EU-agentur: Høj risiko for at ny variant spreder sig i Europa

I Europa er varianten indtil videre fundet i Belgien.

Der er "høj til meget høj" risiko for, at den nye coronavariant Omikron spreder sig til Europa.

Sådan lyder det nu fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).

Samtidig er der fortsat en stor usikkerhed i forhold til, hvor meget den nye variant smitter, effekten af vaccinerne, samt risikoen for reinfektioner ved varianten, lyder vurderingen fra ECDC.

Men på grund af den fortsatte usikkerhed om virussens egenskaber, og at den potentielt er mere smitsom end deltavarianten, er der "høj risiko" for spredning i de europæiske samfund.

Og i tilfælde af at deltavarianten samtidig genopstår i Europa, kan indvirkningen af Omikron-varianten være "meget høj", oplyser ECDC.

Højt antal mutationer

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har fredag klassificeret Omikron som en VOC - Variant of Concern (en bekymrende variant).

Det skyldes ifølge WHO, at den indeholder et højt antal mutationer, hvoraf nogle er bekymrende, og desuden tyder foreløbige beviser på, at der er en øget risiko for at blive smittet flere gange med varianten sammenlignet med andre VOC'er.

Virusvarianter kan også få betegnelsen VOI, Variant of Interest, som er et mildere prædikat for en variant, der bliver holdt øje med.

I Europa er den indtil videre fundet i Belgien. Og ifølge Mads Albertsen, der er professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet og medlem af Statens Serum Instiuts (SSI) risikovariantgruppevar, var det et spørgsmål om tid, før den nye variant ville komme til Europa.

- Vi kan ikke undgå at B.1.1.529 også kommer til Europa på et tidspunkt. Det viser erfaringerne med de andre varianter af coronavirus, vi har haft, sagde han fredag til TV 2.

Rejser til afrikanske lande frarådes

For at forhindre at Omikron spreder sig herhjemme, har de danske myndigheder fredag indført rejserestriktioner til syv afrikanske lande.

Der er tale om Sydafrika og de seks tilstødende lande Lesotho, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana og Namibia.

Restriktionerne betyder, at rejser til landene frarådes, og hvis man rejser dertil, skal man tage en PCR-test indenfor 24 timer samt isolere sig i ti dage, når man vender hjem.

Desuden har Israel indført restriktioner, som forhindrer rejser til det sydlige Afrika, og også Storbritannien og USA har sat flere afrikanske lande på deres liste over røde lande.