Coronavirus

SSI har så stort fokus på ny variant, at prøver håndbæres ind i særligt udstyr

Myndighederne er i gang med at undersøge ni tilfælde for mistanke om Omikron-varianten.

En ny variant af coronavirus har for alvor fået verdens sundhedsmyndigheder op på dupperne.

I Danmark er der konstateret to tilfælde af Omikron-varianten hos rejsende fra Sydafrika.

Derudover er der fundet ni tilfælde, hvor myndighederne har mistanke om, at der kan være tale om Omikron-varianten.

I de tilfælde arbejder myndighederne på hurtigst muligt at få afklaret, om der er tale om den nye variant eller ej.

- Derfor har vi lavet et særligt spor med hurtig sekventering, hvor vi direkte håndbærer de her mistænkte tilfælde ind i noget særligt sekventeringsudstyr. Og vi har også bioinformatikere, der hurtigst muligt kigger på de her prøver, siger direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum til TV 2.

Forventer svar de nærmeste dage

Myndighederne bruger i første omgang en særlig analyse, der hedder en variant-PCR. Den giver et hurtigt svar på, om der kan være tale om Omikron, men det er ikke et 100 procent præcist svar.

Hvis variant-PCR’en signalerer, at der kan være tale om Omikron, iværksætter myndighederne straks smitteopsporing og isolation. Det er i øjeblikket sket i ni tilfælde.

Vi vil gerne, at den kommer til landet så sent som muligt

Henrik Ullum, direktør, SSI

Samtidig indledes en sekventering, som skal give endeligt svar på, om det er Omikron eller en anden variant.

- Når vi har lavet et selvstændigt spor til at finde de her Omikron-varianter meget hurtigt, er det både for at få smitteopsporet og isoleret hurtigt. Men også for at få afisoleret og beroliget folk i de tilfælde, hvor det ikke er Omikron, siger Henrik Ullum.

Han tilføjer, at der vil være falsk positive signaler imellem, fordi variant-PCR indimellem kan reagere på en almindelig Delta-variant.

Der er endnu ikke kommet svar på de ni tilfælde, men dem forventer Henrik Ullum kommer indenfor de ”allernærmeste” dage.

Skal holdes ude længst muligt

Omikron-varianten fik mandag Sundhedsstyrelsen til at udsende nye skærpede retningslinjer for smitteopsporing ved smitte eller mistanke om smitte med Omikron-varianten.

Det betyder, at både nære kontakter og de nære kontakters nære kontakter anbefales at gå i isolation og blive PCR-testet på dag et, fire og seks.

I Odense er en hel skole blevet lukket midlertidigt, efter at én elev afleverede en prøve, der gav mistanke om Omikron.

Lige nu må vi bare holde hovedet koldt og begrænse smitten bedst muligt

Henrik Ullum, direktør, SSI

Omikron-varianten har meget hurtigt overtaget områder i Sydafrika, som før var domineret af Delta-varianten. Det er det, der bekymrer eksperter i Danmark og resten af verden.

Det er også derfor, at de danske myndigheder kigger meget grundigt på den nye variant. Tidligere er Alpha-varianten og Delta-varianten, som først blev opdaget i henholdsvis Storbritannien og Indien, meget hurtigt blevet dominerende.

Det samme kan muligvis ske med Omikron-varianten. Det er det, myndighederne forsøger at forsinke med hurtig testning, smitteopsporing, isolation og skærpede indrejserestriktioner for en række afrikanske lande.

- Vi vil gerne, at den kommer til landet så sent som muligt, siger Henrik Ullum.

- Lige nu må vi bare holde hovedet koldt

Tal fra Sydafrikas sundhedsmyndigheder indikerer, at Omikron-varianten bliver hurtigere dominerende end Delta-varianten.

Tallene tyder også på, at inkubationstiden – altså perioden fra at man er smittet, til at man kan smitte andre – er kortere ved denne variant. Det påpeger Viggo Andreasen, der er professor og lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet, over for TV 2.

En anden bekymring ved Omikron er, at den har et uhørt højt antal mutationer i spikeproteinet på op mod 35. Nogle af dem kan potentielt betyde mindre effektiv immunitet fra smitte eller vaccination.

Der er dog endnu meget, som eksperter og myndigheder ikke ved om den nye variant, og det er indtil videre en lille gruppe, der er blevet smittet.

Statens Serum Institut forventer at blive meget klogere i løbet af de næste uger. Blandt andet på hvor smitsom Omikron er, hvor sygdomsfremkaldende den er, og hvor godt vaccinerne virker imod den.

- Lige nu må vi bare holde hovedet koldt og begrænse smitten bedst muligt, siger Henrik Ullum.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderede mandag, at Omikron-varianten udgør en meget høj risiko for global smittestigning, hvilket kan få ”alvorlige konsekvenser” nogle steder.