Coronavirus

Mor mistede ufødt barn til corona - nu er hun vaccineret og gravid igen

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 57 procent af gravide danske kvinder vaccineret.

Landets fødeafdelinger oplever i øjeblikket en stigning i antallet af alvorlige sygedomsforløb hos gravide, der ikke er vaccineret mod coronavirus.

De seneste seks måneder er fire gange så mange gravide blevet indlagt med covid-19 med alvorlige forløb end i samme periode sidste år. Det fremgår af tal fra Sundhedsstyrelsen.

Således har 31 gravide fra juni til november i år været svært syge med covid-19. 11 af kvinderne mistede deres børn under graviditeten. Sidste år lå tallet på fire.

En af de personer, der kender til den ultimative konsekvens af et sådant forløb er Karoline Oreskov, der i januar 2021 mistede sit barn to måneder før termin efter akut kejsernit.

Efterfølgende viste en obduktion, at dødsfaldet skyldtes mangel på ilt, og at der var konstateret corona i moderkagen.

I dag står Karoline Oreskov i den lykkelige situation, at hun igen er gravid, og hun har termin til januar.

I sommer fik hun tilbuddet om at lade sig vaccinere, og det gav anledning til megen bekymring og tvivl.

- Jeg måtte spørge hospitalet, om det nu også kunne passe, at jeg skulle have vaccinen efter min historie, men de støttede mig i det og sagde, at det var rigtig vigtigt, at jeg fik mine stik, siger hun.

Sundhedsstyrelsen sender kraftig opfordring

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 57 procent af gravide danske kvinder vaccineret, og vaccinationsfrekvensen er derfor væsentligt lavere hos denne gruppe end i resten af befolkningen, der ligger på 86,5 procent.

Derudover har gravide kvinder ofte børn i daginstitutioner eller skoler, og derfor er der risiko for, at de bliver udsat for smitte i højere grad end andre.

I en pressemeddelelse skriver Sundhedsstyrelsen, at gravide har en højere risiko for at få et alvorligt forløb med covid-19, og at sygdom under graviditeten desuden kan øge risikoen for at føde for tidligt.

- Under de første bølger af covid-19 var der kun få gravide, der blev så syge med coronavirus, at de blev indlagt. Under den nuværende tredje bølge hører vi desværre fra landets fødeafdelinger, at de ser et stigende antal af alvorlige forløb hos gravide, der ikke er vaccinerede, siger Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at gravide lader sig vaccinere i 2. eller 3. trimester.

Håber folk tager opfordring alvorligt

Karoline Oreskov havde under sin tidligere graviditet end ikke overvejet risikoen ved at få corona, mens hun var gravid.

- Der var jo ingen advarsler eller retningslinjer for det, så det overvejede jeg overhovedet ikke, siger hun.

I dag er hun glad for, at hun i sommer lod sig vaccinere, og hun håber, at andre gravide vil gøre det samme.

- Jeg håber, at det, at der er kommet mere viden, er med til at gøre sådan, at de gravide vil tænke sig mere om i forhold til, hvad der bedst for dem, siger hun.

Selv har hun ikke haft andre reaktioner ved vaccinen, end at hun "blev lidt små-sløj".

- Det er ikke op til mig at bestemme, om gravide bør lade sig vaccinere, men jeg synes, at de skal tage viden til sig og så prøve at beslutte, hvad der bedst for dem.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at resultater fra 27.000 danske kvinder, som er blevet vaccineret imod covid-19 under deres graviditet, viser, at det er sikkert for gravide at blive vaccineret.