GO'

1000 år gammel ørering fundet på en mark i vestjysk by

Det tusind år gamle smykke kan være kommet til Danmark med pilgrimsrejsende, mener museumsinspektør.

Da Frants Fugl Vestergaard gik en tur med sin metaldetektor på en mark i Bøvling i Vestjylland, havde han ikke forventet at finde noget som helst.

Alligevel stod han pludselig med en lille klump jord i hånden, hvori der gemte sig en 1000 år gammel guldørering.

Fundet gjorde Frants Fugl Vestergaard mundlam, fortæller han i ‘Go’ morgen Danmark’.

- Jeg kunne se med det samme, at det var et eller andet specielt. Det var så spektakulært den måde, det er sat sammen på med farverne og guldet, lyder det fra den 54-årige vestjyde.

Og fundet er spektakulært. Ifølge Nationalmuseet er det nemlig det eneste af sin slags i hele Norden.

Flere teorier om oprindelse

Efter fundet af øreringen er der opstået flere teorier om, hvor smykket oprindeligt stammer fra.

Dansk fund af ørering er unikt

På verdensplan er der kun blevet fundet ti til 12 eksemplarer, der minder om øreringen fra Bøvling. Nogle af disse er en del af amerikanske museumssamlinger.

Ifølge museumsinspektør på Nationalmuseet Peter Pentz er de resterende øreringe købt på eksempelvis auktion eller doneret til museumssamlinger fra privatsamlere. Det særlige ved det danske fund er, at man kender stedet, hvor øreringen blev fundet.

 

På baggrund af håndværket og smykkets form mener Peter Pentz, arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet, at øreringen sandsynligvis stammer fra Det Byzantinske Rige eller Egypten.

Men hvordan smykket er havnet i den vestjyske muld, kan han kun gætte på.

- Det kan være givet som en gave. Mange skandinaver tjente kejseren i Det Byzantinske Rige, og når de forlod tjenesten, modtog de en personlig gave, forklarer museumsinspektøren.

En anden mulig forklaring kan ifølge Peter Pentz være, at øreringen er kommet til Danmark med en pilgrimsrejsende. I 1000-tallet var der nemlig en del fra overklassen, der drog på pilgrimstur, lyder det.

Modtog danefædusør for fund

Frants Fugl Vestergaard har haft en historisk interesse fra barnsben og har ledt efter historiske fund med sin metaldetektor de seneste ti år.

Han har modtaget en danefædusør for at indlevere øreringen, men ønsker ikke at oplyse beløbet. For ham er det heller ikke det, der betyder mest.

- Det er jo vores fælles kulturarv. Så at jeg kan bidrage med det, betyder noget for mig, siger Frants Fugl Vestergaard, der også er glad for, at fundet kan sætte lokalområdet på verdenskortet.

Den 1000 år gamle ørering kan ses på Nationalmuseet fra 7. december.

Danefæ og udbetalinger i 2020

Ifølge tal fra Nationalmuseet blev der indleveret 9149 genstande til danefævurdering i 2020, hvor der i alt blev udbetalt omkring otte millioner kroner i danefægodtgørelse.

Se hele interviewet med Frants Fugl Vestergaard i ‘Go’ morgen Danmark’ på TV 2 PLAY.