Krænkelser på arbejdet

To kvinder står frem om sager, der kostede Jes Dorph jobbet: - Det var væmmeligt og voldsomt

Som praktikanter blev to kvinder smigrede over at blive inviteret hjem til Jes Dorph. Men begge gange tog aftenen en ubehagelig drejning.

For første gang står de to kvinder, hvis beretninger kostede Jes Dorph-Petersen jobbet hos Nordisk Film og TV 2, frem.

De fortæller deres version af, hvad der skete i studieværtens pendlerlejlighed i Odense. Det sker i dokumentaren "MeToo: Sexisme bag skærmen", der handler om TV 2, på Discovery+.

En af dem er Therese Philipsen, der en aften i oktober 2001 blev inviteret med hjem til den kendte tv-vært efter arbejde sammen med en fælles kollega. Dengang var hun praktikant og blev meget benovet over invitationen.

Men efter et par øl og røverhistorier tog aftenen en uventet og ubehagelig drejning.

Alle alarmklokker ringer i ens hoved, og man skriger så højt, man kan. Det kommer bare ikke ud

Louise Degn, tidligere praktikant i TV 2

Therese Philipsen fortæller, hvordan Jes Dorph-Petersen lagde en hånd over hendes mund og pressede hende ned på en briks, hvorefter han trak hendes nederdel op og trængte sig op i hende.

- Han er ovenpå mig, og jeg tænker "hvorfor kysser han mig ikke? Hvorfor holder han mig for munden?". Hvis man godt kan lide nogen, kysser man dem jo, siger hun i dag om oplevelsen.

Therese Philipsen sagde ikke fra, mens det skete, men valgte i stedet - med egne ord - at give ham, det han ville have.

- Jeg troede, jeg havde sagt eller gjort noget, siden han troede, det var okay, forklarer hun.

Jes Dorph-Petersen ønsker ikke at tale med TV 2. I et opslag på Facebook erkender han, at han havde et forhold til Therese Philipsen, men kalder hendes version for usand.

- Hvad sker der, hvis jeg siger nej?

Men Therese Philipsen var ikke den eneste praktikant, der blev inviteret med hjem i pendlerlejligheden i Odense. En dag i marts 2003 blev det Louise Degns tur.

Det var den dag USA gik ind i Irak. Alle knoklede i newsroom, og midt i det hele skrev Jes Dorph-Petersen og spurgte, om hun ville med i byen bagefter.

Akkurat som Therese Philipsen var hun overrasket og smigret over opmærksomheden.

Men da de to og en redaktør tog en taxa efter den travle arbejdsdag, kørte den ikke mod byen, men mod den kendte tv-værts lejlighed. Og deroppe gik der ikke lang tid, før de to mænd foreslog en trekant og begyndte at røre ved hende og kysse på hende.

Selv om hun skreg indeni, var hun i fuld gang med at konsekvensberegne:

- Hvad sker der, hvis jeg siger nej? Er der nogen, der bliver sure? Hvad har det af konsekvenser?, siger hun i dokumentaren.

- Alle alarmklokker ringer i ens hoved, og man skriger så højt, man kan. Det kommer bare ikke ud.

Louise Degn slap ud af lejligheden og græd hele vejen hjem. Da hun kom hjem, opdagede hun et ubesvaret Jes Dorph-Petersen, der havde lagt en besked. Han var alene i lejligheden nu, så hvis hun havde ombestemt sig, var hun velkommen. Så var det bare de to.

- Jeg havde ikke ombestemt mig. Det eneste, jeg havde fortrudt, var, at jeg overhovedet var taget med, siger hun.

Noget tid efter, hvor Nyhedsafdelingen var på kursus, opsøgte de to mænd Louise Degn på hendes hotelværelse og spurgte, om hun nu havde fortrudt? Den nat sov hun knap nok.

I opslaget på Facebook skriver Jes Dorph-Petersen, at han ikke afviser Louise Degns oplevelser, men at han samtidig ikke var klar over, at hun fandt det krænkende.

Væmmeligt og voldsomt

Men hvorfor tog Therese Philipsen og Louise Degn overhovedet med hjem i Jes Dorph-Petersens pendlerlejlighed?

Det var væmmeligt og voldsomt

Therese Philipsen, tidligere praktikant i TV 2

Begge beskriver de, hvor stort det var at få opmærksomhed fra Jes Dorph-Petersen som praktikant og føle sig set af en af den danske journalistverdens store stjerner.

Og Louise Degn kan stadig huske, hvor vildt det var at modtage beskeden med invitationen.

- Han var Mr. News. Danmarks mest anerkendte og feterede studievært, siger Louise Degn.

- Jeg var megasmigret og glad og sådan "wow, han ser mig helt deroppe fra stjernehimlen".

