Samfund

Jobs til 200 kroner i timen er nu flaskehalsen i vaccineindsatsen

Vaccineindsatsen skal op i gear, men flere steder leder man med lys og lygte efter folk at ansætte.

Da Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i sidste uge fik sit boosterstik mod covid-19, var det en fotograf, der førte nålen.

Modsat sidste år er det denne gang ikke antallet af vacciner, der forsinker og besværliggør udrulningen af stikket. Det er derimod de såkaldte vaccinatører, der står for at udføre stikket, der er problemet – der er nemlig for få af dem.

- Vaccinerne har vi rigeligt af. Der er groft sagt to flaskehalse i vores massive opskalering: Det ene er vores bookingsystem. Det andet er hænderne, lød det mandag fra Søren Brostrøm på et pressemøde.

Udmeldingen kommer midt i det, sundhedsmyndighederne har kaldt det største skifte i vaccineindsatsen, der endnu har været. Målet er således, at alle over 40 år har fået tilbudt en revaccination – det såkaldte boosterstik eller tredje stik – inden nytår.

Det sker, mens der dagligt bliver sat nye smitterekorder, og den særligt smitsomme Omikron-variant er ved at skubbe Delta-varianten af banen.

Mangler "mange"

Søndag lød det fra virksomheden Practio, der står for en håndfuld vaccinesteder rundt om i landet, at man mangler et sted mellem 500 og 1000 nye vaccinatører for at kunne øge antallet af vaccinationer fra 70.000 til 140.000 stik om ugen.

- Den største udfordring er at finde personale, som kan vaccinere. Så der skal lyde en appel fra mig til alle, der har lyst til at vaccinere. Kom og søg jobbet, udtalte Jonas Nielsen, der er læge og medstifter af Practio, til Ritzau.

Også Copenhagen Medical, der driver vaccinationscentre i København, søger i øjeblikket vaccinatører, fremgår det af virksomhedens hjemmeside.

Præcis hvor mange det drejer sig om, kan virksomheden ikke sige, da det afhænger af, hvor mange vagter de enkelte vaccinatører ønsker at tage, men det er ”mange”, lyder det.

At finde de mange nye vaccinatører kan dog vise sig at blive en udfordring, fordi beskæftigelsen i Danmark i øjeblikket er rekordhøj.

Varme hænder, der er sprittet af

Men hvad kræver det egentlig at blive vaccinatør, og hvem kan blive det?

Det svar kan findes dels på pressemødet med sundhedsmyndighederne mandag og dels i virksomhedernes jobopslag.

- Det er sådan set en bred appel til alle, der har tid og overskud og et par gode, varme hænder, der er sprittet af, om at melde sig, sagde Søren Brostrøm.

Det samme fremgår af jobopslagene.

Hos Copenhagen Medical søger de eksempelvis folk med ”interesse for at lære at vaccinere, men uden sundhedsfaglig baggrund”, mens Practio skriver, at det ”ikke er et krav at en vaccinatør har en sundhedsfaglig baggrund”.

Det var af samme årsag, at en uddannet fotograf i sidste uge kunne vaccine Søren Brostrøm.

Hvem må vaccinere?

  • En vaccinatør behøver ikke at have nogen sundhedsfaglig baggrund. Man gennemgår til gengæld et oplæringsforløb, inden man starter.
  • Der vil altid være en læge som øverste ansvarlige for vaccinationen. Vaccinatøren stikker således på den pågældende læges vegne – eller delegation – så at sige.
  • Der er lavet særlige regler for studerende og pensionister med videre, så de ikke bliver trukket på deres ydelse, hvis de supplerer med en covid-19-relateret indtægt.

Til gengæld skal man begge steder gennemgå et oplæringsforløb, hvis man ikke før har vaccineret.

Hos Copenhagen Medical omfatter det blandt andet en indføring i selve vaccinationsprocessen, hygiejnekravene, og hvad man skal gøre, hvis en patient får en allergisk chokreaktion.

Hos de to selskaber ligger lønnen på mellem 200 og 215 kroner i timen, fremgår det af jobopslagene, og dertil kan der komme personlige tillæg.

Derudover bliver der i øjeblikket søgt efter sygeplejersker, der kan oplære de kommende vaccinatører, læger til de store vaccinationscentre og såkaldte vaccineregistranter, der skal scanne patienterne og byde dem velkommen.