Coronavirus

Mange ubesvarede spørgsmål om Omikron – men snart kan vi blive klogere

Fredag var der 18 indlagte med Omikron-varianten. Det tal ventes at stige hurtigt.

Omikron-varianten smitter i så højt et tempo, at det er et spørgsmål om meget kort tid, før den bliver den dominerende coronavariant i Danmark.

Sådan lyder det fra flere eksperter, der med bekymring følger smittetallene for varianten, der blot fra torsdag til fredag steg fra 796 til 1280 registrerede tilfælde.

Man er ikke så beskyttet mod Omikron efter to stik. Tredje stik ser ud til at hjælpe

Mads Albertsen

Eksempelvis Mads Albertsen, der er professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet og medlem af SSI's risikovariantgruppe:

- Hvis spredningen fortsætter på denne her måde, er der grund til bekymring. Så bliver det den dominerende variant i Danmark i løbet af et par uger, siger han.

Flere indlæggelser

Igen og igen lyder det dog fra fagfolk, at der endnu ikke er nok data til at sige noget om, hvor farlig varianten egentlig er.

Indtil videre henvises der primært til data fra Sydafrika, som viser hurtige stigninger i både smittetal og indlæggelsestal – men samtidig indikerer mildere sygdomsforløb. Men datagrundlaget er endnu for småt til at sige noget nagelfast om varianten.

Og grundlaget er endnu mindre herhjemme, hvor vi har et andet sundhedsvæsen end i det sydafrikanske.

Inden længe bør vi dog blive klogere.

Sådan lyder det i hvert fald fra Viggo Andreasen, der er epidemilog ved Roskilde Universitet. For nøglen til den eftertragtede viden ligger i indlæggelserne. Og netop indlæggelser med Omikron-varianten stiger over de næste uger med al sandsynlighed så meget, at man kan begynde at analysere på et mere oplyst grundlag.

- Vi bruger jo hospitalsindlæggelser til at se, hvor alvorlig sygdommen er. Men først er vi nødt til at have så mange tilfælde, at vi kan se hospitalsmønsteret hos de forskellige aldersgrupper, siger han.

18 indlagte med Omikron

Ifølge epidemiologien tager det en uges tid, fra man tester positiv, til man potentielt bliver så syg, at det kræver hospitalsindlæggelse.

Og da det ikke er mere end en uges tid siden, at smittetallene for Omikron blot var omkring 20, tager det altså tid, før varianten også sætter sit præg på hospitalssengene.

Seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der fredag var 18 Omikron-indlæggelser.

- Når det daglige antal af Omikron-smittede nu er omkring 500, skal vi om en uge forvente, at der dagligt er omkring fem nye indlæggelser, siger han.

Blev snydt af den britiske variant

Viggo Andreasen fortæller, at vi tidligere har konkluderet for hurtigt på en ny variant. Det skyldtes, at de indlagte aldersgrupper skævvred billedet.

- I lang tid troede vi ikke, at den britiske variant var alvorligere end den oprindelige fra Wuhan. Men vi blev snydt af, at den ældste del af befolkningen begyndte at blive vaccineret og derfor ikke blev indlagt, fortæller han.

Derfor så det ud til, at andelen af de syge med den britiske variant, der kom på sygehuset, udgjorde nogenlunde samme andel som ved Wuhan-varianten, forklarer han.

- Men kiggede vi så på hver aldersgruppe for sig, kunne man se, at den britiske faktisk var 50 procent mere hospitalskrævende, siger han.

Viggo Andreasen udsætter altså konkrete udmeldinger om den nye variant. Han forventer, at der går omkring to uger, før der kan komme mere klare meldinger.

- Det kan være, Omikron opfører sig forskelligt fra aldersgruppe til aldersgruppe. Der er altid overraskelser, når det gælder virus og biologi, siger han.

Spørger man Mads Albertsen, professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet, er meldingen ligeledes, at vi på nuværende tidspunkt ikke kan konkludere meget om Omikron.

- Det eneste, vi begynder at vide, er, at man ikke er så beskyttet mod den efter to stik. Tredje stik ser ud til at hjælpe, siger han.