Coronavirus

Sundhedsstyrelsen overvejer at fremrykke tredje stik

Borgere over 40 år kan se frem til en invitation til tredje vaccinestik inden årets udgang.

I lyset af de skyhøje smittetal overvejer Sundhedsstyrelsen nu at fremrykke det tredje vaccinestik mod covid-19 for personer over 40 år.

Det fortæller Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Vi ønsker at sikre, at borgerne får en hurtigere og stærkere beskyttelse

Helene Probst, Sundhedsstyrelsens vicedirektør

Hun forventer, at vaccinerede personer mellem 40 og 65 år inden længe modtager en invitation til det tredje stik.

Borgerne skal have bedre beskyttelse

Onsdag vedtog Epidemiudvalget, at coronapassets gyldighed forkortes fra 12 måneder til 7 måneder for alle personer over 18 år, og at revaccination kan forlænge gyldigheden af coronapasset.

I dag bliver man inviteret til revaccination 5 måneder og 14 dage efter andet stik, men det skal der ændres på, mener Sundhedsstyrelsen.

- På grund af den smitsomme variant af covid-19, Omikron, er vi i gang med at lave en faglig vurdering af, hvorvidt vi skal fremrykke revaccinationstidspunktet for personer, som er i øget risiko for at få et særligt forløb med covid-19 - altså dem, som er omkring 40 år, siger Helene Probst til TV 2.

Hun tilføjer, at der i øjeblikket er begrænset viden om Omikron-varianten, men at data viser, at tredje stik giver bedre beskyttelse mod et alvorligt sygdomsforløb.

- Vi ønsker at sikre, at borgerne får en hurtigere og stærkere beskyttelse, siger Sundhedsstyrelsens vicedirektør.

Hun kan endnu ikke sige noget om, hvor meget revaccinationen skal fremskyndes, men det er Sundhedsstyrelsen nu ved at undersøge.

Ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur, (EMA), giver det mening at få tredje stik allerede tre måneder efter det andet.

For tidligt at sige noget om fjerde stik

I udgangen af november blev det muligt for børn fra 5 til 11 år at blive vaccineret mod covid-19, og siden har man opskaleret vaccinekapaciteten.

Men det kan godt opskaleres yderligere, mener Helene Probst.

- Vi vil invitere op mod en million mennesker til vaccination inden månedens udgang, og en væsentlig del af invitationerne vil komme i næste uge.

I øjeblikket undersøger Sundhedsstyrelsen, om fremskyndelsen af det tredje stik vil være effektivt, og om det vil have bivirkninger.

Helene Probst afviser ikke, at det kan blive nødvendigt at få et fjerde vaccinestik i fremtiden.

- Vi ved endnu ikke, hvor god en beskyttelse tredje stik vil give, og hvor langvarigt det vil blive, men vi vil følge nøje med. Vi ved dog fra andre vacciner, at man skal have tre stik for at få en langvarig beskyttelse, siger hun.