Coronavirus

Vaccinetilslutning er lavest blandt forældre til små børn

Ifølge en ny undersøgelse er der lavest vaccinetilslutning blandt forældrene til den yngste gruppe af børn, nemlig dem i alderen seks til ni år.

De næste dage begynder de første invitationer til vaccination af børn i aldersgruppen 5 til 11 år at tikke ind herhjemme.

Spørgsmålet er så, om forældrene til børnene vil lade deres små poder stikke med en dosis, der svarer til en tredjedel af den, som den voksne del af befolkningen er blevet tilbudt.

I en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, som professor Michael Bang og Hope-projektet står bag, har forældre i forskellige aldersgrupper svaret på deres villighed til at lade deres børn blive vaccineret.

Hos forældre fylder bekymringerne for bivirkninger mere, når det handler om deres børn

Michael Bang, professor ved Aarhus Universitet

I undersøgelsen har man spurgt forældre til børn i tre aldersgrupper:

  • Blandt 6-9-årige svarer 57 procent af forældrene, at de er villige til at få deres børn vaccineret.
  • Blandt 10-12-årige svarer 73 procent af forældrene, at de er villige til at få deres børn vaccineret.
  • Blandt 13-15-årige svarer 90 procent af forældrene, at de er villige til at få deres børn vaccineret.

Professor Michael Bang er ikke overrasket over, at der er lavere tilslutning til at få børn vaccineret, end der var til voksne:

- Når det handler om folk selv, er det hensynet til samfundet og ens borgerpligt, der er blandt de afgørende faktorer for, at man lader sig vaccinere. Også selvom man er bekymret for eksempelvis bivirkninger.

Michael Bang fortæller, at det er nogle andre faktorer, der spiller ind, når man skal tage beslutningen på vegne af sine børn. Og som tallene antyder, er der mere skepsis over for at få vaccineret børnene, jo yngre de er.

- Hos forældre fylder bekymringerne for bivirkninger mere, når det handler om deres børn. Nogle kan have opfattelsen, at det er mere hensigtsmæssigt, at barnet bliver smittet frem for at blive vaccineret, siger han.

Lavest tilslutning hos de yngste

I undersøgelsen er der lavest tilslutning blandt forældrene til den yngste gruppe af børn – nemlig dem i alderen 6-9 år.

Ifølge Michael Bang kan det dels forklares med, at bivirkningsbekymringerne er større, jo mindre børnene er.

Men han henviser også til den øgede trivsel, som immunitet i samfundet kan give børn. Argumentet er, at mindre smitte fører til, at børn vil blive mindre isoleret fra venner samtidig med, at frekvensen af tests vil blive sat ned. Og det vil øge trivslen, lyder det blandt andet fra Sundhedsstyrelsen.

Det – vurderer Michael Bang – i højere grad gælder de lidt ældre børn, der har et mere omfattende socialt liv end de helt små, der ikke har lige så mange kontakter.

Personligt ville jeg ikke stå her og anbefale vaccinen til raske børn, hvis det ikke var en, jeg var tryg ved

Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkendte vaccinen til børn i aldersgruppen 5 til 11 år torsdag. Og Sundhedsstyrelsen herhjemme fulgte trop fredag.

Et af de bærende argumenter for at indføre vaccine af børn i aldersgruppen var fra Sundhedsstyrelsen side, at det skal give mere immunitet i befolkningen og dermed kontrol med epidemien.

Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, sagde fredag, at hun håber på, at 70 procent i aldersgruppen bliver vaccineret.

- Personligt ville jeg ikke stå her og anbefale vaccinen til raske børn, hvis det ikke var en, jeg var tryg ved, sagde hun fredag, da godkendelsen blev præsenteret.

Hun understregede dog, at det er op til de enkelte forældre.

- Vi skal respektere både dem, der vælger vaccinen til, og dem, der vælger den fra, sagde Helene Probst.