Eksperter efter ny variant: Bred vaccinerne ud til hele verden
Omikron er konstateret både i Afrika, Asien og Europa.
Nyheden om den nye coronavariant, der har fået navnet omikron, har skabt fornyet bekymring verden over.
Forskere frygter dels, at den er mere smitsom, end de varianter vi kender til i forvejen. Desuden frygtes det, at den er resistent over for de vacciner, der er udviklet mod coronavirus.
Epicenteret for den nye coronavariant er det sydlige Afrika, hvor fra den hurtigt ser ud til at brede sig, og der er nu konstateret tilfælde i Asien og Europa. Senest i Storbritannien og Italien.
Jens Lundgren: Virussen har bedre forhold i lavt vaccinerede lande
Ifølge Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, er det ikke overraskende, at der hele tiden kommer nye varianter af covid 19 – og at de nye varianter kan indeholde nye mutationer.
Han siger til TV 2, at virussen har bedre forhold for at udvikle sig i lande, hvor vaccineraten er lav som i Sydafrika på grund af manglende immunitet.
- Derfor har virus fortsat rimelig frit spil til at smitte mange mennesker hver dag. Og det har den gjort, siger han.
Han mener derfor, at det er vigtigt, at hele verdens befolkning bliver vaccineret.
- Vi bliver nødt til at tænke på en pandemi, som det den er. Nemlig en verdensomspændende problematik. Derfor skal den løses verdensomspændende. Jeg håber, at de vestlige ledere tager det til sig. Vi løser det ikke alene i vores del af verden, siger han.
Flemming Konradsen: Vaccinerne skal ud til de lande, der har brug for dem
Han bakkes op af Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed på Københavns Universitet.
- Vi skal have færre doser på lager. Vi skal lade være med at hobe vacciner til lager. Vi har i øjeblikket en overforsyning af vacciner i en række rige lande. De skal ikke til vores lande først, de skal direkte til ud til de lande, der har brug for dem, siger han til TV 2.
Flemming Konradsen siger, at det på nuværende tidspunkt ikke er til at vide, om det ville have afhjulpet problemerne med den nye variant, hvis området hvor den opstod, havde modtaget flere vacciner fra for eksempel Danmark.
Han mener dog, at det på det generelle plan ville hjælpe, hvis der var en mere lige adgang til vacciner mod corona på det globale plan.
- Vi skal investere flere midler for at udvikle sundhedssystemet i lav- og mellemindkomstlande. Vi skal også tænke på, om nogle af de tabletbaserede behandlinger, der er kommet, kan benyttes i lavindkomstlande. Vi skal støtte dem med øget testning og så videre, siger han.