Samfund

Sundhedsordfører appellerer til regeringen: - Der skal handles nu

Per Larsen (K) frygter for fatale konsekvenser for sundhedsvæsenet, hvis ikke regeringen griber ind i krise om pressede sygeplejersker.

Flere ansatte i det danske sundhedsvæsen føler sig pressede, og det har nu fået en gruppe sygeplejersker til at varsle opsigelser landet over.

Det er Styregruppen for National Arbejdsnedlæggelse med sygeplejerske Luca Pristed i spidsen, der har iværksat aktionen, der har til formål at råbe Folketinget op i protest mod urimelige løn- og arbejdsvilkår.

Hvor mange opsigelser, aktionen vil resultere i, er endnu uvist, men Luca Pristed har en forventning om at op mod 1000 sygeplejersker tirsdag 30. november vil opsige arbejdet – ham selv inklusive.

Det er en udvikling, der bekymrer flere sundhedsordførere på Christiansborg.

- Det her kan blive fatalt. Når der er læger, der ringer til mig og oplyser, at situationen nu koster menneskeliv, er man nødt til at tage det ganske alvorligt og sørge for at skaffe mere kapacitet i sundhedsvæsenet, siger de konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Jeg appellerer til, at sygeplejerskerne vælger forhandlingsvejen frem for at forlade arbejdsområdet. Sidstnævnte ville være en katastrofe for sundhedsvæsenet

Kirsten Normann Andersen (SF), sundhedsordfører

Også hos regeringens støtteparti SF er der et udtalt ønske om handling.

- Der er mange normer og kulturer i sundhedsvæsenet, man er nødt til at gøre op med, hvis man skal skabe attraktive arbejdspladser, og tiden er til det nu.

- Det kræver, at der er nogen, der sidder ved et forhandlingsbord og laver de her aftaler, og det haster, lyder det fra sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF)

Opfordrer ansatte til at "gå forhandlingsvejen"

Både de konservative og SF sender en appel til regeringen om at frigive penge til regionerne, så der er et grundlag for at indgå i forhandlinger, der kan sikre bedre vilkår for de ansatte i sundhedsvæsenet.

- Man er nødt til at gå ind at købe sig noget mere kapacitet, så vi kan honorere ekstra- og merarbejde med en sats, som sygeplejerskerne kan se sig selv i. Sådan så vi får skabt noget mere kapacitet, siger Per Larsen (K).

Han har selv foreslået sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at der bør kigges på at ansætte andre faggrupper, der kan aflaste sygeplejerskerne og indsnævre arbejdsindsatsen til udelukkende at omhandle sygepleje.

Hos SF opfordres regeringen til at slå hul på krisekassen således, at man kan forhandle bedre vilkår samt for at gøre det mere fordelagtigt at forblive i jobbet.

- Der skal sendes nogle kroner ud til regionerne, så de har mulighed for at aftale nogle løntillæg, som kan fastholde sygeplejersker og andet sundhedspersonale, som der er mangel på lige i øjeblikket, siger Kirsten Normann Andersen.

Hun sender i den forbindelse en meget stor opfordring til landets sygeplejersker.

- Jeg vil virkelig appellere til, at sygeplejerskerne vælger forhandlingsvejen frem for at forlade arbejdsområdet. Sidstnævnte ville være en katastrofe for sundhedsvæsenet.

Regionerne skal i charmeoffensiv

Ifølge Kirsten Normann Andersen står både regeringen og regionerne over for en yderst svær opgave i forhold til at løse problematikken omkring manglen på sygeplejersker.

- Regionerne skal i charmeoffensiven, og de skal gå i forhandling med organisationerne for at aftale nogle vilkår, som sygeplejerskerne kan leve med, der sikrer ro og stabilitet i hverdagen, siger Kirsten Normann Andersen.

Helt konkret foreslår hun, at der bruges penge på at ansætte noget hjælpepersonale som lægesekretærer, social- og sundhedsassistenter eller farmakonomer, der kan skabe noget mere ro i hverdagen for de øvrige ansatte.