Coronavirus

Ekspert: Ny variant ville komme til Europa før eller siden

Nu gælder det om at inddæmme smitten med den nye variant i det sydlige Afrika, siger professor Mads Albertsen, medlem af SSI's risikovariantgruppe.

En belgisk kvinde er konstateret smittet med den nye variant af coronavirus, B.1.1.529., der har fået navnet Omikron, men ifølge en ekspert var det et spørgsmål om tid, før den nye variant ville komme til Europa.

- Vi kan ikke undgå at B.1.1.529 også kommer til Europa på et tidspunkt. Det viser erfaringerne med de andre varianter af coronavirus, vi har haft, siger Mads Albertsen, professor ved Institut for Biokemi på Aalborg Universitet og medlem af Statens Serum Instiuts (SSI) risikovariantgruppe.

Det er på nuværende tidspunkt sparsomt med information om den nye variant.

Det ligger dog fast, at den indeholder et meget højt antal mutationer i spike-proteinet, der i værste fald kan betyde øget smitte eller resistens over for vacciner.

Den smittede belgier er en ung, voksen kvinde, der kom fra udlandet og blev testet positiv 22. november, fortæller den belgiske regering.

Ifølge The Guardian fik kvinden milde influenzasymptomer efter en 11 dages rejse fra Egypten via Tyrkiet.

Hun har ikke rapporteret nogle forbindelser med Sydafrika eller andre lande i det sydlige Afrika. Ingen af ​​hendes familiemedlemmer har udviklet symptomer.

Den belgiske kvinde er det første kendte tilfælde af den nye variant i Europa, og heller ikke i de to lande, hun rejste kommer i, Egypten og Tyrkiet, er der indtil nu konstateret smittede med den nye variant.

Professor: Rejserestriktioner for Belgien ikke nødvendigt

Men Mads Albertsen mener ikke, det er nødvendigt at indføre restriktioner for rejsende fra Belgien, Tyrkiet eller Egypten.

- Nej, nu drejer det sig om at få inddæmmet smitten i det sydlige Afrika, og så i løbet af de kommende 14 dage få flere informationer om den her variant, som vi endnu ikke kender ret meget til, siger Mads Albertsen.

Han siger, at den nye variant vil blive overvåget nøje i den kommende tid, men at man i Danmark hidtil har været på forkant i forhold til at stoppe smittespredning med nye varianter af coronavirus.

- Erfaringerne fra de andre varianter viser, at vi er ret gode til smitteopsporing her i Danmark og til at stoppe smittekæderne, siger Mads Albertsen.

Tidligere fredag kom det frem på et pressemøde, at Danmark allerede fra midnat skærper rejserestriktionerne for en række lande i det sydlige Afrika.

- Vi har indstillet til, at vi skærper rejserestriktioner til syv lande. Sydafrika og seks lande, der grænser op til Sydafrika. Det er blevet besluttet at indføre rejserestriktioner til de her lande gældende allerede fra midnat, siger Tyra Grove Krause, konstitueret faglig direktør hos Statens Serum Institut

Dermed skal man isoleres i ti dage, hvis man rejser til et af landene. Dem, der har været i et af landene inden for de sidste ti dage, opfordres til at lade sig PCR-teste, når de kommer hjem. Også hvis man ikke har symptomer.

Flere lande har indført restriktioner

Flere andre lande både i EU og resten af verden har indført lignende rejserestriktioner i forhold til det sydlige Afrika.

Storbritannien og Israel har ændret deres rejsevejledninger, så en række lande i det sydlige Afrika er røde.

Israel har indført restriktioner, der forhindrer rejser til det sydlige Afrika og indrejse fra regionen, skriver The Guardian. Og Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibia og Eswatini er nu ændret til røde lande i Israels rejsevejledninger.

Også Storbritannien har sat seks afrikanske lande, blandt dem Sydafrika, på landets liste over røde lande.

Det skete torsdag, og fredag fulgte Tyskland efter og indførte lignende rejserestriktioner for det sydlige Afrika.

Desuden har EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, opfordret EU's medlemslande til at indstille flyrejser til de lande, hvor den nye variant er opdaget, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Al lufttrafik til disse lande bør indstilles, til vi har en klarere forståelse af de farer, denne nye variant udgør, siger hun i en udtalelse i Bruxelles fredag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters