Ekspert advarer: Ond sygeplejespiral er en potentiel bombe under √łkonomien

Man får færre sygeplejersker for pengene, når man bruger vikarer, mener professor.

Rikke Mateusiak blev færdiguddannet som sygeplejerske i starten af coronakrisen og har sagt stop, inden pandemien er slut.

I stedet for at v√¶re fastansat p√• en coronaafdeling er hun g√•et over til et privat vikarbureau, hvor hun selv styrer, hvor, hvorn√•r og hvor ofte hun vil arbejde. Det var n√łdvendigt, mente hendes l√¶ge, hvis hun ikke skulle blive v√¶ltet omkuld af stress.

- N√•r jeg m√łder ind p√• arbejde nu, har jeg mere overskud til patienterne. Det har ogs√• gjort, at n√•r jeg har fri, har jeg ikke l√¶ngere en d√•rlig fornemmelse over, at jeg skal afsted igen n√¶ste dag, siger Rikke Mateusiak til TV 2.

Og hun er langt fra alene.

TV 2 har således talt med adskillige sygeplejersker, der har sagt op som fastansatte i regionerne for i stedet at blive ansat i et privat vikarbureau.

Og Carelink, et af landets st√łrste vikarbureauer inden for sundhedssektoren, fort√¶ller om en historisk stor tilstr√łmning af sygeplejersker, der gerne vil have arbejde som vikarer.

Hvis det her breder sig, s√• bliver det en bombe under √łkonomien

Per Nikolaj Bukh, professor i √łkonomistyring ved Aalborg Universitet

Hvis udviklingen forts√¶tter, kan det snart blive et alvorligt problem, lyder det fra b√•de en √łkonomiprofessor, en arbejdsmarkedsforsker og en regionsr√•dsformand.

En ond cirkel

TV 2 har flere gange beskrevet, hvordan sundhedssystemet i disse måneder befinder sig under et ekstraordinært pres.

If√łlge Laust H√łgedahl, der som arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet har fulgt sygeplejerskekonflikten t√¶t, er situationen ved at v√¶re s√• kritisk, at man flere steder har sv√¶rt ved at f√• d√¶kket den normale vagtplan ind.

Han kalder det et "symptom p√• tilstanden i sundhedsv√¶senet", at flere sygeplejersker i √łjeblikket s√łger arbejde som vikar i stedet for en fast stilling ved et sygehus eller lignende:

- Det er desv√¶rre en ond cirkel, for jo flere sygeplejersker, der s√łger over i vikarbureauerne, desto st√łrre bliver behovet for vikarer paradoksalt nok, fordi der s√• er f√¶rre fastansatte tilbage i regionerne. Det er en uheldig og selvforst√¶rkende udvikling, for s√• bliver presset st√łrre, siger Laust H√łgedahl.

Arbejdsmarkedsforskeren peger på en frustration blandt sygeplejerskerne, der strejkede i 71 dage hen over sommeren uden at opnå nævneværdige resultater, som ét af problemerne. Et andet er den pukkel af udskudte operationer og behandlinger, der fulgte med samme strejke.

En bombe under området

Groft skitseret kan man som sygeplejerske på et hospital være ansat på tre måder: Enten kan man være fast tilknyttet ét hospital, ellers kan man være en del af regionens interne vikarkorps, og endelig er der de eksterne vikarer, der arbejder for private bureauer. Det er dog også muligt at kombinere flere af ansættelsesformerne.

If√łlge Per Nikolaj Bukh, der er professor i √łkonomistyring p√• Aalborg Universitet, er de interne vikarer en uundv√¶rlig del af sundhedsv√¶senet. De er n√łdvendige for at klare ting som sygefrav√¶r og spidsbelastning. Det er ogs√• derfor, at flere regioner de seneste √•r har satset p√• interne vikarkorps.

Men omvendt er det en dyrere l√łsning at have eksterne vikarer til at d√¶kke en del af vagtplanen, lyder det:

- For det f√łrste f√•r en vikar en h√łjere l√łn, og for det andet er det ogs√• en fortjeneste til vikarbureauet. S√• man f√•r simpelthen f√¶rre sygeplejerskeh√¶nder for de samme penge, n√•r man bruger vikarer, siger Per Nikolaj Bukh.

Vi står med et historisk pres i sundhedsvæsenet

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Men if√łlge √łkonomiprofessoren er regionerne bundet af, at det ofte kan v√¶re mere lukrativt for den enkelte sygeplejerske at s√łge mod et privat vikarbureau:

- Hvis det her breder sig, s√• bliver det en bombe under √łkonomien p√• sygehusomr√•det. Fra regionernes side bliver man nok n√łdt til at tage vikarerne. Man kan ikke rigtig sige nej, hvis ikke man har sygeplejersker, der vil fastans√¶ttes, siger Per Nikolaj Bukh.

- Vi står med et historisk pres

Også Heino Knudsen (S), der er formand for Region Sjælland, kan nikke genkendende til problemet.

Han mener, at det b√•de g√•r ud over √łkonomien og arbejdsmilj√łet, n√•r man "er n√łdsaget til at bruge flere vikarer, end man normalt ville".

Heino Knudsen, hvor h√•rdt vil det v√¶re for Region Sj√¶llands √łkonomi, hvis den her udvikling med vikarerne forts√¶tter?

- Det vil i sagens natur være rigtig hårdt. Men udfordringen er ikke, om vi har lyst til at bruge vikarer. Udfordringen er, at vi mangler medarbejdere i sundhedsvæsenet. Det er den negative spiral, vi skal have vendt, siger regionsrådsformanden.

Tirsdag har Region Sj√¶lland annonceret en pulje p√• 30 millioner kroner, der skal v√¶re med til at h√¶ve l√łnnen hos regionens plejepersonale.

Det sker, mens den s√•kaldte l√łnstrukturkomite er ved at unders√łge, om der er en indbygget sk√¶vhed i afl√łnningen af visse jobfunktioner i det offentlige, og hvordan det kan l√łses.

Men selvom Heino Knudsen opfordrer b√•de regeringen og Folketinget til at f√łlge de anbefalinger, komiteen kommer med, er der ikke tid til at sidde p√• h√¶nderne indtil da:

- Der er ingen tvivl om, at vi st√•r med et historisk pres i sundhedsv√¶senet. Det er blevet l√łbet rigtig st√¶rkt i mange √•r, men nu st√•r vi i en ekstraordin√¶r situation. Det kr√¶ver en ekstraordin√¶r indsats, men det kan man ikke levere i mange √•r, som vores personale efterh√•nden har gjort, siger regionsr√•dsformanden til TV 2.

Kollektiv opsigelse tirsdag

Endnu et kapitel kan tirsdag blive skrevet til historien om det pressede sundhedsvæsen og den sygeplejekonflikt, der har varet det mest af året.

Gennem Facebook-grupper har en række sygeplejersker planlagt en såkaldt kollektiv opsigelse.

- Nu har vi gennem mange √•r fors√łgt at r√•be op, men politikerne har ignoreret os. Derfor f√łler mange af os, at vi er n√łdt til at sige fra ved at sige vores job op, l√łd det mandag aften fra Luca Jonathan Pristed, der er sygeplejerske og √©n af drivkr√¶fterne bag den kollektive opsigelse.

Det er uvist, hvor mange sygeplejersker der vil sige op som f√łlge af aktionen.