Coronavirus

SSI forventer 10.000 nye smittede om dagen

SSI skriver i en risikovurdering, at omikron vil blive dominerende covid-19-variant allerede i løbet af denne uge.

Der er fundet 3437 tilfælde af SARS-CoV-2 varianten Omikron i Danmark. Det er en stigning på 966 sammenlignet med dagen forinden.

Søndag var det samlede antal opdagede tilfælde af Omikron-varianten på 2471. Lørdag var tallet 1840.

Statens Serum Institut (SSI) skriver i en risikovurdering, at omikron vil blive dominerende covid-19-variant allerede i løbet af denne uge.

Samtidig forventes et stigende smittetal med over 10.000 daglige tilfælde.

Pres på sundhedssektoren

Det vil ifølge SSI indebære en risiko for øget pres på landets sygehuse, selv om prognoserne stadig er belagt med usikkerhed.

- En stigende smittespredning i samfundet vil medføre en høj risiko for en afledt stigning i antallet af indlæggelser særligt blandt uvaccinerede og vaccinerede svækkede personer, siger SSI’s administrerende direktør Henrik Ullum.

På baggrund af den nye risikovurdering mener Henrik Ullum, at det er blevet endnu vigtigere at få vaccineret så mange som muligt.

- Vi forventer at både andet og især tredje stik beskytter imod alvorlige sygdomsforløb af omikron. Derudover peger nye undersøgelser fra England på, at tredje stik også giver beskyttelse imod symptomgivende infektion.

Skift i vaccinationsindsats

Fra mandag vil danskere over 40 år blive tilbudt tredje stik fire en halv måned efter anden vaccinedosis. Målet er, at alle personer over 40 år har fået tilbudt revaccination før nytår.

De første to tilfælde i Danmark blev bekræftet 28. november, efter at de smittede var rejst til Danmark fra Sydafrika.

Siden da er smitten med den sydafrikanske coronavariant steget herhjemme. Og mens den er markant mere smitsom end tidligere varianter af covid-19, er det ikke fuldt dokumenteret, om den fører til værre sygdomsforløb og flere indlæggelser.