Flere kvinder står frem i dokumentar om TV 2: - Da han var gået, satte jeg mig ned og græd
I en ny dokumentar beskrives en kultur på TV 2, hvor tonen var hård og seksualiseret, og hvor chefer gik efter praktikanter og unge journalister.
En seersucces skabt af dygtige pionerer med høje ambitioner, og hvor man som journalist fornemmede, at man var del af noget særligt. Det var i mange år historien om TV 2, der i 1988 brød DR's tv-monopol.
Men kradser man i overfladen, gemmer der sig langt flere nuancer i det sagnomspundne selvbillede.
Det fortæller en række nuværende og tidligere medarbejdere på TV 2 i en ny dokumentar, der kan ses på Discovery+ fra mandag morgen.
Iblandt dem er 11 kvinder, som fortæller, hvad de har set og oplevet på egen krop. Og de beretter om en kultur med en sexistisk tone og grænseoverskridende adfærd over for kvinder i TV 2s nyhedsafdeling.
- Det var som en stor, glad familie, siger Louise Degn, der var praktikant i begyndelsen af 00'erne.
- Men der var jo også ting, som bare ikke hører hjemme i en familie.
- Da han var gået, satte jeg mig ned og græd
Både hun og tidligere medpraktikant Therese Philipsen, der også står frem i dokumentaren, fortæller for første gang deres version af, hvad der skete mellem dem og den kendte TV 2-vært Jes Dorph-Petersen.
Sagerne var en del af TV 2s advokatundersøgelse og blev første gang omtalt i Politiken i 2021, da Jes Dorph-Petersen fortalte sin version og fremlagde anonymiserede udsagn fra kvinderne fra undersøgelsen.
Sagerne førte til, at Nordisk Film og TV 2 stoppede samarbejdet med Jes Dorph-Petersen.
Han ønsker ikke at stille op til interview med TV 2, men på Facebook skriver han, at han ikke kan genkende dokumentarens fortælling og konklusion, og at den på centrale punkter er usand.
Therese Philipsen begyndte som 23-årig i TV 2 og fortæller i dokumentaren om, hvordan hun også havde seksuelle forhold, som hun var ked af, med to chefer, mens hun var praktikant.
For eksempel havde hun sex med en af dem på et toilet, mens hun var på arbejde.
- Og det synes jeg ikke var rart. Det var ydmygende, siger Therese Philipsen i dokumentaren.
- Da han var gået, satte jeg mig ned og græd, fordi jeg følte, at jeg var på vej ind i noget, jeg ikke kunne komme ud af igen.
"Fuckable" som målestok for kvinder
De to praktikanter har siden forladt tv-stationen, men flere af de 11 kvinder arbejder stadig for TV 2.
Det gælder for eksempel Karen-Helene Hjort, der er vært på TV 2 NEWS og har arbejdet for TV 2 i 16 år. Som ung ansat oplevede hun, at en chef foreslog en trekant, og at han ved en anden lejlighed kyssede hende mod hendes vilje.
Derudover fortæller hun, at hun engang fik at vide, at hun var for "fuckable" til en arbejdsopgave.
- Og det ved jeg, at der også er andre, der har. Det var helt normalt at få at vide dengang, siger hun.
Også Cecilie Beck, der er vært på TV 2 Nyhederne, oplevede som ung ansat tonen i Newsroom som seksualiseret og oplevede kvinder vurderet, i forhold til hvor "fuckable" de var.
- Jeg har hørt flere ting sagt om kvinder, der var værd at gå i seng med, men jeg husker bedst, hvad der blev sagt om dem, der ikke var værd at gå i seng med, siger Cecilie Beck.
- Og der har jeg hørt nogle ting, som jeg simpelthen ikke engang vil kunne gengive, fordi det er så brutalt og ulækkert sagt.
Flere alvorlige sager
Ud over Louise Degn, Therese Philipsen, Karen-Helene Hjorth og Cecilie Beck medvirker Janni Pedersen også med sine personlige oplevelser.
Kvindernes historier kommer for dagens lys, knap et år efter at tv-stationen afsluttede en advokatundersøgelse om krænkelser i kølvandet på den anden bølge af MeToo i Danmark.
Det er Impact TV, der i et researchsamarbejde med Information har produceret dokumentaren, efter at TV 2 besluttede sig for ikke at lave dokumentaren selv. En beslutning, der skabte røre blandt medarbejderne i TV 2s nyhedsafdeling.
I advokatundersøgelsen kom der 14 alvorlige indberetninger om krænkende adfærd fra nuværende og tidligere medarbejdere på TV 2, der handlede om mænd, som fortsat var ansat.
I fem sager har det haft konsekvenser for mændenes ansættelse.
Ud over de navngivne kvinder deltager flere andre kvinder anonymt. I alt har holdet bag dokumentaren 'MeToo: Sexisme bag skærmen' talt med 150 kvinder og mænd om deres tid i TV 2.
