Coronavirus

Mette Frederiksen: Vi er meget langt fra vaccinepligt

Det går samlet set godt med vaccinationsindsatsen i Danmark. Derfor er ønsket fra regeringen fortsat, at det skal være frivilligt at lade sig stikke.

Flere europæiske lande debatterer i øjeblikket muligheden for at indføre krav om at lade sig vaccinere mod coronavirus. Og i Østrig er det allerede en realitet.

Men i Danmark er regeringen meget langt fra en decideret vaccinepligt. Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften i Statsministeriet.

- Vi ser selvfølgelig, hvad der sker i andre lande, men det er helt oprigtigt fra vores side, at vi allerhelst vil have, at det er det enkelte menneske, der træffer beslutningen, siger hun.

For godt tre uger siden kom den danske statsminister med en klar opsang til de ikke-vaccinerede danskere, som ifølge Mette Frederiksen "bærer et ansvar for hele det danske samfund":

Derfor glæder hun sig også over de ikke-vaccinerede, som i den mellemliggende periode har ladet sig stikke.

- Samlet set går det utrolig godt i Danmark med helt frivilligt og ordentligt at få folk til at tage vaccinen, og jeg vil gerne på vegne af både politikere og myndigheder sige, at det er den vej, vi helst vil betræde, siger Mette Frederiksen.

Tidligere onsdag udtalte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, at EU-landene er nødt til at overveje muligheden for vaccinationspligt, fordi for mange stadig nægter at tage vaccinen frivilligt.

Vaccinekrav på vej i flere lande

Syd for den danske grænse åbnede den formodet kommende tyske forbundskansler, Olaf Scholz, tirsdag for at indføre vaccinepligt for hele den voksne befolkning.

- Vi har ikke fået vaccineret tilstrækkeligt mange. Under disse omstændigheder kan og skal sådan en beslutning træffes. Jeg støtter det, sagde Olaf Scholz til tv-stationen ZDF.

Et skridt længere mod syd i Østrig har regeringen allerede besluttet, at den fra februar næste år vil indføre et krav om, at alle landets borgere skal lade sig vaccinere mod coronavirus.

- I lang tid, måske for længe, blev det antaget, at det ville være muligt at nå en høj vaccinationsrate uden krav. Nu må man se virkeligheden i øjnene, sagde den østrigske forbundskansler, Alexander Schallenberg, på et pressemøde 19. november.

I de to lande har henholdsvis 71 og 72 procent af befolkningen modtaget mindst ét stik med en coronavaccine. Til sammenligning er tallet 78 procent i Danmark.

"Det eneste supervåben"

Selvom den danske regering ikke på nuværende tidspunkt er i nærheden af at gå samme vej, blev vigtigheden af at lade sig vaccinere igen fremhævet på onsdagens pressemøde.

Det seneste døgn er der sat dansk rekord under pandemien med over 5000 nye bekræftede smittetilfælde, og samtidig er presset på sygehusene tiltagende.

Næsten hvert tredje 10-11-årige barn, som er inviteret til coronavaccination, har taget imod tilbuddet. Det er ifølge statsministeren flere end ventet.

- Det eneste supervåben vi har, det er vaccinen. Både på individplan og på samfundsplan, siger Mette Frederiksen.

Hun opfordrer alle til at tage imod tilbuddet om et tredje vaccinestik, der skal styrke og forlænge effekten af vaccinen.

Derfor vil myndighederne opjustere vaccinekapaciteten, så de fra midten af december vil være i stand til at vaccinere en halv million danskere om ugen. Det er næsten en fordobling af den nuværende kapacitet.

Udgangsforbud er ikke vejen frem

På pressemødet blev statsministeren også spurgt til, hvorfor Danmark ikke er klar til at lave restriktioner målrettet de ikke-vaccinerede – eksempelvis udgangsforbud.

Men ifølge Mette Frederiksen er deciderede udgangsforbud et værktøj, som man aldrig har haft et ønske om at tage i brug.

- En af forklaringerne på, at vi er kommet så godt igennem denne krise, er, at vi har valgt de rigtige værktøjer på de rigtige tidspunkter, siger Mette Frederiksen.