Pirater slap fra Esbern Snare med seks gidsler
At der ikke er nogen bedre koordineret indsats mod pirateri i regionen er et problem, lyder det fra en ekspert i pirateri.
Det lykkedes pirater at slippe afsted med seks gidsler, da Esbern Snare mandag var i aktion.
Det oplyser Søværnskommandoen til TV 2.
Mandag blev det 275 meter lange containerskib Tonsberg bordet af pirater.
Piraterne blev jaget på flugt af de danske soldater, men det lykkedes dem altså at slippe væk med seks gidsler fra containerskibet.
Esbern Snare befandt sig i Guineabugten, da fregatten modtog informationer om, at pirater opererede i internationalt farvand syd for øen Bioko, der hører til Ækvatorial-Guinea.
Fregatten satte øjeblikkeligt kurs mod containerskibet, mens Esbern Snares Seahawk-helikopter fløj i forvejen. Her observerede soldaterne i helikopteren et mindre fartøj, en såkaldt 'skiff', på siden af Tonsberg, som formodentligt var brugt af piraterne.
Ved synet af helikopteren begyndte piraterne at smide genstande overbord - ifølge Søværnskommandoen sandsynligvis for at gøre skibet lettere og kunne sejle hurtigere - hvorefter de tog flugten.
Helikopteren satte efter piraterne, men holdt sig på behørig afstand for ikke at bringe gidslerne på piraternes båd i fare. Men da piraterne krydsede væk fra internationalt farvand og ind i Nigerias nationale farvand, måtte de danske soldater stoppe forfølgelsen.
Danske soldater har nemlig ikke tilladelse til at operere i nationale farvande.
Danskere fortsat ombord på Tonsberg
Sent mandag aften udsendte Forsvarskommandoen en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at to besætningsmedlemmer fra containerskibet var savnet. Disse to personer er nu fundet i god behold ombord på skibet.
Efter at have gennemsøgt det 275 meter lange skib og dannet sig et overblik over situationen kan Carsten Fjord-Larsen, der er næstkommanderende i Søværnskommandoen, nu oplyse til TV 2, at piraterne har taget seks besætningsmedlemmer som gidsler.
Derudover befinder der sig 14 besætningsmedlemmer på containerskibet, mens ét besætningsmedlem er bragt til behandling på Esbern Snare med et skudsår i benet. Den såredes tilstand er stabil.
Tonsberg sejler under Liberisk flag, men Søværnskommandoen kan i øjeblikket ikke oplyse nationaliteten på gidslerne eller de andre besætningsmedlemmer.
Søværnet har fortsat et hold ombord på Tonsberg, hvor danskerne blandt andet assisterer med reparationer og kommunikation, siger Carsten Fjord-Larsen.
- Det er en voldsom oplevelse for besætningen på Tonsberg. Derfor er det godt at have nogle trænede folk ombord, der kan assistere med reparationer og kommunikation. Det er en god betryggelse for besætningen ombord, siger Carsten Fjord-Larsen.
Han siger, at aktionen "alt andet lige" sandsynligvis har forhindret, at piraterne fik frit spil til at kidnappe endnu flere besætningsmedlemmer.
Supplerer landenes indsats
De danske soldater i Seahawk-helikopteren måtte som nævnt opgive at følge efter piraterne, da de krydsede ind i Nigerias nationale farvand med kurs mod Niger-deltaet.
Herefter rapporterede man fra dansk side hændelsen i et internationalt rapporteringssystem, direkte til de flere landes myndigheder samt til andre aktører i Guineabugten.
- Vi vil følge, hvad der sker dernede, siger Carsten Fjord Larsen.
Hvor meget hjælper den danske indsats, når pirater blot kan flygte ind i nationale farvande, hvor vi ikke må sætte efter?
- Den indsats, Esbern Snare udøver dernede, supplerer indsatsen fra nationerne. Kombinationen af fregatter som Esbern Snare, styrkede søværn i de individuelle lande og samarbejde mellem landene i området kan være med til at løse problemet.
Han siger dog, at mandagens forløb er et udtryk for, at man endnu ikke er i mål med indsatsen mod pirater i Guineabugten.
- Det er et problem
Pirateri er de seneste år blevet mere normalt i Guineabugten, siger Lars Bangert Struwe, der er generalsekretær i Tænketanken Atlantsammenslutningen, og som siden 2008 har forsket i pirateri og været rådgiver på den danske piratstrategi.
Lars Bangert Struwe siger desuden til TV 2, at manglen på samarbejde i regionen udgør et anseeligt problem for indsatsen mod pirateri.
- Det er et problem, at staterne i området selv skal sørge for politiarbejdet i deres farvand. En hel del af dem gør det ikke, og det betyder, at pirater kan nå i helle ved så hurtigt som muligt at sejle ind i nationalt farvand, siger han.
Derfor skal Esbern Snare og andre flådeenheder altså nå at gøre noget, inden piraterne kommer ind i nationalt farvand.