Det ved vi om den nye coronavariant

Der er stadig meget, vi ikke ved om den nye virusvariant Omikron. Men her er det, vi ved.

Den nye variant af coronavirus, Omikron, spreder sig i øjeblikket i store dele af verden.

Men hvad ved vi egentlig om virusvarianten?

Hvordan adskiller den sig fra de varianter, vi kender?

Den nye variant har op imod 35 spike-protein-mutationer.

Nogle af dem kan betyde, at immunitet opnået via smitte eller vaccination måske ikke virker lige så effektivt imod Omikron, som den gør mod andre varianter. Desuden tyder det indtil videre på, at der er en øget risiko for at blive smittet flere gange med varianten sammenlignet med andre varianter.

Man har set kraftigt stigende smittetal i de regioner, hvor varianten har været til stede. Det på trods af at Delta-varianten har været dominerende i områderne, og at der var tale om et tidspunkt, hvor man ikke forventede smittestigninger på grund af varmere klima.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder hele tiden øje med nye virusvarianter og inddeler dem i den forbindelse i forskellige kategorier.

Omikron er klassificeret som en VOC – Variant of Concern (en bekymrende variant, red.) – der er den mest alvorlige kategori, hvor også den oprindelige Alfa-variant og den Delta-variant, der lige nu dominerer de fleste steder i verden, ligger.

Selvom Omikron er blevet en del af de "bekymrende" varianter, er det endnu for tidligt at konkludere, at den rent faktisk er det. Men nogle af variantens mange mutationer, især dem i spike-proteinet, er bekymrende. Det er derfor, Omikron vækker opsigt.

Hvor er den konstateret? Og er der fundet tilfælde i Danmark?

Omikron blev første gang indrapporteret til WHO fra en i prøve i Sydafrika 24. november. Det første kendte tilfælde kom fra en prøve taget 9. november.

Siden er Omikron blevet opdaget forskellige steder i verden: Botswana, Hongkong, Canada, Israel og i Europa. Her er varianten blandt andet dukket op i Belgien, Storbritannien, Italien, Tyskland, Holland og Danmark.

To personer er indrejst i Danmark med coronavarianten Omikron, bekræfter Statens Serum Institut. Derudover er der ni mistænkte tilfælde, der afventer yderligere undersøgelse.

Hvad gør jeg. hvis jeg er nær kontakt til en person, som er smittet eller mistænkt smittet med Omikron-varianten?

Sundhedsstyrelsen har skærpet retningslinjerne for smitteopsporing, når der er mistanke om smitte med den nye virusvariant:

  • GĂĄ i selvisolation, uanset om du er vaccineret eller tidligere smittet.
  • Bliv PCR-testet pĂĄ 1.-, 4.- og 6.-dagen efter, du sidst var i kontakt med den smittede person.
  • Selvisolationen kan ophæves igen efter negativt svar pĂĄ den sidste PCR-test pĂĄ 6.dagen.

Hvor er der indført rejserestriktioner?

Storbritannien og Israel har ændret deres rejsevejledninger, så en række lande i det sydlige Afrika er røde.

Derudover vil Israel lukke grænserne for alle udlændinge i et forsøg på at bremse smitten, og Japans myndigheder har valgt at gøre det samme.

Også Danmark har indført nye restriktioner på rejser til ti lande, der alle ligger på det afrikanske kontinent.

USA og Canada har også indført rejserestriktioner fra en række afrikanske lande.

Hvordan er symptomerne?

Det er svært at sige meget om den nye variant, fordi der endnu kun er registreret få tilfælde af den.

Men de første erfaringer med varianten tyder på, at Omikron giver et mildere, men anderledes sygdomsforløb end andre kendte varianter af coronavirus. Det siger den sydafrikanske læge Angelique Coetzee til det britiske medie The Telegraph. Hun var den første læge i landet til at slå alarm over Omikron og har siden behandlet flere smittede.

- Patienternes symptomer var usædvanlige og milde i forhold til de patienter, jeg har behandlet før, siger Angelique Coetzee, der samtidig er formand for sammenslutningen af læger i Sydafrika.

Hun fortæller, at de smittede mest har klaget over "ømhed i kroppen og ekstrem træthed", at patienterne ikke skulle indlægges, og at symptomerne aftog efter et par dage.

Men den sydafrikanske læge understreger over for BBC, at man endnu ikke har det fulde billede af, hvordan sygdomsforløbet med Omikron er. For eksempel er hun bekymret for, hvordan ældre, ikkevaccinerede personer vil klare sig, hvis de bliver smittet.