Coronavirus

Omikron kan være lige så smitsom som mæslinger, siger Søren Brostrøm

Det var småt med nye oplysninger om Omikron-varianten, da sundhedsmyndighederne tirsdag afholdt pressemøde.

- Alt tyder på, at Omikron smitter meget. Sådan lød det fra direktør i Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum, på et pressemøde om coronasituationen tirsdag.

Her kom det frem, at der nu er registreret 398 tilfælde af covid-19 med den nye Omikron-variant i Danmark. Med en planche i hånden kunne Henrik Ullum vise, hvor hurtigt udviklingen er gået dag for dag, og at mere end 90 procent af tilfældene nu kommer fra smitte i Danmark og ikke fra udlandet.

På pressemødet påpegede Sundhedsstyrelens direktør, Søren Brostrøm, at sammenholdt med Delta-varianten ligner Omikron en af de mest smitsomme vira, der eksisterer.

- Delta-varianten er også ekstremt smitsom, og hvis den her nye variant er endnu mere smitsom, så er vi altså oppe på potentielt at have en virus, der er lige så smitsom som mæslinger, sagde Søren Brostrøm.

De mange nye tilfælde har også fået myndighederne til at ændre retning i spørgsmålet om isolation af nære kontakters nære kontakter, som har været den gældende retningslinje indtil nu. Dermed er det kun nære kontakter, der nu anbefales at selvisolere, som det også gælder ved andre coronavarianter.

Massiv smittestigning i Sydafrika

Udover en mere generel konstatering om variantens udbredelse herhjemme fortalte Henrik Ullum også om de umiddelbare erfaringer, myndighederne i Sydafrika har gjort sig. Sydafrika var det første land, der rapporterede om varianten.

Her fortalte SSI-direktøren om, hvor hurtigt smitten med Omikron har spredt sig, fra den blev opdaget i Gauteng-provinsen udenfor hovedstaden Pretoria.

- Henover november steg smitten i Sydafrika fra nogle få hundrede tilfælde om dagen helt op til 15.000, hvilket er en meget massiv stigning i smitten. I samme periode er indlæggelsestallene blevet tidoblet, fortalte Henrik Ullum.

Stadig småt med data

Samtidig understregede han, at der fortsat mangler mere grundig data om sygdomsbilledet, før man kan sige, om Omikron giver et mere alvorligt sygdomsbillede end andre varianter. Og mens SSI afventer mere information om den sydafrikanske udvikling, kan der være positivt nyt i horisonten.

- Der er dog en smule håb at læse i de sydafrikanske data. Der bliver beskrevet mildere symptomer i form af, at færre skal have ilt, og der er også lidt kortere indlæggelser.

Omvendt tegner der sig et andet og mere nedslående billede, når det handler om, hvem der bliver smittet.

- En anden ting, som er mere bekymrende, er, at vi ser en mere jævn aldersfordeling. Det betyder, at der vil være flere børn, der bliver indlagt, lød det fra SSI's direktør, der også kunne fortælle, at de på instituttets laboratorier er i fuld gang med at undersøge vaccinernes virkning over for Omikron gennem kliniske studier.