Fremskrivning af udbredelsen af Omikron varsler dyster juleperiode

Hvis ikke effekten af restriktionerne og revaccinerne snart viser sig i smittetallene, kan det få alvorlige konsekvenser, lyder det.

Omikron-varianten bliver den dominerende i Danmark. Det er nu blot et sp√łrgsm√•l om tid, er meldingen fra Statens Serum Institut.

Udbredelsen er på nuværende tidspunkt uundgåelig. Og det går skræmmende stærkt.

Sådan lyder meldingen fra professor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet Viggo Andreasen.

Siden det f√łrste tilf√¶lde i landet blev registreret 22. november, er antallet af smittede med Omikron steget til 3437.

Tallene f√łlger if√łlge Viggo Andreasen "et uhyggeligt pr√¶cist m√łnster", der giver varianten en s√•kaldt eksponentiel v√¶kst.

- Smittetallene f√łlger med stor pr√¶cision en eksponentiel kurve, og hvis det forts√¶tter, s√• kommer smitten til at stige meget hurtigt p√• meget kort tid, siger han.

Hvis det ikke ændrer sig, ser vi ind i en dyster jule- og nytårsperiode, lyder det fra Viggo Andreasen.

Tre scenarier i fokus

I en matematisk model har Viggo Andreasen regnet på, hvordan Omikron-varianten kan komme til at udvikle sig både for smitten og presset på hospitalerne.

Han slår dermed fast, at der er tale om en beregning, og at prognoser som disse altid vil være forbundet med stor usikkerhed.

Konkret arbejder han med tre modeller. Et best case-scenarie, et worst case-scenarie og et scenarie, der ligger et sted midt imellem.

Scenarierne er baseret p√•, hvor lang tid Omikron er om at fordoble antallet af smittede ‚Äď den s√•kaldte fordoblingsv√¶rdi.

I fremskrivningsmodellen kan man se scenarierne for smitte med en fordoblingshastighed på henholdsvis to (T2), fire (T4) og seks dage (T6).

Det er den nuværende situation med en fordoblingsværdi på to dage, der ligger til grund for Viggo Andreassens worst case-scenarie.

- Vi skal helst se, at stigningen holder op med at være en fordobling på to dage. Vi skal helst op på en fordobling på fire, fem, seks dage, siger han.

Hvis fordoblingsv√¶rdien skal stige, kr√¶ver det, at myndighedernes restriktioner er effektfulde, og at indsatsen omkring revaccination har en √łjeblikkelig virkning.

Indlæggelser kan stige med 40-50 patienter om dagen ved juletid

Nogle forel√łbige ‚Äď og usikre ‚Äď data for Omikron peger p√•, at varianten m√•ske ikke er lige s√• farlig for den enkelte som Delta-varianten, der for nuv√¶rende dominerer de danske smittetal.

Skal man kigge p√•, hvordan Omikron-varianten kommer til at p√•virke sygehusv√¶senet, arbejder man s√•ledes i sk√łn og vurderinger, sl√•r Viggo Andreasen fast.

Lektoren i matematisk virologi har lavet en fremskrivning for indlæggelsestallene i Danmark med en række forbehold.

De tre scenarier passer til tallene i den ovenstående model med fordoblingstider på henholdsvis to, fire og seks dage.

I det, Viggo Andreasen betegner som det mest sandsynlige scenarie (T4), vil antallet af indlagte ved juletid stige med omkring 40-50 coronapatienter om dagen.

- Det vil lægge et stort pres på sundhedsvæsenet, mener han.

Til sammenligning steg det samlede antal indlagte mandag med 12 indlæggelser til i alt 480 indlagte med corona i Danmark.

Yderligere restriktioner kan blive n√łdvendige

Regeringen og landets sundhedsmyndigheder kommer til at reagere yderligere på de stigende smittetal i landet.

Det er der ingen tvivl om, lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi p√• K√łbenhavns Universitet.

Dog mener han ikke, at danskerne skal frygte forsamlingsforbud i privaten eller lignende.

- I forhold til julen forventer jeg ikke, at der kommer yderligere restriktioner. Her vil myndighederne med stor sandsynlighed komme med en række kraftige anbefalinger og appellere til folks sunde fornuft, siger han.

Perspektiv

Norge frygter op mod 300.000 dagligt smittede

Corona

Norges sundhedsstyrelse frygter mellem 90.000 og 300.000 daglige smittetilfælde om tre uger, hvis ikke nye tiltag bremser smitten. Det skriver styrelsen ved navn Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI har mandag udgivet en ny risikovurdering på baggrund af Omikron-varianten. Her lyder det også, at man frygter mellem 50 og 200 daglige indlæggelser.

Med et befolkningstal p√• knap 5,4 millioner svarer vurderingen til, at 5 procent af nordm√¶ndene smittes hver dag ‚Äď alts√• hver 20. borger. Et andet regnestykke kunne lyde, at hele befolkningen vil v√¶re smittet p√• 17-18 dage.

Jan Pravsgaard Christensen peger på to fokusområder, hvor han mener, der kan blive sat yderligere ind.

- Jeg tror ikke, at det er usandsynligt, at regeringen kommer til at forlænge nedlukningen af landets skoler i yderligere to-tre uger.

Hvis landets skoleelever kommer for hurtigt tilbage i skole, vil det if√łlge professoren potentielt annullere effekten af de restriktioner, der blev iv√¶rksat i sidste uge.

- Regeringen og sundhedsmyndighederne kan ikke risikere, at vi dermed bliver sat tilbage til det nuværende niveau, lyder det.

Slutteligt fremh√¶ver Jan Pravsgaard Christensen, at muligheden for, at regeringen k√łber sig noget tid ved at g√• h√•rdere til v√¶rks over for kultur, idr√¶t og natteliv.

- Man skal huske, at det altid er "lettere" for regeringen at forl√¶nge restriktioner end at veksle mellem at indf√łre og oph√¶ve nye tiltag med kort varsel.