Coronavirus

Eksperter om ny coronavariant: Ikke i panik – men opmærksomme

Varianten er ikke blevet konstateret i Danmark. Professor opfordrer til, at man laver tilbundsgående undersøgelser, før man "råber ulven kommer".

En ny coronavariant, som florerer i det sydlige Afrika, har skabt bekymring for øget smitte rundt omkring i verden.

Det har blandt andet fået EU-Kommissionen til at opfordre til et stop af flyrejser fra de pågældende lande, ligesom aktiemarkederne er påvirket af situationen.

Det er på nuværende tidspunkt sparsomt med information om den nye variant, som går under betegnelsen B.1.1.529.

Det ligger dog fast, at den indeholder et meget højt antal mutationer i spike-proteinet, der i værste fald kan betyde øget smitte eller resistens over for vacciner.

Det er en voldsom stigning, som vi holder øje med

Anders Fomsgaard, overlæge og leder af Virus Forskning og Udvikling på Statens Serum Institut

Statens Serum Institut holder øje med situationen

Overlæge og leder af Virus Forskning og Udvikling på Statens Serum Institut Anders Fomsgaard siger til TV 2, at man holder nøje øje med den nye variant.

Han fortæller, at der særligt er to ting ved den nye variant, der endnu ikke har fået et navn, som giver anledning til opmærksomhed.

- Den ene er, at den nye variants spike-protein, som bruges til vaccinerne, indeholder virkeligt mange mutationer; de fleste er nogle, vi kender i forvejen, og der er risiko for, at de kan give nedsat følsomhed for antistoffer og større smittespredning.

Den nye variants spike-protein indeholder ifølge professoren op imod 35 mutationer, mens eksempelvis deltavarianten indeholder mellem 10 og 15 mutationer.

- Det andet er, at det ser ud, som om antallet af smittede i Sydafrika er steget fra 200 til 1200 på en uge. Det er en voldsom stigning, som vi holder øje med, siger han.

Han fortæller, at 65 procent af de sekventerede i Sydafrika har den nye variant.

- Det er på trods af deltavariantens udbredelse og den immunitet, der er i befolkningen.

Anders Fomsgaard oplyser, at Statens Serum Institut er opmærksomme på et møde i Verdenssundhedsorganisationen WHO fredag, hvor det skal vurderes, om den nye variant giver anledning til bekymring.

Sker det, vil den få navnet nu, som er et bogstav i det græske alfabet.

Der skal mere videnskab til at vurdere, hvordan den udvikler sig

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin

Professor: Ikke overraskende

En anden, der holder øje med udviklingen af den nye coronavariant, er Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Han fortæller, at det på ingen måde er overraskende, at der kommer nye varianter i forbindelse med en pandemi.

- Der skal mere videnskab til at vurdere, hvordan den udvikler sig, siger han.

Jens Lundgren fortæller, at de foreløbige oplysninger om den nye variant indikerer, at der er en risiko for, at den ikke er beskyttet af de vacciner, vi bruger mod coronavirus i dag.

Skulle det være tilfældet, er det dog ikke den samme proces, vi skal igennem, som første gang vaccinen blev udviklet, lyder det.

- Producenterne har tidligere lavet generation to af vaccinerne mod øvrige coronavarianter, så det kan man gøre igen, siger han.

Han opfordrer til, at man laver tilbundsgående undersøgelser af den nye variant, inden man "råber ulven kommer".

"Ingen grund til panik"

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er enig i, at det er meget tidligt at sige, i hvilken retning den nye variant udvikler sig.

Vi har tidligere set varianter, der på papiret så farlige ud – men ikke overlevede

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi

Han hæfter sig dog ved, at der er betydeligt flere mutationer i den nye variant end for eksempel deltavarianten.

- Nogle af mutationerne kender vi, og de hænger normalt sammen med dårlige egenskaber som kraftigere spredning. Desuden kan vaccinerne have sværere ved at virke på dem, siger han.

Han tilføjer, at der ikke er nogen grund til at gå i panik.

- Vi har tidligere set varianter, der på papiret så farlige ud – men ikke overlevede. Så vi er nødt til at afvente flere analyser, før vi kan vide, hvad konsekvenserne af den nye variant kan være.

- Vi kan risikere at skulle lave nye vacciner, og det kan man godt, siger han.

Konstateret i flere lande

Der er konstateret flere tilfælde af den nye variant i Sydafrika, mens lande som Botswana og Israel har konstateret enkelte tilfælde fra personer, der har været i Sydafrika.

WHO siger, at der indtil nu er opdaget næsten 100 sekvenser af varianten.

TV 2 har været i kontakt med Mads Albertsen, der er professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet og medlem af SSI's risikovariantgruppe.

Han fortæller, at varianten endnu ikke er fundet i Danmark.