Coronavirus

Nu er Omikron-smitten i Danmark - hundredvis allerede i isolation

Med skærpede tiltag forsøger myndighederne at forsinke udbredelsen af Omikron, mens vi revaccinerer befolkningen og vaccinerer børn.

Tirsdag bekræftede Statens Serum Institut, at fire personer i Danmark er registreret smittet med den nye virusvariant Omikron.

Nu fortæller Styrelsen for Patientsikkerheds direktør Anette Lykke Petri til TV 2, at tre af disse personer har haft rejsehistorik forbundet med Sydafrika, mens den fjerde er nærkontakt til en af de rejsende.

Dermed har det første registrerede smittetilfælde med Omikron fundet sted på dansk jord.

Samtidig fortæller Anette Lykke Petri, at de tre smittede med rejsehistorik til Sydafrika bor tre forskellige steder i Danmark.

- Det er formentlig også et billede, vi vil se fremadrettet, at det vil poppe op forskellige steder i relation til typisk en rejsehistorik, siger hun.

Foruden de tre bekræftede Omikron-tilfælde er otte coronasmittede lige nu under mistanke for også at være smittet med den nye variant.

For dem gælder, at nogle af dem har en ”selvstændig rejsehistorik”, mens andre er nære kontakter til de bekræftede Omikron-tilfælde, fortæller direktøren.

Flere hundrede i isolation

Lørdag blev de første to tilfælde af Omikron-varianten i Danmark bekræftet.

Varianten har vist tegn på, at den er væsentlig mere smitsom end Delta-varianten, som lige nu er dominerende i Danmark.

Derfor skærpede Sundhedsstyrelsen mandag - ud fra et forsigtighedsprincip - retningslinjerne for, hvornår danskerne anbefales at isolere sig.

Anbefalingen gælder nu både nære kontakter og disses nære kontakter.

Mellem 200 til 300 danskere har indtil nu modtaget den anbefaling, fortæller Styrelsen for Patientsikkerhed til TV 2.

Det høje antal skyldes blandt andet, at de nære kontakter i mange tilfælde har været flypassagerer, der har fløjet med de Omikron-smittede.

Smitteopsporing i tredje led

Sidst vi havde skærpede isolations-anbefalinger i Danmark, var da Delta-varianten i sommer gjorde sit indtog.

Dengang varede anbefalingerne ved i tre måneder. Hvor længe anbefalingerne fortsætter nu, kan og vil Styrelsen for Patientsikkerhed ikke svare på endnu.

- Vi bliver ved, så længe det giver mening, fordi det er en hårfin balance, siger Anette Lykke Petri.

- På den ene side skal vi forsinke udbredelsen af varianten, men på den anden side skal vi jo heller ikke lægge hele samfundet ned.

Perspektiv

Prøver håndbæres ind i særligt udstyr

Statens Serum Institut har så stor fokus på Omikron-varianten, at det arbejder hurtigst muligt på at få afklaring på mistænkelige tilfælde.

Derfor har seruminstituttet lavet et særligt spor med hurtig sekventering, hvor mistænkelige prøver bliver håndbåret ind i særligt indrettet sekventeringsudstyr,

Her står bioinformatikere så klar til hurtigst muligt at analysere prøverne.

Læs hele historien her.

Foto: Ritzau Scanpix

Vil sprede sig hurtigere end Delta

Formålet med de skærpede anbefalinger er ikke at eliminere smitten, men derimod at forhale og udsætte udbredelsen af den, forklarer Anette Lykke Petri.

- Nu har vi en masse børn, der skal vaccineres, og vi har en befolkning, der gerne skulle nå at få tredje stik, inden den når at blive helt udbredt, siger direktøren.

Hun siger samtidig, at Omikron formentlig vil sprede sig hurtigere i samfundet, end vi så med Delta-varianten.

- Dels er der noget, der tyder på, at Omikron er mere smitsom end Delta-varianten. Dels er samfundet meget mere åbent i dag, end da Delta blev introduceret.