Coronavirus

Det tyder på, at to stik ikke er nok mod Omikron-smitte, siger Pfizer

Vaccineproducenten kan have en variant-tilpasset vaccine klar til marts.

En tredje vaccinedosis fra Pfizer giver en "betydelig" beskyttelse mod Omikron-varianten, mens effekten af to stik er "forringet betragteligt".

Det melder vaccineproducenten onsdag i en pressemeddelelse.

Konklusionen kommer på baggrund af et tidligt studie foretaget af Pfizer selv. Her har blodprøver fra personer, som har fået to vaccinedoser, vist, at niveauet af antistoffer var 25 gange mindre, når det blev udsat for Omikron-varianten.

Ifølge Pfizer er der dermed indikationer på, at to vaccinedoser ikke er nok til beskytte mod smitte med varianten, der lige nu trækker overskrifter over hele verden. Men til gengæld var billedet noget mere opløftende efter en tredje dosis:

Blodprøver fra folk, der var blevet revaccineret for en måned siden, viste, at niveauet af beskyttende antistoffer var på samme niveau, som man har set blandt folk, der havde fået to stik mod tidligere varianter af coronavirussen.

Tyder på beskyttelse mod det værste

Selvom to stik altså ser ud til at beskytte noget ringere mod smitte med den nye variant, har Pfizers studier også vist, at Omikron ikke ser ud til at have væsentlig betydning for de såkaldte T-celler, som også er en del af immunforsvaret. Og det er godt nyt.

For det tyder på, at "vaccinerede personer stadig kan være beskyttede mod alvorlige tilfælde af covid-19," lyder det fra Pfizer.

Alle studiets resultater er dog kun foreløbige, skriver Pfizer, der arbejder på at indsamle mere data.

At Pfizers-vaccinens effekt bliver nedsat i mødet med den nye variant har man også set i Sydafrika, hvor et forskerhold tidligt onsdag kunne offentliggøre resultatet af et lille studie foretaget blandt 12 personer. Her så man, at antistofniveauet var nedsat med 40 gange, når der var tale om Omikron-varianten.

Forskerne bag studiet, der endnu ikke er bedømt af fagfæller, konkluderede også, at tidligere smittede og vaccinerede så ud til at være bedre beskyttede mod Omikron-varianten. Det tyder også på, at boosterdosen kan spille en vigtig rolle.

Tilpasset vaccine kan være klar til foråret

Hvis det viser sig, at varianten påvirker vaccinens effekt for meget – også selvom man får den tre gange – er der også opløftende nyheder fra Pfizer.

Virksomheden regner nemlig med at kunne have en tilpasset version af vaccinen klar til marts næste år.

I det tilfælde vil det ikke ændre på, hvor mange doser Pfizer regner med at levere, lyder det – og det er fire milliarder doser i løbet af 2022.

En million invitationer inden årsskiftet

Herhjemme er Delta-varianten stadig den dominerende variant.

Men myndighederne er opmærksomme på antallet af Omikron-tilfælde, fordi varianten ser ud til at være mere smitsom end de tidligere virusvarianter. Onsdag var der konstateret 398 tilfælde af varianten i Danmark.

Samtidig er udrulningen af tredje vaccinedosis i gang i Danmark.

Sundhedsstyrelsen regner med, at over 2,5 millioner danskere vil være blevet inviteret til revaccination i løbet af 2021 – og en million af dem i løbet af december måned.