Coronavirus

Smitten er eksploderet – men én graf viser, hvorfor i dag er helt anderledes end sidste år

Epidemikommissionen lægger på grund af Omikron op til flere restriktioner, end smittetal og indlæggelser giver anledning til, siger ekspert.

Lukkede diskoteker. Hjemsendte børn og forsamlingsforbud.

Restriktioner, der allerede fra næste uge igen kan blive en del af danskernes hverdag.

Det sker næsten nøjagtig et år efter, at stigende smitte lukkede Danmark ned. En nedlukning, der efterfølgende blev forlænget på grund af en ny variant.

For det var på et pressemøde 16. december 2020, at statsminister Mette Frederiksen (S) blandt andet bebudede hjemsendelse af skolebørn og nedlukning af storcentre og butikker.

Jeg tror ikke, at der havde været tale om en lige så stor hammer, hvis vi fortsat kun havde Delta-varianten

Allan Randrup Thomsen

Knap 365 dage senere har vi igen stigende smitte, en ny variant og et pressemøde med en statsminister, der meddeler nye restriktioner. I hvert fald hvis regeringen følger anbefalingerne fra Epidemikommissionen.

Alligevel er i år markant anderledes end sidste år, og det kan én graf være med til at give et øjebliksbillede af:

For på trods af at smitten i år er markant højere sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, følger antallet af indlæggelser blandt de smittede ikke procentvis med i samme tempo. Og ifølge eksperterne skyldes det vaccinerne.

Ikke lige så mange smittede ender på hospitalerne

Hvis man sammenligner kurven for antallet af smittede i år og sidste år, ses det, at antallet af smittede i år er markant højere.

Det samme viser kurven for antallet af indlagte. Den er også i år højere end på samme tidspunkt sidste år.

Men ved at sætte de to grafer sammen, kan man se, at antallet af indlagte i år - på trods af et markant højere antal smittede - ikke er steget tilsvarende.

- Vi kan i år tillade os et højere antal smittede, fordi der ikke er lige så mange smittede, der ender på hospitalet. Og det bliver endnu bedre, når flere får et tredje stik, og når flere børn mellem 5 og 11 bliver vaccineret, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

Han kalder grafen en forsimplet måde at vise forskellen mellem sidste år og i år. Forsimplet, fordi der er tale om et øjebliksbillede, som ikke viser, hvor mange af de smittede der eventuelt vil blive indlagt med coronavirus om 10-14 dage.

- Tallene var ved at stagnere

Sidste år i december svingede regeringen og sundhedsmyndighederne den store hammer: nedlukning, der på grund af Delta-varianten endte med at vare til foråret.

Og selv om i år er markant anderledes end sidste år, ser det ud til, at hammeren på statsministerens pressemøde onsdag vil være lidt større, end smitte- og indlæggelsestallene i en vaccineret befolkning egentlig taler for.

- Tallene var ved at stagnere. Men nu har vi også Omikron-varianten, siger Allan Randrup Thomsen.

Sundhedsmyndighederne måtte efter 10 dages forsøg opgive at inddæmme smitten med varianten.

Omikron medfører en større hammer

Flere af Epidemikommissionens anbefalinger går på blandt andet at begrænse større forsamlinger.

Årsagen er ifølge Allan Randrup Thomsen, at det foreløbigt ser ud til, at Omikron-varianten er mere smitsom og er "god til at udnytte" netop supersprederbegivenheder. Og også bedre end Delta-varianten.

Også de mindre skolebørn skal ifølge kommissionens anbefalinger sendes tidligere på juleferie – ligesom det var tilfældet sidste år.

Smitten er lige nu størst i netop denne gruppe, men myndighederne har indtil nu været tilbageholdende med igen at sende børnene hjem fra skole. Når Epidemikommissionen anbefaler netop hjemsendelse, skyldes det ifølge Allan Randrup Thomsen blandt andet Omikron-varianten.

Der har endnu ikke været Omikron-tilfælde blandt børnene, men når den begynder at sprede sig til skolerne, er der også grundlag for, at den spreder sig hurtigt.

- Jeg tror ikke, at der havde været tale om en lige så stor hammer, hvis vi fortsat kun havde Delta-varianten. For i år er meget anderledes end sidste år, siger Allan Randrup Thomsen.