Coronavirus

Styrelse kommer med kraftig opfordring, efter kommune dropper isolations-regel

Kommunen står med "et valg mellem pest eller kolera", siger virolog.

I Viborg Kommune opfordrer de nu medarbejdere i ældreplejen til at møde op på arbejde, selvom de er nærkontakt til én, som er nærkontakt til en Omikron-smittet.

Det er ellers stik imod sundhedsmyndighedernes anbefaling om, at også den gruppe skal gå i isolation for at inddæmme smitten med den nye coronavariant.

Jeg ville ønske, at vi kunne overholde alle anbefalingerne

Lasse Jacobsen, kommunaldirektør i Viborg

Og det vækker ikke glæde hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer kraftigt til, at man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at man som nær kontakt til en nær kontakt til en smittet med Omikron-varianten lader sig isolere og teste, oplyser styrelsen i en skriftlig kommentar til TV 2 på bagkant af kommunens udmelding.

Styrelsen understreger dog, at det ikke er en ordre eller et krav.

- Der er tale om en anbefaling, lyder det.

Stiller kommune i dilemma

Kommunens nye opfordring gælder ikke borgere generelt, men henvender sig særligt til medarbejdere i hjemmeplejen og på socialområdet.

Ifølge Viborg Kommune har de været nødsaget til at gøre det, fordi der simpelthen ikke er hænder nok, hvis retningslinjerne om isolation i tredje led skal overholdes.

Det er et valg mellem pest eller kolera

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi

Set i et smitteperspektiv er det ikke en optimal løsning, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi.

Men den omfattende isolation stiller også kommunen i et dilemma, fordi personalet ikke kan undværes.

- Det er et valg mellem pest eller kolera. For de risikerer jo at tage smitten med til de ældre, som er en sårbar gruppe, siger professoren.

Han understreger dog, at en stor del af de ældre allerede har fået tredje stik med coronavaccinen og derfor er godt rustet, hvis uheldet skulle være ude.

Et ekstra sikkerhedsnet

Det giver dog stadig mening at holde fast i Sundhedsstyrelsens Omikron-anbefalinger med isolation af nære kontakter til nære kontakter, mener Allan Randrup Thomsen.

Også selvom det stiller arbejdspladser og kommuner i en svær situation.

- Vi er ved at spænde et ekstra sikkerhedsnet ud, så vi kan forsinke varianten i at sprede sig så længe som muligt, siger han.

På et tidspunkt - desværre nok i en ikke så fjern fremtid - må vi sige stop

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi

På den måde køber myndighederne sig tid til at indsamle mere solid data om varianten, før den får frit løb i samfundet.

Det gælder blandt andet viden om sygdomsforløb ved Omikron-smitte, immunitet, og hvordan vaccinerne virker mod den.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er det dog ikke realistisk at følge de strikse retningslinjer "i al evighed".

- Lige nu det en god idé. Men på et tidspunkt - desværre nok i en ikke så fjern fremtid - må vi sige stop, siger han.

"Valget er ikke svært"

I Viborg kommune er der ikke tvivl om, at det er den rigtige beslutningen om at fravige Sundhedsstyrelsens anbefalinger i eksempelvis hjemmeplejen. Det fortæller kommunaldirektør Lasse Jacobsen.

- Alternativet er, at vi ikke kan løse de her kritiske funktioner i kommunen. Så er valget altså ikke svært, siger han.

Alene i hans kommune er antallet af personer smittet med Omikron-varianten steget fra 53 søndag til 92 bekræftede tilfælde mandag eftermiddag.

I alt er der fundet 261 tilfælde i Danmark.

Fortsætter smitten i samme spor, kan kommunen blive nødt til at udvide opfordringen til også at gælde daginstitutioner, lyder det fra Lasse Jacobsen.

Hvis det bliver tilfældet, opfordres også de ansatte i kommunens institutioner til at møde på arbejde, selvom de er nær kontakt til en nær kontakt til en smittet med den nye variant.

Men risikerer man ikke at undergrave det store arbejde, der lige nu foregår for at inddæmme smitten med Omikron?

- Jeg ville ønske, at vi kunne overholde alle anbefalingerne. Men så ender det med, at vi må efterlade nogle borgere alene. Det kan vi ikke, siger han.

Kommunaldirektøren understreger dog, at det er op til den enkelte medarbejder at vurdere, om personen er tryg ved at møde op på job i en sådan situation.

Sundhedsstyrelsen holder fast i de gældende retningslinjer om, at nære kontakter til nære kontakter skal gå i isolation, hvis der er tale om en Omikron-smittet.