Coronavirus

Henrik Ullum gav misvisende tal på pressemøde

SSI bør korrigere, når der bliver meldt forkerte tal ud på et så vigtigt pressemøde, siger professor Michael Bang Petersen.

Artiklen er præciseret med et citat fra direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum.

Der er sparsom data om Omikron-varianten i Danmark, og derfor er det i høj grad udviklingen i Sydafrika, der har dannet grundlag for indførelsen af nye restriktioner.

Sådan lød meldingen på onsdagens pressemøde.

Særligt antallet af indlagte med corona i Sydafrika bekymrer, sagde Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut (SSI).

- I Sydafrika er antallet af indlagte tidoblet på fire uger. Det er en betydelig stigning, og det er et tegn på, at sundhedsvæsenet meget hurtigt kan komme under pres, sagde Henrik Ullum.

Meget tyder dog på, at indlæggelsestallene er overdrevet.

SSI oplyser til Ekstra Bladet, at Ullum henviser til de officielle indlæggelsestal i Sydafrika. Men de lyder ikke på en tidobling.

I uge 44 var der 567 indlagte, i uge 48 var der 3390 - altså knap en seksdobling i antallet af indlagte.

Statens Serum Institut har fredag præciseret overfor TV 2, at estimatet var baseret på data fra Gauteng-provinsen. Det oplyser de i et skriftligt svar.

- På pressemødet i Statsministeriet onsdag den 8/12 sagde jeg, at antallet af indlæggelserne med covid-19 i Sydafrika er tidoblet. Vi har de bedste data og viden om smitten fra Gauteng-provinsen, hvor antallet af indlagte reelt er mere end 14-doblet på bare fire uger – fra 148 indlagte i uge 45 til 2157 indlagte i uge 48, lyder det fra Henrik Ullum.

- Jeg skal naturligvis beklage, hvis det fremstod uklart, at det var Gauteng-provinsen i Sydafrika, jeg refererede til.

Gauteng-provinsen rummer en fjerdedel af Sydafrikas befolkning.

Kan sænke opbakningen

Ifølge Michael Bang Petersen, leder af HOPE-projektet, som kortlægger danskernes holdning til myndighedernes håndtering af pandemien, er det helt afgørende, at der bliver meldt korrekt ud på pressemøder.

Særligt på et pressemøde som onsdagens.

- I går (onsdag, red.) blev der indført restriktioner, som lugter af en nedlukning, og det gør det bare endnu mere vigtigt, at fakta er på plads, siger han til TV 2.

Professoren uddyber, at når der træffes beslutninger, som er særligt indgribende, er borgerne ekstra opmærksomme på processen bag, og at begrundelserne er troværdige.

- Det kan sænke opbakningen til beslutningerne, hvis man får en opfattelse af, at de ikke er baseret på korrekt information. Restriktionerne kommer simpelthen til at gøre mere ondt så, siger Michael Bang Petersen.

En illustration, ikke fakta, siger SSI

Antallet af indlagte var ikke det eneste på pressemødet, der ikke bundede i fakta.

Da der skulle svares på spørgsmål fra pressen, hev SSI-direktøren en planche frem med to grafer - en rød og en blå. I bunden stod der tid, og i toppen stod der covid-19-indlæggelser.

Den blå graf skulle illustrere en stabil udvikling i Delta-varianten og den røde en stigende udviklingen i Omikron-varianten.

- Problemet med Omikron er, at selvom risikoen for indlæggelser ikke er større end ved Delta, vokser smitten med Omikron ekspotentielt, og med tiden vil vi derfor få et kæmpe problem, sagde Henrik Ullum kort.

Der var ingen yderligere forklaring på pressemødet, og torsdag har Ekstra Bladet forsøgt at få opklaret, hvad graferne egentlig beror på.

SSI oplyser, at graferne er en illustration og altså ikke bunder i fakta.

- Det er de foreløbige kendetegn og beskrivelser af Omikron og derfor relevant at fortælle, lyder det i et skiftligt svar.

Gør klogt i at korrigere

TV 2 har torsdag forsøgt at få en kommentar fra SSI og Henrik Ullum om indlæggelsestallene i Sydafrika og graferne på planchen. Det er ikke lykkedes.

Ifølge Michael Bang Petersen vil SSI dog gøre klogt i at udtale sig og eventuelt korrigere.

- Hvis man melder forkerte tal ud, skal det rettes, så der ikke opstår den slags tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert, siger han.

Grundlæggende tror professoren dog ikke, at Henrik Ullums fejl vil få de helt store konsekvenser.

Det skyldes, at danskernes tillid til myndighederne gennem hele pandemien har ligget stabilt og højt på trods af andre "svipsere".

- Men igen. Det er helt afgørende, at meldingerne beror på korrekt fakta, og sådan en situation her kan svække den opfattelse, siger han.