Coronavirus

Hjemmepleje på kanten af nødberedskab: - Det er dybt ulykkeligt, siger borgmester

En række kommuner er så pressede, at flere tusinde ældre og sårbare borgere ikke kan få gjort rent eller komme i bad.

Flere kommuners hjemmepleje er nu så presset, at de står på kanten af at måtte gå i nødberedskab.

Det betyder, at de for nuværende må prioritere livsnødvendige opgaver og dermed skære ned på ældre og sårbare borgeres rengøring, personlig pleje og omsorg.

Det oplyser en række kommuner til TV 2 Lorry og DR.

I Helsingør er man så presset, at man er på kanten af at gå i nødberedskab. Manglen på varme hænder er så massiv, at kommunen har fået et påbud fra Arbejdstilsynet, fordi medarbejderne i hjemmeplejen er for travle.

- Det er dybt ulykkeligt. Vi er alle sammen kede af, at vi må skære i plejen for at sikre medarbejdere til de allermest vigtige opgaver, siger borgmester Benedikte Kiær (K).

Derfor prioriterer kommunen netop nu knivskarpt i opgaverne og kan ikke give borgerne den pleje, de er visiteret til.

- Det betyder, at rengøring og oprydning må udskydes og hjælp til for eksempel at spise mad og komme i bad må springes over, siger hun.

Fredag sendte Helsingør Kommune et brev ud til de knap 2000 borgere, der besøges af kommunens hjemmepleje, for at varsle dem om, at besøgene bliver kortere og måske færre i den kommende tid.

Uddrag af brev fra Helsingør Kommune

"Hjemmeplejen står desværre i en situation, hvor der er en stor mangel på personale (...). Derfor har det været nødvendigt for ledelsen af hjemmeplejen at lave nogle tydeligere prioriteringer af indsatser, hvor mange borgere i en periode vil opleve færre eller kortere besøg og dermed også mindre hjælp."

Kilde: Brev fra Helsingør Kommune sendt ud 9. december 2021.

- Vi er jo langt fra de eneste

At der mangler varme hænder i hjemmeplejen er et velkendt problem

Men med en coronapandemi, der tvinger syge og karantæneramte medarbejdere og vikarer til at holde sig hjemme fra arbejde, strejkende sygeplejersker og et ekstra presset sundhedsvæsen, er mange kommuner nu presset i bund.

- Og vi er jo langt fra de eneste, der står med de udfordringer, siger Benedikte Kiær.

DR's og TV2 Lorrys rundringninger viser, at det drejer sig om mindst ti kommuner.

Brevet fra Helsingør Kommune blev sendt få dage efter, at et politisk flertal på Christiansborg blev enige om den såkaldte coronavinterpakke, der afsatte én milliard kroner til trængte sygehuse.

Og Benedikte Kjær frygter paradoksalt nok, at de penge kan forværre kommunernes problemer.

- Hospitaler og hjemmepleje hænger sammen. Og giver man dem en milliard for at rekruttere og fastholde medarbejdere, presser det os mere, for det er jo mange af de samme medarbejdere, vi konkurrerer om, siger hun.

Blev bremsen trukket for sent?

Imens er borgmesteren bange for, at kommunen trak i bremsen for sent. For selvom kommunerne har fået flere opgaver de seneste år, mener hun ikke, der er fulgt nok penge og uddannelse af medarbejdere med.

Netop nu er der 40 ledige stillinger i en arbejdsstyrke på 400 medarbejdere i hjemmeplejen. Og de medarbejdere, hun har, er udmattede.

- Alle er nervøse for, hvornår vi kan komme i normale omdrejninger igen, siger Benedikte Kiær.

- Jeg er for eksempel hamrende nervøs for, at vi nu skal vi til at overveje, om vi kan tage borgere hjem fra hospitalet, eller det er bedre at lade dem blive et sted, hvor de kan få pleje og omsorg.

Minister kalder til møde

I Ældre Sagen er man bekymret over den pressede hjemmepleje.

- Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt, at kommunerne skærer i hjælpen på grund af personalemangel. Vi skal tænke på, at det er de allermest svækkede ældre, der bliver visiteret til hjælpen, siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør i Ældre Sagen, til Ritzau.

Han fortæller, at det, at man skærer i rengøring, eksempelvis kan føre til, at ældre borgere føler, at deres hjem bliver "en svinesti".

- Så tør de ikke invitere gæster, og så bliver de endnu mere en isolerede.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) siger til Ritzau, at hun har kaldt til møde på mandag for at drøfte, hvad der kan gøres ved den nuværende situation.

- Jeg vil gerne understrege, at kommunerne ikke må undlade at give de ældre den nødvendige hjælp, siger hun.