulle være bange for at klappe hende i bagdelen, og at hun ikke ville sladre til nogen, skulle det ske.

I et interview med TV 2 onsdag aften beklager Anne Engdal Stig Christensen kommentaren.

- Det er med til at bidrage til en seksualiseret kultur, og det har jeg været en del af.

Men at hun også selv står og laver sjov med at få et klap bagi, er jo totalt uacceptabelt

Lennart Sten, tillidsrepræsentant

At goodiebagsene indholdte kondomer, var hun dog ikke klar over, siger hun. Havde hun vidst det, havde hun sat en stopper for det, lyder forklaringen.

- Det var forkert dengang, og det ville også være forkert i dag. Det er ligegyldigt, om det var et seminar med eller uden overnatning, lyder det fra TV 2s topchef.

Tillidsrepræsentant: Torskedumt

Spørger man tillidsrepræsentant på TV 2 Lennart Sten, hvad han mener om talen og kondomuddelingen på seminaret i 2017, er svaret klart:

- Det er den mest torskedumme idé, jeg nogensinde har hørt, siger han til TV 2 onsdag.

Lennart Sten fortæller, at han har vendt episoden med TV 2s administrerende direktør og kalder det en ”formildende omstændighed”, at hun ikke vidste, at der lå kondomer i de uddelte goodbags.

- Men at hun også selv står og laver sjov med at få et klap bagi, er jo totalt uacceptabelt, siger han og fortæller, at han som tillidsrepræsentant ikke fik nogen henvendelser fra medarbejdere efter seminaret.

Endnu en sag

Sagen kommer i kølvandet på flere sager, som har påvist både en seksualiseret og sexistisk kultur på TV 2.

Blandt andet kunne man i slutningen af november se dokumentaren ’MeToo: Sexisme bag skærmen’ på Discovery+.

Her stod flere kvindelige TV 2 medarbejdere frem og berettede både om krænkelser og sexisme på arbejdspladsen.

I kølvandet på dokumentaren undskyldte Anne Engdal Stig Christensen til de berørte kvinder og udtalte blandt andet, at hun ikke havde kendskab til krænkende adfærd på TV 2.

- Jeg har været på TV 2 i en del af den periode, og jeg har ikke selv oplevet det. Jeg har ikke været vidne til de beskrivelser, der er kommet frem i dokumentaren, lød det i et interview med Politiken.

Over for TV 2 fastholder Anne Engdal Stig Christensen onsdag, at hun ikke havde kendskab til krænkelserne, som dokumentaren løfter sløret for.

Hun erkender dog, at hun har været en del af en seksualiseret kultur.

- Da jeg har udtalt mig lige på bagkant af dokumentaren, er jeg nødt til at holde fast i, at det gjorde jeg i kontekst af dokumentaren, og det jeg så dér. Og jeg holder fast i, at jeg ikke havde set de krænkelser foregå. Det ville jeg da ønske, jeg havde set, siger hun.

Til spørgsmålet om, hvorvidt hun er den rette til at lede TV 2 gennem den igangværende forandring af kulturen, lyder svaret fra Anne Engdal Stig Christensen:

- Jeg har gjort det her enormt grundigt fra starten. Vi satte en advokatundersøgelse i gang, som ikke havde nogen barrierer for, hvem der kunne deltage.

- Det var den mest grundige måde at gøre det på. Og det er også derfor, vi står med nogle af de ting, vi står med i dag.

Til det tilføjer hun, at hun ikke selv har krænket nogen seksuelt, men at hun må lave om på det forkerte sprog, hun har brugt undervejs i sin karriere.

Er du bange for at skygge for TV 2s troværdighed?

- Jeg håber, at folk kan skille ad, hvornår der er tale om, at vi - i en svær tid - holder fast i et grundigt arbejde, og at vi tager fat om problemerne og graver dybt, for at vi kan skabe en kultur, siger hun.

Kan du afvise, at der kommer flere eksempler frem?

- Der kan helt sikkert komme flere eksempler frem på, at jeg har haft et forkert sprogbrug. Det tror jeg. Det har været en del af mig og været en del af min måde at udtrykke mig på.

Men du mener ikke, at der kan komme sager frem, der gør, at din troværdighed bliver så svækket, at du ikke kan stå i spidsen af TV 2 i den her kulturforandring?

- Nej, det mener jeg ikke.

Bestyrelsesformand bakker op

Tillidsrepræsentant Lennart Sten mener heller ikke, at et ønske om direktionsskifte kan komme på tale efter onsdagens afsløringer.

- Jeg tænker slet ikke på, at hun skal gå. Hun er ved at rydde op nu. Der sidder en bestyrelse, der skal forholde sig til det her, siger han.

Og retter man spørgsmålet videre til TV 2s bestyrelsesformand, Jimmy Maymann, lyder svaret, at bestyrelsen har ”fuld tillid til Anne Engdal Stig Christensen og til det omfattende kulturarbejde, som TV 2s ledelse har sat i gang."

- Begivenhederne på seminaret i 2017 handler om en seksualiseret kultur, en alt for fri tone og nogle tåbelige goodiebags. Men der er ikke tale om krænkende handlinger som dem, vi så i dokumentaren, skriver han i en mail til TV 2.

- Det er åbenlyst, at sådanne ting ikke skal finde sted fremadrettet, fordi vi i dag er et helt andet sted og i fuld gang med at skabe en bedre kultur, siger Jimmy Maymann.