Coronavirus

Professor: Der går nok en måned, før vi ved nok om Omikron

Omikronvarianten har på papiret alle de ting, der bekymrer, siger professor, men først om en måneds tid ved vi, hvor alvorlig den er.

Over weekenden blev de første tilfælde af den nye coronavariant Omikron registreret i Danmark, ligesom det skete i flere andre europæiske lande.

Alene ordene ”ny coronavariant” kan få bekymrede miner frem hos mange, men hvor alvorlig er Omikron-varianten?

Spørger man Mads Albertsen, der er professor MSO på Aalborg Universitet og medlem af Statens Serum Instituts risikovariantgruppe, bliver de røde flag rejst, for umiddelbart ser virusvarianten ud til at indeholde alle de ting, der gør en virusekspert bekymret.

- Ser vi på Omikron, har den cirka 35 mutationer i spike-proteinet, hvor delta har cirka 10-15 mutationer, forklarer han til TV 2.

Spike-proteinet er det, der gør, at virus kan trænge ind i vores celler. Omikron har også fået klassifikationen VOC (Variant of Concern, red.) af Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det er den mest alvorlige kategori, som også omfatter Alfa- og Delta-varianten.

Men Omikron er fortsat en meget ny variant, og derfor er det stadig usikkert, hvor alvorlig den er, for eksempel i forhold til sygdom.

- Forårsager den mere eller mindre sygdom, og hvordan ser det billede ud? Der går nok en måneds tid, før vi begynder at have nok tilfælde til at kunne estimere det, siger Mads Albertsen.

Vi skal undersøge resistens over for vaccine

Også Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, mener, at der skal laves nogle detaljerede undersøgelser, før man kan vide sig sikker på, hvordan Omikron-varianten reagerer over for coronavaccinen.

Skulle den vise sig at være hårdfør over for vaccinen, er det dog tidligere bevist, at vi kan tilpasse vacciner til nye varianter.

- Det er prøvet i foråret med det, som folk måske kan huske som den brasilianske variant og den sydafrikanske variant. Det viser, at man godt kan lave om i vaccinen og få den til at virke – også over for en variant som denne type, siger Jens Lundgren til TV 2.

TV 2 har tidligere beskrevet, at det tyder på, at den nye variant har en kortere inkubationstid – altså perioden fra man bliver smittet, til man smitter andre – er kortere end Deltavarianten.

Men som Mads Albertsen understreger, skal prognoserne lige nu tages med et gran salt, for det er fortsat tidligt i forløbet.