Coronavirus

Omikron giver højere risiko for at blive smittet igen

Det kan være baggrunden for, at Omikron-udbruddet er så accelererende i regionen omkring Johannesburg i Sydafrika, siger ekspert.

Omikron giver højere risiko for at blive smittet igen sammenlignet med andre corona-varianter.

Det siger den sydafrikanske sundhedsstyrelse, NICD, ifølge Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet oplyser NICD, at data viser, at risikoen for at blive smittet, selv om man har været smittet med coronavirus før, stiger til det tredobbelte, når det gælder Omikron-varianten.

Det fremgår dog ikke tydeligt, hvilke andre varianter af coronavirus, der er sammenlignet med.

Professor i infektionssygdomme Jens Lundgren siger til TV 2, at der er tegn på, at allerede smittede kan blive gensmittede, når det handler om Omikron.

- Det er muligvis baggrunden for, at Omikron-udbruddet har været så accelererende i regionen omkring Johannesburg i Sydafrika, siger Lundgren.

Står for tre ud af fire tilfælde

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP udgør Omikron-varianten nu tre fjerdedele af nye smittetilfælde i Sydafrika.

- Det er muligvis også sådan, at man efter overstået smitte stadig er smittefarlig. Der har vi ellers tidligere observeret, at man 24-48 timer efter overstået sygdom ikke længere var smittefarlig, uddyber Jens Lundgren.

Varianten har ifølge AFP ført til en kraftig stigning i antallet af nye smittede.

Til gengæld ser antallet af dødsfald og indlæggelser indtil videre ud til at stige mindre drastisk.

Jens Lundgren siger dog, at man skal se på de foreløbige resultater med et vist forbehold.

- Der er 250 dokumenterede tilfælde med Omikron-varianten i Sydafrika, og det er ikke mange, selv om tallet kan vise sig at være højere, siger han.

Smitten har gunstige muligheder for at sprede sig i det afrikanske land, da kun cirka 42 procent af befolkningen er vaccineret.

Myndighederne i Sydafrika siger, at frygten for den nye variant fået flere til at lade sig vaccinere de seneste dage. Men ifølge organisationen Progressive Health Forum, der forsøger at få vaccinationstallene op, bliver der slet ikke uddelt vacciner nok.

Herhjemme er der foreløbig syv bekræftede smittetilfælde med Omikron.