Therese Philipsen har i lang tid skammet sig over, at hun ikke sagde fra over for Jes Dorph-Petersen den aften og endda aftalte at komme over i hans lejlighed igen en anden gang.

Men hun havde som praktikant allerede haft seksuelle forhold til to chefer på det tidspunkt og var med egne ord knækket. Som om hendes grænser var så nedbrudte, at de var visket væk, fortæller hun.

- Jeg kan kun sige, det var væmmeligt og voldsomt, og jeg ved ikke, hvorfor jeg gjorde det, siger Therese Philipsen.

Derfor er det for de to kvinder en del af bearbejdelsen at tage deres stemmer i brug og give deres versioner af sagerne. Og måske endda forandre noget på sigt.

- Der er stadig en vigtig rolle for os, der har en stemme i det her, i at sige højt, hvad man har oplevet, siger Louise Degn.

- Men for mig personligt handler det også om, at hvis jeg skal dømmes, skal det ske på baggrund af den historie, jeg selv fortæller.

- Sådan et menneske er jeg ikke

De tog kvinders beretninger var en del af en advokatundersøgelse, som TV 2 fik foretaget i sensommeren 2002 om omfanget af sexisme og seksuelle krænkelser på tv-stationen.

Som en konsekvens af de to sager afbrød TV 2 og Nordisk Film i starten af januar 2021 samarbejdet med Jes Dorph-Petersen, der straks blev pillet af skærmen på TV 2.

Det fik den garvede tv-vært til at dele sin version af begivenhederne i Politiken, hvor han fremlagde dele af de to kvinders historier i anonymiseret form.

Dengang - som i dag - afviste han at have forgrebet sig mod Therese Philipsen og forklarede, at han ikke var klar over, at Louise Degn oplevede den aftens begivenheder som krænkende.

- Sådan et menneske er jeg ikke, sagde han dagen efter i DR's Aftenshowet.

Afviser overgreb

Jes Dorph-Petersen ønsker ikke at tale med TV 2, men afviser i et opslag på Facebook, at han har udsat Therese Philipsen for et overgreb og kalder hendes version for usand.

- Men jeg fortryder i dag, at jeg indledte et forhold til en journalistpraktikant. Det var et udtryk for dårlig dømmekraft, skriver han.

Samtidig siger kollegaen, der var med den aften, til dokumentaren, at han ikke genkender Therese Philipsens forklaring om, at han skulle have overværet voldelig eller krænkende adfærd.

Derudover skriver Jes Dorph-Petersen, at han ikke vil afvise, at de episoder, som Louise Degn beskriver, fandt sted.

- Men jeg har i de efterfølgende år ikke vidst, at hun har følt sig krænket af mig, skriver han og tilføjer, at han har tilbudt hende en uforbeholden undskyldning.

Den redaktør, der var med Louise Degn oppe i lejligheden afviser i dokumentaren, at de to mænd opfordrede til sex og gjorde fysiske tilnærmelser.

Men tre kilder bekræfter uafhængigt at hinanden, at Louise Degn dengang fortalte dem om oplevelsen. En af dem er daværende TV 2-praktikant Luise Thomsen, der fortæller, at Louise Degn havde det skidt og var chokeret.

Redaktøren afviser desuden at have opsøgt Louise Degn på hendes hotelværelse.

Derudover tordner Jes Dorph-Petersen mod den advokatundersøgelse, der kostede ham jobbet som TV 2-vært.

- I advokatundersøgelsen bliver jeg ikke ”dømt” for at have overtrådt nogen regler eller love. Hverken i forhold til straffeloven eller TV 2’s personalehåndbog. Jeg er alene blevet fjernet fra skærmen på baggrund af en slags skyldsformodning fra en advokat, der samtidig erkender, at der ikke foreligger nogen beviser i sagen mod mig, skriver han på Facebook.

TV 2 undskylder over for kvinder

Men i TV 2 er nyhedsdirektør Ulla Pors klar med en undskyldning til de to kvinder.

- Jeg er utroligt ked af det, I har oplevet, siger hun.

Ulla Pors har arbejdet i TV 2 af to omgange - først i perioden 1995-2005 og derefter fra 2011 - og var dermed en del af tv-stationen, mens Therese Philipsen og Louise Degn var praktikanter.

- Som kvindelig chef, er jeg ked af, at de kvinder, der har oplevet de her ting, ikke kom til mig, siger Ulla Pors.

Hun erkender, at hun engang har affejet en medarbejders bekymringer som "pjat". Men var hun så ikke selv en del af problemet?

- Det er da entydigt. Det er et kæmpe ledelsessvigt, som er sket gennem alle de her år, at vi ikke har fanget det og taget det alvorligt, siger Ulla Pors.

Undskyldningen kommer på dagen, hvor en ny dokumentar om Metoo på TV 2 er udkommet.