70-årig har isoleret sig i seks måneder - venter stadig på andet stik
Da 70-årige Marie Louise Christiansen fik sit første stik mod covid-19, blev hun så syg, at hun blev indlagt på hospitalets akutafdeling.
Var alt gået efter planen, havde Marie Louise Christiansen fået sit andet stik for længst.
I stedet sidder den 70-årige kvinde i isolation i sit hjem på sjette måned og føler sig "overladt til sig selv".
Hun er blandt den mindre gruppe af danskere, der ikke kan tåle covid-19-vaccinen. Hun har ingen kroniske sygdomme, men når hun får stikket, bliver hun alvorligt syg, fordi hun har lægemiddelallergi.
- Jeg har ikke valgt vaccinen fra, men vil faktisk rigtig gerne vaccineres. Problemet er, at jeg ikke kan, fortæller Marie Louise Christiansen.
På grund af hendes allergi fik hun sit første stik med coronavaccinen på et hospital. Her blev hun så syg, at hun dagen efter blev hentet i ambulance og indlagt akut på sygehuset.
Her fik hun at vide af lægen, at hun også næste gang skulle vaccineres på en særlig klinik eller et hospital, hvor der var nogle til at føre opsyn med hende.
Der er særlige vaccinationsklinikker, som allergikere kan blive henvist til. Men det er Marie Louise Christiansen aldrig blevet. TV 2 og Marie Louise Christiansen har forsøgt at få opklaret, hvorfor hun aldrig er blevet hjulpet videre, men det har ikke været muligt at få svar på.
Hun har forgæves forsøgt at få vaccinen, men ifølge hende vil ingen tage ansvar for at vaccinere hende.
- Jeg er utryg og mest af alt ked af det. Jeg er frustreret, for jeg har forsøgt alt, siger hun.
En mindre gruppe
Marie Louise Christiansen placerer sig i en meget lille gruppe, som ikke kan tåle lægemidlerne i coronavaccinen.
Nogle af de danskere ser de på i allergicenteret på Odense Universitetshospital, hvor de blandt andet vaccinerer danskere, der får allergiske reaktioner af vaccinen. Da Marie Louise Christiansen er bosiddende i en anden region, vil hun ikke skulle henvises hertil, men det kan muligvis være, at hun skal til et lignende center i hendes landsdel.
- Det er meget få, der har så svære allergiske reaktioner, at man ikke kan vaccinere dem. En del borgere må vaccineres herinde hos os under skærpet opsyn, men vaccineret er de blevet, siger Carsten Bindslev-Jensen, der er forskningsleder i allergicenteret på Odense Universitetshospital.
I et stort europæisk studie har han tidligere undersøgt allergiske reaktioner i forbindelse med vaccinen. Her viste det sig, at ud af de 199.377 borgere fra Syddanmark, som medvirkede, blev 61 personer henvist til hospitalet med allergiske reaktioner. Heraf var der kun tre personer, der reagerede så kraftigt på vaccinationen, at de ikke kunne færdigvaccineres, til trods for at de fik behandling.
Det betyder dog ikke, at man bare skal troppe op til en almindelig vaccination, hvis man ved, at man har allergi, siger han.
- Det skal tages alvorligt, for de enkelte patienter, vi har set, bliver meget syge, og nogle af dem kommer direkte i livsfare, forklarer Carsten Bindslev-Jensen og understreger, at coronavaccinen ikke adskiller sig fra andre vacciner, som også kan give allergiske reaktioner for enkelte.
Vil forsøge igen
Når Marie Louise Christiansens lægemiddelallergi for alvor slår ud, kan hun selv være i livsfare.
Derfor er hun ikke tryg ved at blive vaccineret på et almindeligt vaccinationscenter. Her har de endda også tidligere afvist hende, fordi de frygter, at hun bliver for dårlig til, at de vil kunne håndtere det.
- Jeg ved, at jeg kommer til at få det meget dårligt, men jeg gør det jo, fordi jeg vil føle mig mere sikker ude i samfundet, siger hun.
