Coronavirus

Børn får sjældent senfølger, viser stort dansk studie

Omikron-variantens hastige indtog er dog ikke med i studiet, som er det hidtil største af sin slags i verden.

Børn får sjældent coronasenfølger, det viser et stort nyt dansk studie.

Og i de få tilfælde, hvor børn får senfølger, går det hurtigt over, viser undersøgelsen.

33.000 børn har deltaget i studiet, der til dato er det største i verden, som undersøger senfølger hos børn.

Forskningen viser, at 0,8 procent af børnene, som har været smittet med coronavirus, har oplevet senfølger som eksempelvis træthed og nedsat lugte- og smagssans.

Studiet viser også, at ældre skolebørn havde flere senfølger end yngre børn. Fælles for begge aldersgrupper er, at senfølgerne forsvandt igen hos langt de fleste børn i løbet af 1-5 måneder.

Vigtig viden

Det er Børne- og Unge-afdelingerne på Hospitalsenheden Vest og på Aarhus og Aalborg Universitetshospitaler, der har foretaget undersøgelsen.

- Det giver en vigtig viden om det fulde forløb af en coronavirusinfektion hos børn, og netop fordi børn sjældent bliver alvorligt syge af coronavirus, er viden om mulige senfølger også en vigtig brik i puslespillet, siger forskningsansvarlig overlæge på børneafdelingen på Herning Hospital, Luise Borch.

Tager ikke højde for Omikron-variant

Studiet tager dog ikke højde for eventuelle forandringer med Omikron-varianten, som de seneste uger har været kraftigt stigende.

Søndag er det samlede antal opdagede tilfælde af Omikron-varianten på 2471. Det er 631 flere end lørdag, hvor tallet var 1840.

Lørdag var antallet af nyopdagede tilfælde 560. Til sammenligning blev der forrige mandag opdaget 78 nye tilfælde.

Mens antallet af nye tilfælde er steget dag for dag den seneste uge, er andelen af de smittede, der er ramt af Omikron-varianten, samtidig blevet større og større.

Mange børn er bekymret for at blive smittet

Praktiserende læge og medlem af Dansk Selskab for Medicins corona-taskforce Anne Møller glæder sig over undersøgelsens resultater, men samtidig understreger hun, at den ikke har nogen betydning for vaccinestrategien.

- Vi har egentlig ikke været så bekymret for senfølger hos børn. Og nu har vi fået tal, der bekræfter det, siger hun.

Anne Møller uddyber, at hele strategien omkring at vaccinere børn fra starten har været ret klart.

Det har knap så meget været for børnenes skyld som af hensyn til samfundet og de sårbare. Især når det kom til de 5-11-årige.

Men der er også andre ting, der begrænser børnene nu, lyder det fra den praktiserende læge. Og mange børn er også bekymrede for at blive smittet.

- Det fylder rigtig meget i hverdagen, og for nogle børn er det en lettelse at få vaccinen, siger Anne Møller.

Forældre i syv sind

Men det er forældre, der i sidste ende skal tage beslutningen, om der er en større fordel ved at tage den. Det er en svær diskussion med mange overvejelser, netop fordi det går ud over dagligdagen, og der er andre hensyn at tage, vedkender hun.

- Vi oplever, at forældre er i syv sind, men egentlig ret positivt indstillet overfor vaccinen, siger hun.

Selvom Anne Møller er positiv over for det nye studie, er det vigtigt at huske på, at det også har sine begrænsninger.

For danske børn har generelt ikke været alvorligt syge med coronavirus, og det kan eksempelvis også have noget at gøre med vores sundhedsvæsen, som er anderledes end mange andre landes sundhedssystemer.

Derfor er det også svært at sammenligne studiet med internationale studier, og Anne Møller håber, at der på sigt kommer en større opgørelse.

- Men der er så få af dem endnu, at der kan gå lang tid. Og det er ikke i forhold til børnegruppen, vi savner mest viden. Det er blandt de ældre, som er mere sårbare og bliver mere syge, siger hun.