Coronavirus

- Strategien er nu at spille defensiv fodbold, siger professor

Ingen varianter har indtil nu kunnet konkurrere med den smitsomme Delta, der dominerer i Danmark. Det tyder på, at Omikron kan, lyder det fra SSI.

Med nyheden om at den nye Omikron-variant er kommet til Danmark, tyer myndighederne til strategien fra sidste vinter, hvor Delta-varianten begyndte at sprede sig.

Forsinkelse. Forsinkelse. Forsinkelse.

Det kan være en påmindelse om, at vi står over for en vinter, som kan blive lang og sej

Hans Jørn Kolmos, professor

Eller med ordene fra Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet:

- Strategien er at spille defensiv fodbold, så vi kommer godt ind i vinteren og helst hen over vinteren, siger han til TV 2.

Samme budskab lyder fra Henrik Ullum, der er direktør for Statens Serum Institut.

Hvis Omikron viser sig at være mere smitsom end Delta-varianten – for det er endnu ikke fastslået – gælder det om at forsinke dens udbredelse i Danmark mest muligt.

- Det vil vi af hensyn til at få så mange som muligt vaccineret og til at få landet så langt gennem vinteren som muligt, siger direktøren.

Årsagen er, at danskerne – når vejret bliver koldere – forsamler sig indenfor, hvor virus har bedre mulighed for at sprede sig end udenfor.

Ullum: - Vi antager, at de to smittetilfælde er inddæmmet

Det er ifølge begge eksperter umuligt at forhindre Omikron-varianten i at blive den dominerende. Hvis det altså viser sig, at den er mere smitsom.

Men det er muligt at forsinke udbredelsen.

Varianten Omikron har indtaget europæiske lande, herunder måske Danmark. Den ser ud til at være mere smitsom.

- Sidste forår var vi succesfulde med at forsinke Delta-varianten. Vi havde masser af tilfælde, som vi fik inddæmmet. Det er det samme, vi lige nu arbejder benhårdt på blandt myndighederne, siger Henrik Ullum.

Af den grund bliver personer helt ud i tredje led af en mistænkt Omikron-smittet kontaktet af smitteopsporingen og opfordret til at lade sig teste og gå i isolation.

Det betyder, at udover nære kontakter til de to smittede bliver også nære kontakter til de to smittedes nære kontakter ringet op.

Samtidig har myndighederne opfordret til, at personer, der har rejst på de to fly fra Amsterdam – som landede i Danmark 23. og 24. november – bliver testet.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at der søndag formiddag er identificeret 48 personer i andet og tredje led i forbindelse med de to smittede personer. Men det er uden de passagerer, der var ombord på de to fly.

Ifølge Henrik Ullum antager myndighederne derfor, at de to smittetilfælde er inddæmmet, siger han.

Danskerne er toptrænede

Bolden er lige nu på eksperternes banehalvdel. Over hele verden arbejder de lige nu i døgndrift på at gøre alle klogere på den nye Omikron-variant.

Er den mere smitsom? Er den farligere? Virker vaccinerne?

Ifølge Henrik Ullum har ingen varianter indtil nu for alvor kunnet konkurrere med Delta. Der er siden pandemiens start nemlig løbende kommet nye varianter, som eksperterne holder øje med.

- Det ser i det sydafrikanske foreløbigt ud til, at Omikron kan konkurrere med Delta, og det er det, der gør, at både vi både her og internationalt er meget bekymrede, siger han.

Der mangler dog stadig endegyldige svar.

Fra Hans Jørn Kolmos lyder det, at selvom Omikron skulle vise sig at være mere smitsom, så er danskerne allerede toptrænede ud i disciplinen at tackle coronavirus.

For afstand, god hygiejne og udluftning vil altid virke.

- Men det kan være en påmindelse om, at vi står over for en vinter, som kan blive lang og sej, siger han.