Hun fortæller, at hun tidligere er blevet alvorligt syg efter at have fået bestemt medicin, og at det har ført til, at hun er blevet hentet i ambulance. Ofte har hun det dårligt 14 dage efter, fortæller hun. TV 2 har set dokumentation for Marie Louise Christiansens lægemiddelallergi og indlæggelse i hendes journaler.
- Jeg er meget betænkelig ved, om jeg tør, og jeg er nødt til at få en lægelig vurdering af, om det er sikkert nok, siger hun.
I mellemtiden har Marie Louise Christiansen ifølge hende selv gjort alt, hvad hun kunne, for at få sit andet stik.
Hun fortæller, at hun har haft ringet til Den Nationale Coronahotline, Statens Serum Institut, sin egen praktiserende læge, sygehuset og Lægemiddelstyrelsen. Ifølge Marie Louise Christiansen har hendes praktiserende læge forsøgt at få hende sendt videre til vaccination på et sygehus, men når hun har kontaktet sygehuset, har de også afvist, at hun kan få vaccinen hos dem, fortæller hun.
TV 2 ville gerne have talt med den pågældende læge, men det har ikke været muligt.
Skal henvises
Sundhedsstyrelsen afviser at kommentere Marie Louise Christiansens konkrete situation, og om det er godt nok, at hun stadig ikke er blevet henvist til en særlig vaccinationsklinik.
I et skriftligt svar skriver styrelsen, at det er de praktiserende læger eller en læge på et vaccinationscenter, der har mulighed for at sende en patient videre til en vurdering på et af landets i alt tre nationale allergicentre. Her vil de vurdere, hvorvidt vedkommende kan blive vaccineret, og om det skal ske under et særligt beredskab.
- Patienten kan ikke vælge at blive vaccineret 'på eget ansvar'. Vaccination vil altid ske på en læges ansvar. Hvis lægerne på allergicenteret vurderer, at det vil være for risikabelt at vaccinere, givet patientens allergi, så vil vaccination ikke blive anbefalet, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
Der vil ske en afvejning af, hvor voldsom en allergisk reaktion forventes at blive, og hvordan man kan behandle den. Lægerne vil også se på, hvor stor risiko vedkommende har for at få et alvorligt covid-19-forløb og på patientens egen "villighed" til at løbe en risiko for allergisk reaktion for at blive beskyttet mod covid-19.
Seniorliv sat på pause
Marie Louise Christiansen sidder i sin stue og gør, hvad hun har gjort de sidste seks måneder. Hun venter.
Imens har hun sat sit ellers aktive seniorliv på pause. I august måtte hun splitte den store planlagte 70-års fødselsdag for familie og venner op i fire hold ad gangen. Hendes datter handler ind for hende, hun går ikke længere i kirke eller til kor og har meldt afbud til julefrokosten med sit vandrehold.
Tålmodigheden er snart ved at være opbrugt, fortæller hun. Så hun har tænkt sig at forsøge at kontakte en allergiklinik direkte i håb om, at hun kan blive vaccineret der, og at stikket når at have sin effekt inden jul.
Når Marie Louise Christiansen nu fortæller sin historie, er det med ønske om, at der kommer mere fokus på dem, der faktisk gerne vil vaccineres, men ikke kan.
- Med en retorik fra myndighederne om, at vi er `gode´ og `dårlige´, så stigmatiserer man også os, der faktisk ikke kan vaccineres. Jeg bliver ked af at høre Brostrøm sige, at man bare skal tage vaccinen, for så må de jo hjælpe mig med at få den, siger hun.
Kan du forstå, at der mest har været fokus på at få flest mulige til at blive vaccineret?
- Det kan jeg sagtens forstå, for det er vigtigt, at folk får vaccinen. Men der må gerne komme fokus på, at det ikke er alle, der kan. Det ville gøre det mere tåleligt for mig eller andre, der har det på samme måde. Så kan det også være, der kommer mere fokus på at finde en løsning på, hvad man stiller op med os.