En nedsmeltning på direkte tv blev starten på Dyrbys vej til farvel
Michael Dyrby forlod fredag B.T. - her er en tidslinje over vejen til hans farvel.
Michael Dyrby meddelte fredag eftermiddag, at han ikke længere skal stå i spidsen for B.T.
Meddelelsen kommer efter længere tid, hvor den nu afgående chefredaktør har været omgærdet af flere sager om sexisme.
TV 2 har her lagt stenene, der brolagde vejen til Dyrbys exit fra endnu et topjob i mediebranchen.
11. MARTS: Sexisme på B.T.
Otte studentermedhjælpere rettede i Fagbladet Journalisten en kraftig kritik af B.T.’s håndtering af en sexismesag.
Her havde en nyhedsredaktør udvist en grænseoverskridende adfærd, og de pågældende medarbejdere føler, at sagen blev tiet ihjel, uden at de fik en undskyldning.
Michael Dyrby nægtede overfor Journalisten at kommentere sagen og sendte i stedet bolden videre til Berlingske Medias HR-afdeling.
Siden er det kommet frem, at redaktøren har modtaget en advarsel for sin opførsel.
21. MARTS: "Katastrofen" i 'Presselogen'
B.T.’s håndtering af sexismesagen blev taget op på TV 2 NEWS i ’Presselogen’.
Her tog udsendelsen en drejning, da Politikens chefredaktør Anne Mette Svane konfronterede Michael Dyrby med hans fortid som nyhedsdirektør på TV 2.
Anne Mette Svane stillede Michael Dyrby tre spørgsmål om hans rolle i kulturen på TV 2. En kultur, der hurtigt kom i fokus, efter Sofie Linde havde genstartet MeToo-debatten.
- Var du selv en del af problemet?
- Er der noget, du fortryder?
- Har du misbrugt din magt over for kvinder på TV 2?
Også Ekstra Bladets daværende chefredaktør Kristoffer Eriksen gik hårdt til Dyrby.
Her lød svaret fra Michael Dyrby:
- Jeg synes ikke, stedet er her, hvor jeg skal sidde og involvere mig selv i de spørgsmål. Jeg er blevet inviteret til at diskutere den sag, der har været på B.T.
Et par dage senere erkendte Michael Dyrby i en mail B.T.’s medarbejdere, at hans optræden var en ”katastrofe” og en ”nedsmeltning”.
25. MARTS: Undskylder for sin tid på TV 2
Fire dage efter sin præstation i ’Presselogen’ gik Michael Dyrby ud i en klumme på eget medie med en undskyldning.
I klummen undskyldte han for sin tid som øverste nyhedschef på TV 2 i årene 2002-2015 og erkendte, at han ikke gjorde nok for at komme sexisme og krænkelser til livs.
- Det er pinligt og frygteligt, at vi lod især unge mennesker gå med deres oplevelser for sig selv, for det har været mønstret, viser de nyeste undersøgelser, skrev han.
Samtidig med at B.T. udgav chefredaktørens klumme, lod Dyrby sig interviewe i mediets eget mediemagasin ’Q&co’, hvor vært Henrik Qvortrup spurgte, om der findes kvinder, der har grund til at føle sig krænket af Michael Dyrby.
Her lød svaret, at han ikke mener, at han har krænket nogen direkte, men ”der er jo to oplevelser af en sag.”
I ’Q&co’ sagde Michael Dyrby også, at han selv har været en del af en kultur på TV 2, hvor chefer og medarbejdere festede sammen og indgik i forhold på kryds og tværs.
29. NOVEMBER: Sexisme-dokumentar udkommer
Over et halvt år skulle derefter gå, inden den længe ventede dokumentar om sexisme på TV 2, 'MeToo: Sexisme bag skærmen’ udkom.
Her stod flere navngivne kvinder frem og berettede om en sexistisk kultur og seksuelle krænkelser under skiftende nyhedsdirektører på TV 2.
Dyrby blev i dokumentaren ikke nævnt ved navn, og han stillede heller ikke op til interview i dokumentaren.
I stedet var han citeret med et skriftligt svar, hvor han blandt andet sagde:
- Jeg – og TV 2s ledelse – burde have set den sexisme, der også var en del af TV 2, men gjorde det ikke, og det undskylder jeg for.
I et skriftligt svar til sit eget medie, B.T., sagde han på dagen for dokumentarens udkommen, at ”det gør ondt at høre, hvordan flere kvinder har oplevet det”.
