Krænkelser på arbejdet

Alle kendte til TV 2s sexistiske kultur, mener tidligere studievært

Tidligere studievært og mediechefer har svært ved at tro på, at TV 2-ledelsen ikke kendte til den sexistiske kultur på arbejdspladsen.

Alle har kendt til den sexistiske kultur på TV 2, som gennemsyrede hele organisationen. Og ledelsen kan umuligt ikke have været klar over, hvad der foregik.

Sådan lyder det fra flere mediechefer i søndagens udgave af TV 2 NEWS-magasinet 'Presselogen'.

Det niveau, som der beskrives her, har vi ikke kendt til

Ulla Pors, nyhedsdirektør TV 2

Også den tidligere mangeårige studievært på kanalen Samuel Rachlin mener, at alle kendte til problemerne:

- Man reagerer i første omgang med, at man ikke vidste, hvad der foregik, og reagerer som de tre berømte aber, der hverken kunne høre, se eller tale. Den går ikke på en medievirksomhed, hvor alle andre vidste, hvad der foregik, siger Samuel Rachlin.

Gjorde chef opmærksom

Mandag udkom dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen' , der er sendt på Discovery+ i tre afsnit. Her står 11 kvinder frem og fortæller om en sexistisk kultur på TV 2 i 1990'erne og frem til nu.

I dokumentaren bliver det blandt andet beskrevet, hvordan chefer og studieværter havde sex med praktikanter, og hvordan de med lovning om fastansættelser og forfremmelser misbrugte deres magt.

Samuel Rachlin, der var ansat i årene 1988 til 2006, fortæller, at han gjorde en chef opmærksom på en krænkende episode, som en kvindelig kollega havde fortalt ham om.

- En dag møder jeg hende (en kvindelig kollega, red.) på gangen, og hun er grådkvalt. Jeg går hen til hende og spørger, hvad der foregår, og hvad sker der her, og så fortalte hun, hvad hun var blevet udsat for af sin umiddelbare chef, og det var rædselsfuldt, siger han.

Alligevel oplevede Samuel Rachlin, at hans henvendelse ikke blev taget alvorligt.

- Chefen var godt klar over det og var bekendt med det her problem, men jeg blev mødt med et skuldertræk, fortæller han.

Så ikke problemerne

TV 2's nyhedsdirektør, Ulla Pors, siger, at hun har været klar over, at der var en "løssluppen festkultur" og en "hård tone", men at hun ikke kendte til niveauet af krænkelserne.

- Hvis jeg havde kendt til den grad af udnyttelse af kvinder, som de her beretninger tyder på, så ville jeg håbe, at jeg havde gjort noget. Det havde jeg håbet, alle havde gjort. Det niveau, som der beskrives her, har vi ikke kendt til, siger Ulla Pors i 'Presselogen'.

Ulla Pors understreger, at hun efter dokumentaren og advokatundersøgelsen har reflekteret meget over, hvad det var, hun ikke så og ikke hørte.

- Jeg kan da helt klart sige, at jeg også er en person, der, fra jeg var 19 til nu, er vokset op i en meget maskulin mediebranche. Så jeg er da også blevet døv for nogle ting, for det har jeg hørt på, siden jeg var 19 – hvordan man taler til kvinder – og det er det, vi skal gøre noget ved nu, siger hun

Dokumentaren skulle oprindeligt produceres af TV 2, men blev droppet, da ledelsen fandt ud af, at størstedelen af dokumentaren ville komme til at handle om TV 2 selv.

Ulla Pors fortæller i 'Presselogen', at hun efterfølgende har sagt undskyld til kvinderne, der medvirker i dokumentaren. Også administrerende direktør Anne Engdal Stig Christensen har sagt undskyld på TV 2's vegne.

Politiken undskylder

Også Politikens chefredaktør, Anne Mette Svane, kom i 'Presselogen' med en undskyldning.

Årsagen var en artikel fra januar med overskriften 'Nu svarer Jes Dorph igen', der handlede om Jes Dorph Petersens fyring fra TV 2. Artiklen var primært bygget op om hans version af fortrolige advokatindberetninger fra to kvinder, som han havde givet Politiken adgang til.

Men i dokumentaren kom det frem, at Politiken havde udeladt centrale oplysninger fra de to tidligere TV 2-ansatte Louise Degn og Therese Philipsens indberetninger. Blandt andet kritiserer Louise Degn, at hendes oplevelse af at blive "slikket og befamlet af to mænd" blev ændret til, at de to mænd "gjorde tilnærmelser".

I 'Presselogen' erkendte chefredaktør Anne Mette Svane, at kvindernes fortællinger ikke er blevet gengivet præcist nok, og at de ikke fik lang nok tid til at læse og vende tilbage på artiklen.

- Jeg vil bare gerne virkelig have lov til at sige, at det er en kritik, der selvfølgelig gør dybt indtryk, og vi er oprigtigt kede af, at vi ikke har taget nok hensyn til kvinderne. Derfor har jeg været ude at sige, at ja, vi har begået fejl, siger Politikens chefredaktør.