Samfund

Krisetilstand efter flere dage med strømnedbrud: - Folk løb ud af butikken uden at betale

Indbyggerne i Nuuk har siden mandag aften ikke haft stabil adgang til el, vand og varme.

Mange borgere i den grønlandske hovedstad Nuuk vågnede torsdag morgen op i kolde boliger uden strøm, oplyser Grønlands Politi.

Og for mange var det ikke første gang i denne uge.

Folk har kørt rundt i biler for at få varmen

Phillippa Maigaard Filtenborg, journalist, TV 2

Siden mandag har byen været ramt af omfattende strømafbrydelser, der både har ramt forsyningen af vand, el, varme og telefoni.

- Det er på grænsen til undtagelsestilstand. Alle, jeg taler med heroppe, siger, at de aldrig har prøvet noget lignende, siger Phillippa Maigaard Filtenborg, TV 2s journalist i Nuuk.

Det store nedbrud begyndte sent mandag aften lokal tid og varede i første omgang cirka 18 timer. Siden tirsdag eftermiddag har strømforsyningen været ustabil.

- Folk har kørt rundt i biler for at få varmen. I mange af de gamle bygninger med dårlig isolering er der omkring ti grader inde i huset, fordi radiatorerne hele tiden står af. Der er masser af steder, hvor folk ikke har kunnet være i deres egne huse og har måttet overnatte hos venner, siger Phillippa Maigaard Filtenborg.

Udover at spare på el, varme og vand opfordrer politiet til at være ekstra opmærksom på de ældre og svage i samfundet.

Usædvanlig og svær situation

Grønlands Politi oplyste på et tidspunkt, at al telefoni i Grønland var nede.

Den ustabile situation har betydet, at politi- og brandbiler kørte rundt i gaderne, så folk havde mulighed for at vinke dem ind til siden, hvis de havde brug for hjælp.

- Grønlands Politi og brandvæsen patruljere jævnligt i byen og står naturligvis til rådighed for borgerene i denne usædvanlige og svære situation, oplyser politiet selv tidligt torsdag morgen lokal tid.

Skoler og daginstitutioner er kun åbne, hvis de har strøm. Der vil dog være sikret pasning af alle børn, hvis forældrene har et samfundskritisk arbejde, oplyste Sermersooq Kommune onsdag. Kommunen opfordrer dog til, at tilbuddet kun bruges i nødstilfælde, da det er svært at holde varme og hygiejne, hvis strømsvigtet varer længe.

Ifølge TV 2s journalist er Nuuks universitet torsdag helt uden strøm og mørklagt.

Kunder stak af med varer

De mange dage med strømnedbrud og ustabile forsyninger har også store konsekvenser for butikkerne i Nuuk.

Politiet har tidligere opfordret borgerne til at få hævet kontanter, men ifølge Phillippa Maigaard Filtenborg kan man slet ikke få lov at betale for varerne, når strømmen går i et supermarked, da mange butikker ikke er gearet til at slå varerne ind manuelt, og så stopper ekspeditionen.

- Da en ven var ude at handle i går, og hun skulle til at betale, røg strømmen. Det resulterede i, at tre fuldvoksne mennesker løb ud af butikken med deres varer uden at betale for at være sikre på at kunne få mad. Det er folk, som er i krise over at mangle basale fødevarer, siger hun.

I flere butikker er der torsdag tomme hylder, fordi folk har hamstret mad, der ikke kræver opvarmning.

Derudover fylder man ikke frostvarer op i kølediskene af frygt for, at varerne går tabt under de konstante strømafbrydelser.

Til Sermitsiaq siger salgschefen i Brugseni i Nuuk Jes Nyborg, at de spildte madvarer, der blev kasseret tirsdag, alene havde en værdi på mindst 25.000 kroner.

- Grønlænderne fortæller, at et strømsvigt plejer at være hyggeligt med stearinlys. Men det, vi oplever heroppe nu, er på grænsen til et kollaps, siger Phillippa Maigaard Filtenborg.

Udfald kan vare i flere uger

Det var en fejl i et vandkraftværk, der var skyld i den manglende strøm mandag. Fejlen opstod som følge af kraftige vindstød, oplyste myndighederne tirsdag.

Siden har nødgeneratorer og nød-elværk holdt de mest kritiske funktioner forsynet med strøm, mens resten af byen har oplevet udfald og ustabilitet.

- Der er fejl på nogle kabler i Buksefjorden, som skal repareres. Men vejrforholdene har gjort det besværligt at komme derud og fikse det. Som vi hører det, skal vi forberede os på, at udfaldene kan vare i flere uger, siger Phillippa Maigaard Filtenborg.

Torsdag eftermiddag lokal tid er seneste melding fra myndighederne i Grønland, at det meste af Nuuk nu skulle have fået strøm fra nød-elværket, der kører på dieselkraft.

Men Grønlands energiforsyning, Nukissiorfiit, appellerer til at slukke al unødvendig strømbrug, da der er risiko for nye udfald, hvis nettet overbelastes.