Coronavirus

SSI forventer stigende smittetal

En fortsat udrulning af vacciner skal gøre det muligt at holde samfundet åbent hen over vinteren, siger SSI-direktør.

Selvom onsdag bød på et rekordhøjt antal smittetilfælde, har udviklingen ikke toppet endnu.

Sådan lyder vurderingen fra Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut (SSI) på onsdagens pressemøde i Spejlsalen.

- Med en stigende smittekurven må vi forvente, at også indlæggelsestallet vil stige i den kommende tid, siger Henrik Ullum.

Han peger på, at der allerede torsdag formentlig vil komme et nyt højt, dagligt smittetal, som overgår de 5120 fra opgørelsen 1. december klokken 14.

Muligt at bevare et åbent samfund

SSI-direktøren forventer dog samtidig, at det med fortsat udrulning af vacciner vil være muligt at bevare et åbent samfund hen over vinteren, selvom den nyopdagede coronavariant Omicron har meldt sig på banen.

Spørgsmålet er, om vaccinerne vil være effektive effektiv over for den nye Omikron-variant, men det har myndighederne endnu ikke noget definitivt svar på.

- Vi har ikke set hverken laboratorieforsøg eller kliniske data endnu. Derfor ved vi ikke, hvor effektive vaccinerne vil være, siger Henrik Ullum, som dog er fortrøstningsfuld.

- Hvis vaccinerne ikke virker helt så godt, som vi håber, så må vi tage det derfra. Men som epidemiolog tror jeg på, at vaccinerne vil virke. Derfor skal vi vaccinere nu, siger Henrik Ullum.

På pressemødet oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) desuden, at der nu er konstateret syv tilfælde af smitte med Omikron i Danmark.

Man undersøger i øjeblikket en række andre prøver for samme variant.