Restriktioner er rettidig omhu for sygehusvæsenet, siger overlæge
Der skal ikke mange patienter til, før sygehusvæsenet har et kæmpe problem, siger overlæge. De nye restriktioner kan hjælpe på presset.
Regeringen har onsdag aften varslet en række nye restriktioner for at begrænse den rekordhøje coronasmitte i Danmark.
Flere af restriktionerne indføres fra fredag, mens andre indføres i løbet af de kommende to uger.
- Det er rettidig omhu at lave restriktioner nu her, hvor vi har et sundhedsvæsen, vi ikke har fået gearet til at tackle den her vinter, siger Christian Wamberg, som er overlæge på Bispebjerg Hospital.
Situationen på sygehusene er nemlig kritisk og udvikler sig stadig. Det sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på torsdagens pressemøde. Derfor mener Christian Wamberg, at de nye restriktioner er på sin plads.
- Der skal ikke mange flere patienter til, før vi har et kæmpe problem, siger han med henvisning til blandt andet personalemangel.
Blandt de nye restriktioner er lukning af nattelivet og strammere åbningstider for restauranter fra fredag samt hjemsendelse af grundskoleelever fra næste uge.
Havde man kunne gøre noget før, så regeringen ikke behøvede at indføre restriktioner i dag?
- Ja, det tror jeg godt, at vi kunne. Vi kunne have polstret sygehusvæsenet og sygehusene noget bedre i det hele taget. Og så havde man måske først senere hen på vinteren stået i situationen, hvor vi - hvis ikke i nødbremsen - måtte trække i håndbremsen, siger Christian Wamberg.
Restriktioner skyldes Omikron
Den stigende smitte er ikke den vigtigste årsag til restriktioner, siger Statens Serum Institut (SSI). Også selvom smitten i disse dage har sat rekord med over 6000 daglige smittetilfælde.
SSI-direktør Henrik Ullum peger i stedet på den ifølge ham "nye og ubehagelige" coronavariant Omikron.
- Den er ubehagelig på grund af dens mange mutationer, og fordi den hurtigt har spredt sig hurtigt i verden, siger han.
Henrik Ullum fortæller, at det endnu er for tidligt at sige særlig meget om, hvor syg man bliver af Omikron. Den begrænsede og foreløbige data stammer fra Sydafrika, hvor antallet af indlagte er tidoblet på fireuger, siger han. Og det er sket samtidig med Omikrons fremmarch.
Problemer truer
Og netop Omikron-varianten bekymrer overlæge på Bispebjerg Hospital Christian Wamberg.
- Hvis Omikron-smitten bare er som Delta-varianten, eller hvis vi fortsætter med Delta-varianten, kommer vi i problemer. Sygehusvæsenet er ikke bedre rustet, end at hvis udviklingen fortsætter, kommer vi i problemer, siger han og fortsætter:
- Potentielt kan Omikron-varianten smitte hele den danske befolkning, og hvis bare én promille af de smittede bliver syge og indlagte, har vi en katastrofe.
Men verden har stadig meget lidt viden om Omikron. Derfor skal regeringen og myndighederne afveje sin indgriben og restriktioner, siger Christian Wamberg:
- Det er den måde, vi har håndteret hele pandemien på. Vi lærer hen ad vejen, men Omikron er ikke noget, vi kender. Det er nyt hver eneste gang. Og det må vi prøve at forholde os til ved at vise rettidig omhu.