Coronavirus

Ekspert efter nye Omikron-tal: Vi har kun få dage til at handle

Antallet af smittede med Omikron stiger fortsat dag for dag, og en ekspert advarer om, at smittetallet kan blive fordoblet i næste uge.

Omikron spreder sig som en steppebrand i Danmark.

Søndag er der fundet endnu flere smittede med den nye Covid-19-variant og dermed fortsætter de seneste ugers tendens. Det fremgår af Statens Serum Instituts hjemmeside.

Søndag er det samlede antal opdagede tilfælde af Omikron-varianten på 2471. Det er 631 flere end lørdag, hvor tallet var 1840.

Lørdag var antallet af nyopdagede tilfælde 560. Til sammenligning blev der mandag opdaget 78 nye tilfælde.

Og mens antallet af nye tilfælde er steget dag for dag den seneste uge, er andelen af de smittede, der er ramt af Omikron-varianten samtidig blevet større og større.

Alarmklokkerne ringer

Selvom den seneste tids stigning i antallet af smittede med Omikron er forventet, er den meget bekymrende.

Det siger Mads Albertsen, der er professor på Aalborg Universitet og medlem af Statens Serum Instituts risikovariantgruppe, til TV 2.

- Alarmklokkerne har ringet i flere dage, og der er ikke noget i de her tal, der skruer ned for dem, siger han.

I øjeblikket fordobles forekomsten af Omikron-smittede hver anden eller tredje dag, og Mads Albertsen vurderer, at det ikke tager mange dage, før det for alvor kan ses i smittetallene.

- Det kan betyde en fordobling af smittetallene i den kommende uge, siger han.

Udover at belaste sundhedsvæsenet med flere indlagte de kommende uger, kan det ramme virksomheder og plejen af ældre og sårbare, som vi har set i denne uge, når medarbejdere skal sendes hjem, fordi de er smittede eller skal isolere sig.

Snart dominerende variant

1. december udgjorde Omikron 1,7 procent af positive coronatest, mens varianten 7. december - den seneste dag med opdaterede tal - udgjorde 8,1 procent.

Omikron er især udbredt i aldersgruppen 20-29 år, og Mads Albertsen advarer om, at Omikron hurtigt kan blive den dominerende variant af covid-19 i Danmark.

De første to tilfælde i Danmark blev bekræftet 28. november, efter at de smittede var rejst til Danmark fra Sydafrika.

Siden da er smitten med coronavarianten steget herhjemme. Og mens den er markant mere smitsom end tidligere varianter af covid-19, er det endnu uvist, om den fører til værre sygdomsforløb og flere indlæggelser.

- Men hvis smittetallet stiger så voldsomt, som det ser ud nu, er det næsten ligegyldigt. Der er stadig mange flere, der vil blive indlagt end nu, siger Mads Albertsen.

Kun få dage til at bremse smitten

Derfor er det vigtigt at handle nu, hvis vi skal bremse spredningen af Omikron.

Fredag blev der skruet ned for nattelivet og genetableret krav om mundbind på serveringssteder, mens børn i grundskolen sendes hjem fra onsdag, og efterskoleever sendes hjem fra fredag.

Derudover anbefales det, at så mange som muligt arbejder hjemmefra, og at julefrokoster og større sociale arrangementer op mod jul ikke afholdes.

For politikerne handler det nu om at afvente effekten af de nye restriktioner eller hive mere op af værktøjskassen på få dage.

- Jeg kan se, det vokser stadig og fordobles omtrent hver anden dag. Og det holder ikke. Skal man gøre noget, skal man gøre det inden for et par dage, siger Mads Albertsen.

- Vi kan ikke vente en uge for eksempel. Det her skal vende meget hurtigt, hvis vi ikke skal se en voldsom stigning af smittede i Danmark.