Coronavirus

Ekspert: Derfor er det trods høje smittetal og ny variant sikkert at tage på julemarked

Mens julemarkederne åbner i Danmark, lukker de ned i den tyske delstat Bayern.

I dag er første søndag i advent, og julemarkederne slår dørene op med lækkerier som hjemmelavede æbleskiver og gløgg.

Men skal vi egentlig være bekymrede for at tage på julemarked i en tid, hvor coronasmitten er udbredt, og en ny coronavariant har meldt sin ankomst?

Nej, svarer Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Virussen smitter ikke så godt udendørs, så man kan sagtens tage på julemarked uden de store bekymringer, siger han til TV 2.

Husk den sunde fornuft

Ifølge professoren sker der en kraftig fortynding af virussen udendørs, og det mindsker chancen for at blive smittet med coronavirus.

Men det betyder ikke, at man skal glemme den sunde fornuft.

- Nu er der en ny coronavariant, så der er mange grunde til at være tænksom især når man er indendørs, fortæller Hans Jørn Kolmos.

- Vask hænder, hold afstand, sprit af og luft ordentligt ud. Det er vigtigere end nogensinde, tilføjer han.

Lørdag blev der fundet to tilfælde af coronasmitte i Danmark, som myndighederne mistænkte som værende den nye variant, Omikron. Tidligt søndag eftermiddag blev mistanken bekræftet.

Hans Jørn Kolmos fortæller, at man i øjeblikket arbejder på at forsinke den nye coronavariant.

- Man kan ikke forhindre, at den nye variant vil sprede sig verden over. Det er et spørgsmål om tid. Strategien er at overstå vinteren, før den for alvor spreder sig i Danmark, siger professoren.

Tyske julemarkeder aflyst

Men selvom Hans Jørn Kolmos forsikrer, at vi Danmark kan tage på julemarkeder uden bekymringer, ser det anderledes ud for vores naboer mod syd.

For i Tyskland er flere mennesker testet positive for Omikron-varianten, og antallet af smittede med covid-19 er rekordhøjt.

Det har betydet, at den tyske delstat Bayern har aflyst alle deres julemarkeder. Det er på trods af, at Tyskland ellers vægter de traditionsrige markeder særdeles højt, fortæller Mirco Reimer-Elster, som er TV 2s Tyskland-analytiker.

Han er netop kommet hjem fra Tyskland, hvor han har været på julemarked.

Selvom Hans Jørn Kolmos forsikrer, at vi i Danmark kan tage på julemarkeder uden bekymringer, ser det anderledes ud for vores naboer mod syd.

- Mange mennesker færdes på for lidt plads på flere af de tyske julemarkeder, og eksperter mener, at det øger risikoen for at blive smittet, siger han.

837.200 borgere i Tyskland er i øjeblikket smittet med covid-19.

Ny variant skaber bekymringer

Den nye variant af coronavirus har skabt stor bekymring blandt virologer verden over.

Varianten frygtes at være mere smitsom end den dominerende Delta-variant.

Samtidig er eksperter og Statens Serum Institut (SSI) bekymret for, om de nuværende vacciner kan yde tilstrækkelig beskyttelse mod Omikron.