Mænd i lyseblå skjorter
Flere tidligere TV 2-ansatte fortæller om en gruppe mandlige ansatte, værter og chefer, som gik under navnet "den lyseblå brigade" eller bare "blåskjorterne".
Deres samkvem med praktikanter var så velkendt, at der blev lavet en revysketch om dem til en julefrokost i TV 2 – formentlig til sangen "Rør ved mig", som en af de medvirkende husker det. Sketchen var en stor succes.
- Det siger jo noget om, hvad vores virkelighed var, siger Camilla Karlslund, der var journalist på TV 2 i tiden 1996-2004.
Seneste sag er fra 2020
Men den seksualiserede tone og krænkende adfærd hører ikke kun fortiden til.
I 2020 fortalte daværende nyhedsdirektør Mikkel Hertz til TV 2, at man samme år havde haft en sag om krænkende adfærd fra en chef, som forlod TV 2, kort tid efter ledelsen var blevet bekendt med hans adfærd.
Ifølge dokumentaren på Discovery+ har 12 kvinder ud over de medvirkende fortalt, at de i perioden 2008-2020 har oplevet grænseoverskridende adfærd eller sexchikane fra to nu forhenværende chefer i TV 2s nyhedsafdeling.
Deres fortællinger er med i dokumentaren i anonymiseret form, mens tidligere projektleder på TV 2 Katja Ring står frem og fortæller om sine oplevelse med den ene af de to chefer. Der er tale om den samme chef, som Mikkel Hertz omtalte i 2020.
Katja Ring begyndte i 2008 som studentermedhjælper og oplevede, at en redaktør skrev til hende under en fredagsvagt, hvor de fleste kolleger var taget hjem.
"Vi er de eneste to på gangen, har du lagt mærke til det..." lød beskeden, som hun husker den.
Kort efter skrev han, at han gerne ville se hende i bikini.
- Jeg havde hele tiden skuldrene oppe om ørerne, når jeg skulle lave noget med ham, fordi jeg blev usikker på relationen (...). Det synes jeg, var virkelig ubehageligt, siger hun i dokumentaren.
Information har talt med syv andre kvinder, der ikke står frem, som i forskellige perioder fra 2011 og frem til sommeren 2020 alle har oplevet at modtage upassende og seksuelle beskeder fra samme chef.
De to chefer forlod TV 2 i henholdsvis 2017 og 2020.
TV 2s ledelse erkender svigt
I dag erkender TV 2s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, at TV 2s ledelse har svigtet.
- Dokumentarserien viser, at der gennem en årrække har været en usund og helt uacceptabel kultur på TV 2, siger hun i en pressemeddelelse.
- MeToo er et strukturelt samfundsproblem, og vi har set det afdækket i en lang række brancher. Fælles for dem alle er, at der er handlet for sent. Det samme er tilfældet her på TV 2, hvor der historisk ikke har været tilstrækkeligt fokus på den usunde kultur.
I forbindelse med den advokatundersøgelse har alle nuværende og tidligere medarbejdere haft mulighed for at indberette deres oplevelser på TV 2.
Derudover satte TV 2 i sensommeren 2020 gang i et omfattende kulturarbejde med arbejdsgrupper, der for eksempel granskede den hårde tone og nye medarbejderes tarv, som mundede ud i konkrete tiltag.
- Som ledelse har vi et kæmpe ansvar for, at vi har en arbejdsplads med en sund kultur, siger Anne Engdal Stig Christensen.
- Jeg tror, at vi i Danmark kommer til at diskutere MeToo mange år frem i tiden, for kulturforandringer er et langt, sejt træk. Jeg håber også, at vi om nogle år vil se tilbage på MeToo og på denne debat som skelsættende for, at vi i Danmark er blevet bedre til at forebygge krænkelser og til at omgås hinanden med respekt og ordentlighed.
Michael Dyrby var nyhedschef og direktør på TV 2 fra 2002 til 2015. Han ønsker ikke at svare på spørgsmål fra TV 2, men henviser til sit svar til Information og dokumentaren, hvor han tager sin "del af ansvaret som nyhedsdirektør på TV 2, selvom det er flere år siden, jeg var ansat".
- Det er tydeligt i dag, at der burde have været klare retningslinjer. Jeg fortryder i dag, at jeg ikke gjorde mere, men jeg så det ikke klart dengang. Jeg har min del af ansvaret for den kultur, som nu får kritik. Jeg har stor respekt for de mange kvinder, heriblandt de kvindelige studieværter, der nu stiller sig frem. Jeg er glad for, at de også er succesfulde.
Michael Dyrby vil ikke over for TV 2 hverken be- eller afkræfte, om han er en af de chefer, som kvinderne omtaler i dokumentaren.
TV 2 arbejder på at få interviews med TV 2s nuværende ledelse, tidligere nyhedsdirektører Jens Gaardbo og Mikkel Hertz samt de kvinder, der medvirker i dokumentaren.