Esbern Snare undsatte containerskib, men pirater slap væk med gidsel

En sømand er blevet skudt i benet, og en anden formodes at være blevet bortført til fastlandet af pirater.

Opdateret: Tidligere fremgik det af artiklen, at pirater havde taget to gidsler fra containerskibet. Tirsdag formiddag er begge besætningsmedlemmer imidlertid fundet i god behold ombord på skibet. Sidenhen har Søværnskommandoen oplyst til TV 2, at piraterne er sluppet afsted med i alt seks gidsler.

Mandag var den danske fregat Esbern Snare i aktion ud for kysten ved Ækvatorial-Guinea.

Her kom danske soldater et containerskib til undsætning, da det udsendte et nødsignal som følge af piratangreb i internationalt farvand.

Men piraterne slap væk, og seks besætningsmedlemmer fra containerskibet, der sejler under liberisk flag, savnes nu.

Det skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Et nødsignal fra et skib

Hele aktionen begyndte med, at Esbern Snare modtog information, som pegede på, at pirater kunne være aktive i området ved øen Bioko, der hører under Ækvatorial-Guinea.

Fregatten forsøgte at skabe kontakt til nogle af de civile skibe, der befandt sig i området, men uden held. Derfor satte Esbern Snare kurs mod området.

For mig understreger det vigtigheden af at være i området

Forsvarsminister Trine Bramsen (S)

Seahawk-helikopteren ombord på Esbern Snare blev efter noget tid sendt i forvejen for at observere, og da den nærmede sig området, modtog helikopteren et mayday-signal, der betyder, at et skib er i nød.

Der var tale om et containerskib, og da helikopteren kom tæt på, kunne den ligeledes se et mindre motordrevet fartøj, der lå på siden af containerskibet - en såkaldt skiff. Ombord på fartøjet var der en række personer, der formodedes at være pirater og gidsler.

Pirater slap væk med gidsel

Umiddelbart efter helikopterens ankomst smed personerne i skiff'en genstande overbord for formodentligt at kunne sejle hurtigere, hvorefter piraterne satte kurs mod ord og Niger-deltaet. Fortsat med gidslet ombord.

For ikke at gøre situationen farligere for gidslet fulgte de danske soldater i Seahawk-helikopteren piraterne på sikker afstand i noget tid. Men da piraterne krydsede fra internationalt farvand og ind i nationalt farvand, vendte helikopteren tilbage til fregatten.

Danske soldater har nemlig ikke tilladelse til at operere i nationale farvande.

SĂĄret af skud

I løbet af aktionen modtog Esbern Snare meldinger om, at der fortsat var besætningsmedlemmer ombord på containerskibet, der udsendte mayday-signalet, og at en af disse var såret af skud i benet.

Derudover blev der ikke meldt om pirater ombord på containerskibet, og derfor gik et hold danske soldater ombord på skibet for at yde førstehjælp. Den sårede blev senere bragt til Esbern Snare for at modtage lægehjælp, og personens tilstand stabil.

Mandag aften fortsatte de danske soldater ombord på containerskibet med at yde støtte til besætningen og lede efter de to besætningsmedlemmer, der var savnet i kølvandet på hændelsen.

Tirsdag morgen oplyser Søværnskommandoen imidlertid, at begge forsvundne besætningsmedlemmer er fundet i god behold ombord på containerskibet.

Tilfreds forsvarsminister

Aktionen fik tirsdag morgen forsvarsminister Trine Bramsen (S) til at skrive et opslag på Facebook, hvori hun hyldede besætningen ombord på Esbern Snare.

- For mig understreger det vigtigheden af at være i området, skriver Trine Bramsen i opslaget, hvor hun også kalder piraterne for "organiserede kriminelle".

Hun nævner dog også det ærgerlige i, at piraterne tilsyneladende slap væk med gidsler.