Coronavirus

Omikron er sandsynligvis fundet i Danmark

Alle, der var ombord på de to fly til Kastrup og Billund med smittede personer, opfordres til at gå i isolation og lade sig teste.

To tilfælde af coronavirusvarianten Omikron er med stor sandsynlighed påvist i Danmark hos rejsende fra Sydafrika.

Det oplyser Sundhedsministeriet på Twitter.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger om de to fund:

- Myndighederne har en begrundet mistanke om, at vi har de første to tilfælde af den nye variant Omikron i Danmark. Varianten er blevet fanget i de variant-PCR-test, som Statens Serum Institut (SSI) laver på positive prøver, og derfor har vi hurtigt fanget varianten.

- Vi er et af de lande, der har den mest omfattende overvågning af varianter, og derfor er det ikke overraskende, at vi tidligt finder tilfælde i Danmark, lyder det.

Om der er tale om Omikron-varianten vil først endelig kunne bekræftes inden for de næste dage, oplyser Sundhedsministeriet.

Alle på fly skal isoleres

De smittede personer er nu gået i isolation, og de danske sundhedsmyndigheder er i gang med en intens smitteopsporing ud i tredje led.

Det drejer sig konkret om nære kontakter samt disses nære kontakter.

Alle bliver nu opfordret til at gå i isolation og lade sig teste.

Samme anbefaling gælder alle, der var med samme fly, som de to smittede personer.

De to smittede er fundet ombord på disse fly:

  • KL 1129 fra Amsterdam til Kastrup 23. november
  • KL 1345 fra Amsterdam til Billund 24. november

Personerne skal testes søndag 28. november og igen tirsdag d. 30. november. Først ved et negativt svar kan man blive fritaget fra isolation, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Skærpet overvågning

Omikron blev konstateret i midten af november i Botswana og Sydafrika, og derfor holder de danske sundhedsmyndigheder nu skarpt øje med, om den smitsomme coronavariant kommer hertil.

Det sker ved hjælp af en særlig PCR-test, kaldet variant-PCR, som en ekspertgruppe på Aalborg Universitet under SSI har ansvaret for.

- Det er positivt, at vores stærke testsystem har fundet de sandsynlige tilfælde, så hurtigt efter vi blev opmærksomme på den nye variant Omikron, siger SSI-direktør Henrik Ullum i en pressemeddelelse og uddyber:

- Strategien er at forsinke ankomsten af denne nye variant til Danmark, indtil vi bliver klogere på dens smitsomhed, alvorlighed og evne til at undvige vaccineantistoffer.

Breder sig i Europa

Coronavarianten blev første gang opdaget i Sydafrika, men den har sidenhen bredt sig til en række lande.

Omikron er også fundet i Botswana og Israel, og de seneste dage er varianten konstateret i Europa.

Første tilfælde var i Belgien, men lørdag er Omikron også påvist i Storbritannien, Tyskland, Tjekkiet og nu - formentlig - i Danmark.

Coronavarianten frygtes at være en mere smitsom udgave af coronavirussen, men det er endnu uvist, hvor smitsom Omikron-varianten egentlig er.

Omikron går også under betegnelsen B.1.1.529, og det skal undersøges, hvorvidt kan true effektiviteten af de nuværende vacciner.