Coronavirus

Smittetallene falder: - Vi har lov til at glæde os, siger ekspert

Både smittetal, positivprocent og indlæggelsestal falder.

Der er registreret yderligere 5606 nye tilfælde af coronavirus i Danmark, viser tal fra SSI. Antal indlagte falder med 17 til 455. Ni af dem har mistet livet.

Samtidig er positivprocenten på 2,54, og særligt det hæfter Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, sig ved.

- Den er faldet fra lige knap 3, så det er jo en positiv udvikling, siger han.

Positivprocenten viser, hvor stor en andel af de 220.320 PCR-prøver, der tester positive.

Vi kan glæde os

Professoren nævner også både de faldende smitte- og indlæggelsestal.

- Alt i alt har vi lov til at glæde os, siger han.

De seneste dages coronanyheder har primært drejet sig om den nye Omikron-variant, hvis smittetal er steget i en grad, der både bekymrer myndigheder og eksperter. Samtidig har de seneste dages smittetal slået rekorder og flere dage i streg ligget et godt stykke over 6000.

Det er derfor også for tidligt at drage de store konklusioner på dagens faldende tal, lyder det fra Hans Jørgen Kolmos.

- Vi kan ikke tillægge en enkelt dags fald den helt store betydning. Det er ikke til at vide, om tallene stiger igen i morgen, siger han.

Derudover understreger han, at Omikron-varianten endnu ikke har fået den betydning for smittetallene, som den tyder på at få.

Det skyldes, at den endnu udgør en "meget lille andel" af smittetilfældene, forklarer han.

- Det faretruende ved varianten er, at den har en voldsom stigningsprocent på omkring en fordobling fra dag til dag. Varianten spiller derfor ikke den store rolle for smittetallene her i starten, hvor tallene er små, men over tid vil den virkelig være til at føle på.

Se flere tal fra Danmark og resten af verden her.