Nye restriktioner bør vise vigtigheden af tredje stik, siger Stephanie Lose

Over hele landet intensiveres vaccineindsatsen, så danskerne kan blive vaccineret hurtigst muligt.

500.000 vaccinationer på landsplan. Det er kapaciteten, som Danske Regioner forventer at have klar fra næste uge.

Derfor opskaleres der hen over weekenden kraftigt i regionernes vaccinecentre for at nå målsætningen og sikre danskerne mulighed for booke en vaccinetid hurtigst muligt.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, oplyser, at der af den planlagte kapacitet for næste uge er omkring en femtedel ledige tider.

- Det svarer til cirka 100.000 ledige tider fordelt over hele landet. Der er både tale om børne- og voksentider, siger hun.

Derfor opfordrer hun alle borgere til at booke en tid, hvis man har fået en invitation til at blive vaccineret - uanset om det er første, andet eller tredje stik.

De 100.000 ledige vaccinetider er ifølge Danske Regioner fordelt på 3 kategorier.

Cirka 16.000 ledige vaccinetider til børn. Cirka 64.000 ledige vaccinetider til voksne og cirka 20.000 ledige vaccinetider hos private aktører og de praktiserende læger.

Vil være klar til vaccination inden jul

Et af de vaccinationscentrene, der netop nu har fuld gang i opskaleringen, er i Øksnehallen i Region Hovedstaden.

Helene Døssing, der er vicedirektør ved Akutberedskabet i Region Hovedstaden, stod fredag morgen klar ved åbningen af vaccinecentret, hvor de forventer at være klar til at vaccinere 4000 danskere om dagen.

- Vi lægger hele tiden ekstra tider ud. Det gør vi også her for weekenden. Så vi skalerer op, så meget som vi overhovedet kan, siger hun.

Ifølge Helene Døssing er der mange borgere, der bliver overrasket over, hvor mange tider der bliver frigivet i disse dage, at der er mulighed for både at fremrykke en allerede eksisterende tid eller at de kan booke en helt ny.

- Vi har en enormt vigtig opgive i at sikre, at vi er klar til, at alle borgere, der vil vaccineres inden jul, har mulighed for netop det, siger hun.

Kommunikation bliver afgørende

Ifølge formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, lægger der en stor opgave for myndighederne i at informere bredt, om hvilke muligheder der er for vaccination på tværs af aldersgrupper.

- Behovet for kommunikation til landets borgere er rigtig stort, og det er naturligvis noget, som vi (Danske Regioner, red.) vil have et meget stort fokus på de kommende dage, siger hun.

Stephanie Lose peger blandt andet på vigtigheden af, at danskerne bliver bevidste om, at der nu kan bookes vaccinetid hos de praktiserende læger.

Dermed er der ifølge formanden en mulighed for at blive vaccineret hos egen læge for den del af befolkningen, der er udfordret af afstand til et regionalt vaccinecenter eller af frygt for at opholde sig steder med potentielt mange mennesker.

- Hvis der er nogen, der er i tvivl om, hvor vigtigt det er at få det ekstra stik, så burde de nye restriktioner, der træder i kraft, vise det med al tydelighed, lyder det fra Stephanie Lose.