Samfund

Tidligere departementschefs sms'er er genskabt i minksag

Sms'er fra tidligere departementschef og Magnus Heunicke (S) er afleveret til kommission ifølge Ekstra Bladet.

Det er lykkedes politiet at genskabe sms'er fra endnu en person i relation til minksagen. Det skriver Ekstra Bladet.

Tidligere departementschef i Sundhedsministeriet Per Okkels sms'er er genskabt. De blev slettet, da han stoppede i ministeriet.

De er afleveret til Minkkommissionen. Det er også sket med sundhedsminister Magnus Heunickes (S) sms'er. De har dog ikke været slettet

.Der har den seneste tid været stort fokus på sms'er, efter at det kom frem, at statsminister Mette Frederiksen (S) og topembedsmænd automatisk sletter sms'er efter 30 dage.

Det har vist sig problematisk, da det også gælder sms'er, som er sendt i perioden, hvor beslutningen om at aflive alle landets mink blev taget. Det undersøges nemlig i øjeblikket af en kommission.

Havde ikke lovhjemmel til at aflive mink

Beslutningen blev truffet på et møde i regeringens Koordinationsudvalg om aftenen den 3. november 2020. Statsministeren fortalte det til offentligheden på et pressemøde dagen efter.

En halv uges tid senere kom det frem i medierne, at regeringen ikke havde lovgrundlag til at kræve de mange millioner dyr aflivet.

Politiet har forsøgt at genskabe sms'erne, men i sidste uge kunne Mette Frederiksen fortælle, at det ikke var lykkedes.

Det har mødt kritik, da det skete dagen efter kommunalvalget, selv om regeringen allerede før valget kunne være kommet med nyt om resultatet.

Siden er det kommet frem, at Mogens Jensens (S) sms'er er blevet genskabt. Han var fødevareminister og endte med at trække sig på grund af sin rolle i minksagen.

Tvivl om, hvorvidt politiet har gjort nok

Fredag er det besluttet at indkalde justitsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) til et lukket samråd om genskabelse af sms'erne i minksagen.

Det har Granskningsudvalget, som blandt andet ser på minksagen, besluttet.

Flere partier har rejst tvivl om, hvorvidt politiets teknikere har gjort et ihærdigt nok forsøg, eller om andre kunne gøre et mere kvalificeret forsøg.

Fredag afhøres finansminister Nicolai Wammen (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i Minkkommissionen.

Også finansministerens sms'er er blevet udleveret til kommissionen, er det tidligere kommet frem.