- Jeg var nyhedsdirektør i perioden 2002-2015 og burde have set den sexisme, som nu bliver beskrevet. Jeg så det ikke dengang, og det undskylder jeg for, som jeg også gjorde tidligere i år.
29. NOVEMBER: Anna Thygesen sætter navn på
Dyrbys reaktion provokerede dog en af dokumentarens medvirkende, tidligere TV 2-medarbejder Anna Thygesen, så meget, at hun valgte at sige Michael Dyrbys navn højt.
Hun havde tidligere fortalt om en episode, hvor en chef - Michael Dyrby, skulle det vise sig - efter en julefrokost skulle have sagt, at hun aldrig ville blive til noget på TV 2, fordi hun var for gammel og rapkæftet, og fordi han ikke ”ville kneppe hende”.
En kommentar, Dyrby dog siger, han aldrig har sagt.
30. NOVEMBER-7. DECEMBER: Tavshed
I dagene efter dokumentaren stillede Michael Dyrby ikke op til interviews.
Det mødte blandt andet kritik fra ingen andre end B.T.'s anden chefredaktør, Jonas Kuld Rathje.
- Vi bliver jo – med rette – lidt til grin i øjeblikket, når vi ikke kan få et svar fra vores egen chef, sagde han 3. december i B.T.-podcasten 'Det, vi taler om'.
Otte dage skulle der gå, inden Michael Dyrby stillede op til interview.
7. DECEMBER: Bryder tavsheden og erkender at have krænket
Interviewet gav han til Berlingske, og det blev samtidig bragt i hans eget medie B.T.
Her erkendte han, at han var en del af dokumentaren, og at han havde krænket kvinder, og at han havde haft upassende forhold i sin tid som chef på TV 2.
Han ville dog ikke kommentere på enkelte episoder, og han ville heller ikke fortælle, om han har haft upassende forhold til praktikanter.
- Jeg vil bare sige, at der har været upassende forhold, der har været en magtrelation, der har været upassende, det tager jeg ansvaret for, og det undskylder jeg for, og det er ikke bare tekstbeskeder, sagde han blandt andet.
7. DECEMBER: Chefen bakker op
Under en time efter Dyrbys erkendelser gik hans chef, koncernchef i Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, ud og bakkede ham op.
- Det, som er vigtigt for mig som chef for Berlingske Media og med Michael Dyrby som chef på B.T., det er, at man på min vagt på Berlingske Media opfører sig ordentligt. Det betyder nul tolerance over for sexisme.
8. DECEMBER: Tidligere medarbejdere modsiger direktøren
Opbakningen fra Anders Krab Johansen undrede dog tidligere medarbejdere i Berlingske Media.
De stod frem i Orientering på P1 og berettede om, hvordan de ikke opfattede, at sexisme blev taget alvorligt i Berlingske Media og under Michael Dyrbys tid som chef på B.T.
En af de tidligere medarbejdere henviste blandt andet til sagen, der kom frem i marts, hvor en nyhedsredaktør skulle have opført sig sexistisk overfor en række studentermedhjælpere – uden at de følte, at sagen blev håndteret ordentligt under Dyrbys ledelse.
Hun løftede samtidig sløret for en række grænseoverskridende sms’er fra denne medarbejder. Sms’er, som TV 2 også har set.
10. DECEMBER: Uro i Det Berlingske Officin
To prominente skikkelser i Berlingske Media gik ud og kritiserede Michael Dyrby offentligt.
I Go’ Morgen Danmark kritiserede kulturkommentator fra Berlingske Anne Sophia Hermansen både Michael Dyrby og ledelsen i Berlingske Media.
Samme morgen udkom ugens Weekendavisen, hvor redaktionschef Klaus Wivel i en leder skrev, at Michael Dyrby burde gå af.
10. DECEMBER: Dyrby går af
Senere samme dag skete det så. På et fællesmøde klokken 16.00 fik medarbejderne på B.T. at vide, at Michael Dyrby ikke længere skulle være deres chefredaktør.
Samtidig udkom et blogindlæg fra den nu afgående chefredaktør på den digitale forside af B.T.
- Jeg har i forbindelse med MeToo-debatten forsøgt at bekende min fortid på TV 2. Det er ikke blevet godt modtaget. Nærmest mistroisk. Debatten er vigtig, og selvom alle udtrykker, at de ønsker en debat om kulturen, har raseriet taget over, skrev han og rundede sit farvel af med sætningen:
- Tak for turen – det var sjovt.
TV 2 har fredag forsøgt at få et interview med både Michael Dyrby og Anders Krab-Johansen. Dog uden held.