Eksperter bakker op om nye restriktioner: - Det er rettidig omhu
Epidemikommissionens anbefalinger ligger klar, og to eksperter forventer ikke yderligere tiltag end de allerede annoncerede frem mod jul og nytår.
Nattelivet skal lukkes, skoleelever sendes hjem før tid, og så skal det være slut med at købe alkohol fra 24 til 05.
Sådan lyder nogle af Epidemikommissionens anbefalinger, som Folketingets partier skal drøfte klokken 12.15, erfarer TV 2.
Regeringens støttepartier har inden mødet sagt, at de vil følge anbefalingerne fra myndighederne, og nu roser to sundhedseksperter samstemmende initiativerne.
Ifølge dem skal de foreslåede restriktioner ses i lyset af, at der stadig er mange ubekendte ved Omikron-varianten.
Derfor handler det om at udvise rettidig omhu, mener professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos:
- Vi har ikke tid til at vente to måneder på at vide mere om Omikron-varianten, når vi kan se, hvordan den udvikler sig i Danmark. Situationen er usikker, og vi ved ikke i hvilket omfang, man bliver alvorligt syg af den endnu. Derfor er man nødt til at anlægge et forsigtighedsprincip.
De første foreløbige resultater fra Sydafrika har indikeret, at Omikron-varianten er meget smitsom, men at antallet af dødsfald og indlæggelser stiger mindre drastisk.
Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, advarer også mod, at man konkluderer for meget på de indledende resultater. Blandt andet fordi den sydafrikanske befolkning er yngre end den danske, og der derfor er færre i risikogruppen.
- Der har været rygter om, at Omikron skulle være mildere end Delta, men det er meget usikkert med de sydafrikanske data, så det kan vi ikke handle ud fra. Vi er nødt til at gøre noget her og nu, siger han.
Stort smitteudbrud i Viborg-området
Tirsdag var der fundet 398 tilfælde med Omikron-varianten i Danmark. Desuden var der i alt 6324 nye coronatilfælde. Det er det højeste antal på et døgn under epidemien.
Blandt andet har der været større udbrud af smitte med Omikron ved en julefrokost i Viborg, hvor 69 af 150 deltagere blev konstateret smittet. Efterfølgende har smitten spredt sig til tre gymnasier i regionen, der har medført massive hjemsendelser.
Ligeledes har der været konstateret smitte med Omikron ved koncerter i Aalborg og København.
Og netop julefrokoster og koncerter står for skud ud fra Epidemikommissionens anbefalinger.
Kommissionen opfordrer til, at man aflyser sociale arrangementer - herunder julefrokoster - og at der indføres forbud mod at samle mere end 50 stående gæster ved indendørs koncerter. Desuden lukkes nattelivet ned.
Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, kalder forslagene for fornuftige.
Det handler om at sikre, at for mange mennesker ikke samles under omstændigheder, hvor der er stor risiko for smitte som ved koncerter og julefrokoster:
- En nedlukning af nattelivet er også nødvendigt, for jo længere vi når ud i natten, desto mere uhensigtsmæssigt opfører folk sig, og det øger smittemulighederne, siger han.
Regner ikke med yderligere restriktioner
Epidemikommissionens anbefalinger er inddelt i tre trin fra 10. til 19. december, og hverken Hans Jørn Kolmos eller Allan Randrup-Thomsen regner med yderligere tiltag frem mod jul og nytår.
Dermed tror de heller ikke på restriktioner, som dem der prægede julen 2020. Her var det regeringens kraftige anbefaling, at man blot samlede sig ti personer til jul, mens landets detailhandel blev lukket ned fra 25. december.
- Den type restriktioner, vi får nu, virker ikke fra den ene dag til den anden, så jeg tror, at myndighederne tager den dybe indånding, og så må vi se, om der skal gøres mere efter nytår, siger Kolmos.
Randrup Thomsen forventer ikke noget stort knæk på smittekurven trods de nye restriktioner, men at de skal sikre, at der fortsat er under 500 indlagte på sygehusene.
- I modsætningen til tidligere, når en ny variant har taget over, så ser vi ikke det mønster, at smitten fra den gamle variant er aftagende. Så Omikron kommer til at ligge oven i de udfordringer, vi har med Delta, men med de foreslåede restriktioner kan vi holde skindet på næsen, vurderer virologen.
Restriktioner skal forbi kommission og udvalg
Det er Epidemiudvalget, der skal beslutte, om man vil følge Epidemikommissionens anbefalinger. Der skal være flertal i udvalget, før der kan vedtages nye restriktioner.
Folketingets Epidemiudvalg mødes onsdag klokken 14, hvor det skal forholde sig til anbefalinger fra Epidemikommissionen om nye restriktioner.
Statsminister Mette Frederiksen (S) afholder pressemøde klokken 18.30 om de nye coronarestriktioner.