Coronavirus

Ekspert kalder fremrykning af tredje stik fornuftig – men én ting bekymrer ham

Knap en femtedel af danskerne har indtil videre fået tredje stik.

Danskerne mellem 40 og 65 år kan højst sandsynligt se frem til tredje stik hurtigere end forventet.

Sundhedsstyrelsen overvejer nemlig at fremrykke revaccinationen med op til halvanden måned i forhold til den nuværende plan, hvor der skal gå seks måneder.

- Vi kigger på, hvor meget de skal fremrykkes. Er det fem måneder efter andet stik, eller er det fire en halv måned? Men det er nok deromkring, siger Helene Probst, vicedirektør for Sundhedsstyrelsen, til TV 2.

En stor logistisk opgave

De seneste uger er der da også blevet sat fart på udrulningen af det tredje stik.

Senest blev 460.000 invitationer fredag sendt afsted til borgere, der ellers først skulle inviteres de kommende uger, og i alt er omkring en femtedel af danskerne nu revaccineret.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor i infektionsimmunologi ved Københavns Universitet, kan det sagtens være fornuftigt hurtigere at revaccinere danskerne.

For det er dokumenteret, at tredje stik har god effekt, også tre eller fire måneder efter det andet, fortæller han.

Men én ting nager ham.

- Det er klart, at jeg kan være lidt bekymret for, at det er en logistisk stor opgave at invitere så mange mennesker, siger han.

Professoren har særligt de yngre borgere i tankerne.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har flere gange opfordret til, at forældre får deres børn vaccineret, fordi smitten blandt børn er høj, og de derfor kan risikere at bringe smitten videre i samfundet.

I alt har flere end 400.000 børn under 11 år fået en invitation til en vaccine.

- Når vi nu begynder at invitere de 40- til 65-årige, skal vi sørge for, at der hele tiden er plads til, at de børn, der ønsker at blive vaccineret, også kan få en plads derinde. Det må ikke være på bekostning af børnene, sig Jan Pravsgaard Christensen.

Ifølge regionerne er der lige nu ledig vaccinekapacitet, og myndighedernes ambition er, at der fra næste uge kan gives en halv million stik om ugen landet over.

Helene Probst er da heller ikke umiddelbart bekymret.

- Det kan godt være, at man lige første gang ikke kan få en hurtig tid. Men ret hurtigt vil vi være oppe i kapacitet, siger vicedirektøren.

Endelig anbefaling forventes mandag

Det Europæiske Lægemiddelagentur meldte torsdag ud, at det giver mening at give det tredje stik allerede tre måneder efter det andet stik.

Det er dog op til Sundhedsstyrelsen at komme med en national anbefaling, der træffes ud fra konkret data om vaccinernes beskyttelse.

Ifølge Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen topper beskyttelsen efter omkring to måneder, hvorefter den gradvist aftager og har et ”markant knæk” omkring seks måneder.

- Så kigger vi selvfølgelig på vaccineeffektiviteten i forhold til Omikron, og selvom det er meget foreløbige data, ser det ud til, at der er en øget beskyttelse ved at få det tredje stik, siger hun.

Styrelsen forventes at komme med en endelig anbefaling om fremrykning af tredje stik mandag.